Kopiosuojatut CD-levyt: Käyttäjien kokemuksia | EFFI.org

Varo kopiosuojattuja "CD-levyjä"

Käyttäjien kokemuksia

Kerro omista kokemuksistasi lomakkeella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen cd-kopiosuojaus@effi.org!

Monille kuluttajille kopiosuojaus paljastuu yllätyksenä vasta ostotapahtuman jälkeen, kun levyä yritetään käyttää. Tämä ei ole yllätys, koska merkinnät ovat usein epäselviä tai jopa salaperäisiä.

EFFIlle on lähetetty kaksi kuvaa levy-yhtiö BMG:n merkinnöistä Tapani Kansan uudessa joululevyssä "Koen uudelleen entisen joulun": merkintä levykotelon etukannessa ja merkintä levykotelon takakannessa.

CD-kopiosuojausten tehdessä tuloaan markkinoille jotkut merkinnät olivat suorastaan surkuhupaisia. EFFIlle on lähetetty kaksi kuvaa merkinnöistä Tuomari Nurmion "Lasten mehuhetki"-levyn pinnalta. Levyssä on Compact Disc-logo, jonka alta löytyy ainoa maininta kopiosuojauksesta: hyvin pienikokoinen englanninkielinen lause "not playable on cd-rom drivers" (sic). Molemmat kuvat ovat hieman yli 200 kilotavua, joten niiden lataaminen voi kestää hetken: ensimmäinen ja toinen kuva.

Vaikka Compact Disc-logo ei enää esiinnykään kaikissa kopiosuojatuissa tuotteissa, niitä silti käytännössä myydään ja markkinoidaan tavallisina CD-levyinä. Esimerkiksi Tiktakin uuden kopiosuojatun tuplalevyn televisiomainoksessa näkyi teksti "2CD", vaikka kopiosuojattu tuplalevy ei sisällä yhtään CD-standardin mukaista levyä.


"Tietokoneeni on vuosimallia 1996 oleva DEC 5120. Keskusmuistin koko 16 megatavua, prosessorina 120 megahertsin pentiumi. Siinä eivät suostu soimaan edes sellaiset CD:t, jotka väittävät että rompulla oleva ohjelma soittaisi ne.

Kaikki alkoi siitä, kun maaliskuussa 2002 ostin Bomfunk MCs nimisen yhtyeen Burning Sneakers nimisen levyn. Levyn kannessa luki "will not play on PC/MAC"... Saatuani tietää, että jotkut levy-yhtiöt vaihtavat pyynnöstä kopiosuojatun levyn tavalliseen... lähetin Kuluttajaviraston sivuilta löytyvän EU-kuluttajavalituslomakkeen täytettynä Sony Music Entertainment Finlandille ... Sony Music Entertainment Finland ei itse vastannut tähän reklamaatioon vaan teetti vastauksen ...Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry:n eli ÄKT:n eli IFPI:n lakimiehellä. Sony olisi kolmen viikon sisään kyllä vaihtanut levyn, mutta vaihdokki ei olisi ollut samansisältöinen, koska kopiosuojaamatonta Bomfunk MCsien Burning Sneakersia ei ollut olemassa."

Kuisma Lappalainen


"Itselläni on tapana kopioida musiikki cd-levyltä minidisc-soittimeeni. Kentin Vapen & Ammunition (levy-yhtiö BMG) levyn kopioituani minut kohtasi melkoinen järkytys. Musiikki oli tallentunut ihmeellisesti pätkien ja oli täten täydellisesti kuuntelukelvoton. Moista ei ollut ennen tapahtunut ja vasta siinä vaiheessa huomasin levyn takakannessa lukevan englanninkielisen varoitustekstin, jossa kerrotaan levyn olevan kopiosuojattu. Pettymykset eivät kuitenkaan jääneet siihen. Ajattelin nauhoittaa musiikin siihen analogisesti, mutta sain kokea toisen mukavan yllätyksen. Kopiointisuojaus ei vain estänyt kopiointia, vaan myös tuhosi minidisc-levyni. Siihen tallennettua pilalle mennyttä materiaalia ei pystynyt poistamaan, vaan näyttöön tuli vain teksti "copy protected". Kiitos vain, ei ne levytkään ilmaisia ole (about 5 euroa kappale)."

Antti Peisa


"Ainakin Lordin levyssä on kopiosuojauksesta kertovan tekstin... sijoittelu semmoinen, että huomasin sen vasta kaupan kassalla kun se jää kaupan muovikehikon alle. Levy jäi sillä kertaa tiskille ja suomalaisen musiikin tukeminen jäi tällä kertaa.

Ai miksi vai? Pääasiallinen cd-pyörittimeni eli dvd-soittimeni ei soita kopiosuojattuja levyjä ja tietokoneeseeni en asenna mitään levy-yhtiöiden softia musiikkia soittaakseni. Voipi olla mukana spywarea, ja tietääkseni yksikään noista Windowsin soitto-ohjelmista ei toimi NT 4.0/Alpha -yhdistelmällä. Toisekseen autossa en pidä yhtään alkuperäistä levyä koska ne jos mitkä houkuttelevat varkaita ja alkuperäinen on muutenkin autokäytössä pilalla alta puolen vuoden; aurinkoa, naarmuja ja sikamaisia lämpötilanvaihteluita."

Timo Halen


"LAB -yhtyeen "Devil Is A Girl" albumi on kopiosuojattu, kyseessä on Midbarin suojaus. Ostin ensimmäistä kertaa kopiosuojatun levyn ja pettymys oli vastassa. Levy kyllä soi soittimessani, mutta napsuu tietyissä kohdin. Ilmoitin asiasta lokakuun loppupuolella BMG:n edustajalle, joka pikaisessa vastauksessaan kertoi napsumisen syyn olevan todennäköisesti kopiosuojauksen, joskin kertoi levyn testatun omalla [DVD-]soitinmallillani Sony DVP-NS900V. - -

Kun kyselin lisätietoja siitä, että miten eri soitinmalleja on testailtu, vastausta ei ole kuulunut tähän päivään mennessä. Tähän asti olen joutunut tekemään kopion (soittosellaisen) vain tästä mainitusta levystä ja uskollisesti ostanut alkuperäisiä levyjä. Nyt olen tarkasti aina tutkinut levyn kannen läpi mahdollisen kopiosuojauksen varalta ja jättänyt suojatut levyt kaupan hyllyyn. Viimeisin "hylky" oli Toton Through The Looking Glass, josta ilmoitin hiljattain myös EMI/CMC:n Suomen edustajalle."

Janne Mässbacka


"Ostin aikoinaan ATB:n Dedicated-levyn. Käsittääkseni siinä on Key2Audio-suojaus. No, enpä sitä huomannut ostohetkellä, kopiosuojatut levyt olivat verrattain harvinaisia vielä silloin. Ajattelin kuunnella kotimatkalla autossani levyä. No, levyltä kuului ihan hyvin auton ollessa paikallaan, mutta... Talvikelissä ajaessani pieninkin pomppu tai epätasaisuus tiessä sai levyn hyppimään. Mukanani sattui olemaan myös Metallican itse poltettu levy jota kokeilin. Toimi täydellisesti, vaikka kokeilin oikein keräillä pomppuja tiestä. Myöskään koskaan aikaisemmin ei mitään tuollaisia helppoja lukupään hyppimisiä ole tapahtunut. Sen jälkeen en ole ainuttakaan kopiosuojattua levyä ostanut ja koittanut manipuloida ystäviäni sekä kaikkia Internetin käyttäjiä siihen, etteivät hekään ostaisi."

Jasmo Hiltula


"Ostin hetken mielijohteesta paikallisesta supermarketista NRJ Hits kokoelmalevyn (Cactus-kopiosuojattu). Ostotilanteessa en edes huomannut pienellä painettua varoitustekstiä, joka melkein kokonaan peittyi myymälän käyttämän muovisen kehyksen alle. Ongelmat alkoivat heti autossa, soitin sirisi vähän aikaa ja sylkäisi levyn ulos, kotona DVD-soittimeni sylki levyn ulos ja ilmoitti "CHECK DISK" ainoa mahdollisuuteni kuunnella ostamaani levyä oli siis tietokone. Levy asemaan ja CD-soitin käyntiin... "Datalevy tai ei levyä asemassa" oli tyly ilmoitus. Tässä vaiheessa alkoi rauhallinenkin mies hiiltyä ja tutkin levynkantta suutuksissani tarkemmin, siellähän se varoitusteksti löytyikin. Samassa heräsi kuitenkin pieni toivonkipinä, englanninkielisen tekstin mukaan levyllä on mukana ohjelma jolla sitä voi kuunnella tietokoneessa. Ohjelma käyntiin ja saihan sieltä levyltä musiikkiakin ulos viimein! Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, koska jo hetken kuuntelun jälkeen totesin ettei äänityksen taso ollut lähelläkään tavallisen CD-levyn ja maksamani hinnan veroinen. Lisäksi onnistuin tekemään sen virheen että poistin levyn asemasta sammuttamatta soitto-ohjelmaa, tämä oli mielestäni aivan normaali toimenpide koska kyseessä on tuplalevy, toimenpide kuitenkin kaatoi käyttöjärjestelmän välittömästi ja menetin kaiken levyä kuunnellessani tekemäni työn. Vannoin mielessäni etten enää ikinä ostaisi kyseisellä suojauksella varustettua levyä eikä ajatukseni levyä markkinoivaa radioasemaakaan kohtaan olleet painokelpoisia."

Ville Haavisto


"Törmäsin ensimmäisen kerran todelliseen kopiosuojausongelmaan, kun ostin Lordin CD:n. Tuikkasin lätyn auton soittimeen ja äimistyin, kun se ei toiminutkaan.

Eilen oli aiheesta Nelosen uutisissa, ja kyllä vain, autoni on Renault ja soitin on kalustoon kuuluva. Uutiset kertoivatkin, että näissä tapauksissa ei homma toimi.

Pitääkö mun vaihtaa autoa, että voin kuunnella rehellisesti hankkimaani CD-levyä omassa autossani? Asia ei pännisi puoliakaan näin paljon, jos olisin lusmu kopioija, mutta ei, minä haluan levyni aitoina. Lordinkin olisin saanut kopiona kaveriltani jo viikkoja sitten, että se siitä suojauksesta."

Susanna


"Tuota listaa selattuani bongasin ensimmäisen alkuperäisen suojatun levyn hyllystäni: Bomfunk MCs - Burning Sneakers (Key2Audio-suojaus).

Täytyi oikein kokeeksi työntää asemaan. Jännityksellä odotin minkälainen virhe tulisi ja minkälaista rutinaa CD-asema pitäisi. Enpä toisaalta edes yllättynyt todetessani, että kaikki toimi normaalisti: asema tunnisti levyn ja nopealla kokeilulla Winamppi soitti levyä ok. Samoin MP3-rippaussofta kopioi tiedostoja ihan kiltisti.

Ilmeisesti siis kopiosuojaus ei estä minua kopiomasta levyä, kääntämästä sitä mp3-tiedostoiksi muutamassa minuutissa ja jakamasta sitä nettiin. Vaan sen ainoa vaikutus saattaa olla se, että ko. levy ei toimi jossain laitteessa, jossa sitä on tarkoitus soittaa. Hienoa tietää, että korkeat hinnat voidaan perustella näin järkevillä investoinneilla."

Tomi Ryynänen


"Minulla hajosi CD-ROM-asema. Sen aiheutti Celine Dionin CD:llä ollut kopiosuojaus. CD-ROM-aseman hajoamista edelsi käyttiksen kaatuminen (Win 98). Kun tämä oli tapahtunut, levy alkoi pyöriä hurjalla nopeudella. Lisäksi kuului rutinaa. Aseman avauspainike ei toiminut. Virtakytkinkään ei pelannut. Koneen sai sammumaan vetämällä töpselin pois pistorasiasta.

Tämä ei ole ainut harmi. Natalie Imbruglian levyllä ollut suojaus sai aikaan valtavan paukauksen. Imbruglian levyn paukauksen ilmeisesti aiheutti datasignaalin pääsy vahvistimeen. Ennen tätä kuului joitakin vaimeita napsauksia. Tästä on kerrottu TM 7/2002-artikkelissa "Salatut CD:t". Onneksi kaiuttimet ja vahvistin kestivät tämän."

Heikki Salonen


"Ostin Apulanta yhtyeen Hiekka-albumin Free Record Shopista kauppakeskus Jumbosta. Levy oli pakattu tyypillisesti koteloon, joka peitti takakannesta alueen, jolle varoitus kopiosuojauksesta oli kirjoitettu. Näin ollen huomasin varoitustekstin vasta kotona. Tiesin tosin ennalta epäillä kopiosuojattujen levyjen toimivuutta esim. DVD-soittimissa.

Levy toimi vanhassa Technics CD-soittimessani, tosin pitkän latausajan jälkeen. Kun kokeilin sitä varsinaisessa soittimessa, (Sonyn DVD-soitin) aloitti laite "pahalta" kuulostavan lataamisen ja lukupään siirtelyn. Soitin ei suostunut avaamaan luukkua, vaan odotutti, kunnes havaitsi levyn kelpaamattomaksi, error-viestien saattelemana. Soitin ei kuitenkaan vaurioitunut vaikka sitä ehdin jo pelatä.

Tietokoneessa (Windows XP) levy soi mukana tulleen soitto-ohjelman avulla. Ohjelma oli kuitenkin äärimmäisen tökerö käyttää. Äänen laadussa ei ollut havaittavissa ongelmia. Linux-koneessani levy ei inahtanutkaan.

Palautin levyn ostopaikkaan. Vastaanotto liikkeessä oli asiallinen. Rahat oltiin valmiita palauttamaan; vaihdossa toiseen levyyn liike antoi muutaman euron hyvityksen. Kaiken kaikkiaan suhtautuminen Free Record Shopissa oli asiallista. Lyhyessä keskustelussa jäi päällimmäiseksi mielikuvakseni se, että tilanne on myös heille hankala ja epäselvä."

Timo K.


"Ostin juuri The Rootsin Phrenology Limited Edition version, jossa tulee extrana CD-levyn lisäksi DVD -levy. Levykaupassa yritin etsiä merkintöjä kopiosuojauksesta ja kun kerran 'Compact Disc' -merkkikin oli niin uskaltauduin ostamaan ko. levyn. Koska levy oli muovitettu, niin en huomannut etsiä ylimääräistä kopiosuojan dataraitaa.

Key2audio löytyi levyltä ja hihkaisin ilosta kun pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kopiosuojattua levyä. Harman/Kardonin parempi standalone -soitin sekosi levyn loppupuolella, kannettavassa Philipsissä aikakoodi näkyi negatiivisena, tietokoneen CD-RW-asema luki hieman hitaasti mutta DVD-asema ei välittänyt suojauksista ollenkaan. Rippasin levyn kokeeksi parikin kertaa ja pakkasin ogg -formaattiin.

Menin takaisin liikkeeseen ja vaihdoin vinyyliseen versioon.

Vilkaisin muuten heti oston jälkeen netistä (p2p-verkosta) ja koko albumihan löytyi sieltä kokonaisuudessaan."

Kari Inget


"Menin törkkäämään "Smurffit 10"-levyn CD-asemaani. Se asensi jonkin oman playerin, ja nyt ei kopiosuojaamattomat levyt enää toimi normaalilla playerilla.

En myöskään löytänyt mistään käynnistysvalikosta, tai vastaavasta sitä smurffilevyn asentamaa soitinta. Samoin ei lisää/poista-sovelluksessa ole sellaista ollenkaan.

Eli nyt pystyn kuuntelemaan tietokoneellani ainoastaan kopiosuojattuja levyjä, kunnes mieheni saapuu matkaltaan ja käy koneen läpi."

M.H.


"Itselläni on musiikin ostaminen vaihtunut hiljaisuuteen kopiosuojausten vuoksi. Kyllästyin lähettelemään takaisin toimimattomia levyjä, koska kuuntelen musiikkini ainoastaan tietokoneellani, joka jämähti joka kerta suojatun levyn laitettuani CD-asemaan.

Itselleni on suuri menetys tällainen asia, kun itsekin musiikkia olen harrastanut jo pienestä pojasta saakka, mutta nyt on levyjen ostaminen loppu. En enää haaskaa rahojani. Valitettava pointti asiassa on se, jotten myöskään suostu piraatteja ottamaan kokoelmiini, kun luotan aina aidon tuotteen ylivertaisuuteen ja varmuuteen.

Eli minulla ei kumpikaan CD-asemani tietokoneessa tunnista 'suojattuja' levyjä, minulle tuo asia on lähinnä 'kuuntelun esto', eikä 'kopiosuojaus'."

Marko Kemiläinen


"Tuossa teidän listassa ei nyt olevan Scooterin: Push The Beat For This Jam-levyä. Ihmettelin, kun Windows meni aina jumiin, kun pistin levyn sisään. Takakannessa onkin pienellä präntillä: "This CD cannot be played on a computer disk drive". Aika hauskaa sinänsä, kuka sitä nyt diskettiasemaan alkaisikaan tunkea.

Joka tapauksessa suojaus on ilmeisesti aika kehno, koska levy soi vanhemmilla CD-asemilla. Auto-CD-soittimessakin levy kesti hyvin kovaakin kyytiä. Amigalla levyn sai jopa kopioitua."

Roni Ijäs


"Ostin Suomi Poppia tupla CD:n joululahjaksi vaimolle. Kyseessä oli ensimmäinen ja myös viimeinen "kopiosuojattu" CD, jonka ostin. DVD-soittimessamme soitettaessa levyltä kuuluu tasaista napsumista, kannettavassa CD-soittimessa levy pätkii vielä pahemmin. Soittimet eivät tosin ole mitään "kalliita" merkkejä, mutta kaikki normaalit levyt ne ovat toistaiseksi ainakin toistaneet ihan hienosti. Laitteet kuitenkin ovat siis ilmeisen käyttökelvottomia tällaisten suojattujen levyjen kanssa.

Levyn takakannessa väitetään lisäksi että musiikkia voi kuunnella tietokoneissa levyn mukana tulevalla ohjelmistolla, pitihän sekin mennä kokeilemaan kun ei muualla kunnolla soinut, mutta tämäkään mahdollisuus ei toiminut vaan levyn asettaminen CD-asemaan aiheuttikin tietokoneen täydellisen lukkiutumisen, josta pääsi vain kovalla resetillä ulos (laite on PII jossa Philipsin CD-asema). Ei auta edes CTRL+ALT+DEL, Windowsin tasklistiinkään ei pääse. Levyhän on pahempi tuholainen kuin virus.

Henkilökohtaisesti minulle olisi aivan sama onko levy suojattu kopioinnilta vai ei, kunhan se vain toimisi soittimessani. Kun 20 eurolla saa levyn joka sisältääkin napsumista ja aiheuttaa 10 minuutin rupeaman scandiskia, jää ainakin näiden yhtiöiden suojatut tuotokset jatkossa suosiolla kaupan hyllylle. Kiitos ja kumarrus levy-yhtöille BMG/EMI/Universal. Jos on kerran pakko suojata niin keksikööt ensin suojaukset, jotka eivät vaikeuta/estä soittamista."

Jukka Kohtala


"Käytössäni on kannettava Philips Expanium MP3-CD-soitin. Voin kuunnella sillä MP3-CD:t ja tavalliset CD:t, koska ne ovat standardoituja. "CD:n" soittoyritys aiheuttaisi laitteen lopullisen sekoamisen ja takuun raukeamisen. Olenkin siis siirtynyt vinyylin suurkuluttajaksi. Aina kun löydän divarista jonkin hyvän älppärin, ostan sen ja sitten kun niitä on kymmenen tunnin edestä MP3-muodossa tietokoneessa, teen MP3-CD:n ja annan soida. Vinyylin MP3-muunnostahan ei tule kieltämään edes EUCD."

Petri Virolainen


"Omat ongelmat kohtasin heti ensimmäisen kopiosuojatun CD:n kanssa. Se jumittui Maccini CD-asemaan! Onneksi sen sai kuitenkin pois koneesta vahingoittamatta asemaa/konetta/yms. No, opinpahan kertaheitolla enkä sen jälkeen ole uskaltanut kopiosuojattuja levyjä koneeseen laittaa.

Koska kuuntelen paljon musiikkia niin arvatenkin sekin päivä tuli vastaan, jolloin tilaan vahingossa kopiosuojatun levyn itselleni (www.cdon.com:ssa ei informoitu, että levy on kopiosuojattu). Kuinka kävikään; Omistan (omistin) Harman/Kardonin DVD 20-laitteen ja levyn kuuntelussa tuli inhottava yllätys vastaan: levy "räpsyy" soidessaan eli musiikin seassa on noin puolen sekunnin pituisia rasahduksia pitkin levyä. Sama toimintahäiriö toistui kaikissa kolmessa tähän asti hankkimassani kopiosuojatussa CD-levyssä. Rasahdusten määrä ainoastaan vaihtelee levyjen välillä; pahinta rasahtelu on Foo Fightersin One By One-levyllä. Vähemmän ongelmia oli Hellacoptersin ja Paradise Lostin uusimmilla levyillä. Mutta myös niillä. Siskoni omistaa muuten myös samaisen laitteen ja sama vika: Harman Kardonin DVD20 ei osaa soittaa kopiosuojattuja levyjä täydellisesti! Kohta on kauppojen hyllyt täynnä vaihdossa tulleita DVD20-laitteita täynnä?

No, tietenkin otin yhteyttä niin levy-yhtiöihin kuin myös Harman Kardoniin. Selitykset olivat seuraavia; Harmanilla ei voitu kuin pahoitella ja sanoa että "he eivät voi tietää tuotteita suunnitellessaan että vuoden päästä markkinoilla on ei-standardin mukaisia levyjä myynnissä". Joten vastuu ei ole heidän jos levy-yhtiöt myyvät "piraatteja". Levy-yhtiöiden palaute (2 eri yhtiötä) oli myös synneistä itsensä pois pesevä eli kommentit oli seuraavia: "meillä on oikeus suojata omat tuotteemme" ja "virheitä kopiosuojauksesta on todella vähän; 98 prosenttisesti tuotteet toimii". Mitä en tietenkään uskonut ja vaikka uskoisi niin mitä hyötyä siitä on minulle, joka osti noin 675 euron hintaisen laadukkaan DVD-soittimen joka ei pysty soittamaan musiikkilevyjä?! Kysyessäni onko levyistä olemassa kopiosuojaamatonta versiota tuli tyly vastaus: "ei ole eikä tule". Eli miten ihmeessä pystyn nauttimaan musiikista jos minulle ei myydä levyjä jotka soivat soittimessani? En mitenkään muuten kuin toimimalla kuten nyt tein; vaihdoin soittimeni uudempaan versioon, DVD 25-malliin ja maksoin 200 euroa välirahaa. Nyt toimii levyt toistaiseksi soittimessa ja mikä parasta; tällä kertaa ostin soittimen joka on päivitettävissä. Mutta miten ihmeessä kuluttaja voi olla syypää ja joutuu maksamaan valmistajien tekemistä virheistä?!?!?!? Eihän kukaan osta autoakaan josta puuttuu jarrut. Saati sitten jätä valmistajaa haastamatta oikeuteen viasta johtuneesta tuhosta....

En kuitenkaan usko, että monet muut taipuvat yhtä helpolla ja ostavat kiristykseen verrattavassa mielentilassa uutta soitinta vaan jättävät jatkossa ostamatta levyt kokonaan. Ja sitä tuskin levy-yhtiöt haluavat."

Miikka Tikka


"Voitin Hiekka-levyn Radiomafian kilpailusta. Saatuani levyn harmistuin takakannen kopiosuojausmerkinnästä. Yleensä tapanani on ottaa levyistäni kopiot MP3-tiedostoina tietokoneelleni, stereoni ovat koneessani kiinni, joten pystyn parilla klikkauksella kuuntelemaan mitä tahansa levyäni.

Päätin kuitenkin kokeilla luvattua "PC(windows) tietokoneissa toimivaa ohjelmaa, joka löytyy tältä levyltä". Paljastui, että kyseinen ohjelma soittaa ainoastaan MP3- tai vastaavaa versiota musiikista muistaakseni noin 30 kilotavun sekuntikoolla. MP3-tiedostoista puhuttaessa FM-radiolaatu on 64, ja CD-laatu vähintään 128, joka sekin mielestäni kuulostaa vielä ohuelta. Äänenlaatu oli siis kamala.

Surffasin netissä noin tunnin ja sain selville, että kyseessä on Midbarin Cactus Data Shield, jonka pystyy tosin murtamaan. Parin epäonnistuneen ohjelmakokeilun jälkeen sain kuin sainkin levyn kappaleet koneelleni MP3-tiedostoiksi. Paitsi ykköskappaleen, jonka otin sitten myös omistamaltani suojaamattomalta singleltä.

Levy ei toiminut myöskään stereoissani. Kolmen levyn vaihtaja pyöritti levyä, yrittäen lukea sitä, mutta yleensä "luovutti" ja siirtyi seuraavaan levyyn. Jouduin yleensä noin kolme kertaa painamaan play-nappia Hiekka-levyn kohdalla saadakseni sen soimaan. Huomasin myös eräänä päivänä, että tällaisen epäonnistuneen yrityksen jälkeen soittimeni ei soittanut edes CMX:n suojaamatonta Dinosaurus Stereophonicus -levyä ilman virran katkaisua ja uudelleen kytkentää."

Pauli Hannola


"Ohjelmalähteenä toimii kotona "HTPC", jota käytän sek DVD-elokuvien katsomiseen että CD-levyjen kuunteluun.

Yllätys oli melkoinen kun jouduin toteamaan, että näitä levyjä ei sitten kuunnella kun tyttöystävän ministereosarjalla, mikäli haluaa kuunnella kotona nit levyjä. PC nimittäin menee jumiin jos tämän sorttisia levyjä yrittää sillä soittaa, vaikka koneessa on oma CD-asema CD-levyjen kuuntelemista varten. Toki kannessa oli varoitus: "will not play on PC/MAC".

Varoitukset huomasin toki vasta kotona. Noh... Samaan retkuun en ole enää mennyt. Nykyään joutuu CD-levyt melko tarkan syynin kohteeksi ennen kun ostan sen."

Tim Malmsten


"Ostimme jouluksi tyttärellemme uuden RIOvolt SP90 Aruba CD-soittimen ja Kwanin uuden levyn The Die Is Cast. Ensimmäinen kokeilu uudella levyllä ja soittimella osoittautui pettymykseksi, kun soitin antoi vain tekstin "loading...", eikä suostunut soittamaan levyä (soitin pystyy soittamaan CD-R ja CD-RW MP3 ja WMA levyjä). Toinen Sonyn Radio/CD/kasettisoitin suostui levyä soittamaan samoin kuin RIOvolt SP250-soitin. SP90 soitti kyllä kaikkia muita CD-levyjä, joita meiltä löytyy, myös uusia.

Veimme levyn takaisin myyntiliikkeeseen ja epäilimme vian olevan levyssä. Hämmästys oli melkoinen, kun liikkeestä kerrottiin, että uusi soitin ei soita levyä, koska se on kopiosuojattu!! Kopiosuojausteksti oli erittäin pienellä (verrattavissa kärpäsen paskaan) levyn takakannessa ja sen peitti varkauksia suojaava kehys. Myyjä ei puhunut kopiosuojauksesta mitään. Kaiken lisäksi olisi pitänyt vielä tietää, mikä soitin soittaa kopiosuojattuja levyjä ja mikä ei! Melkoista arpapeliä. Ajattelimme jopa vaihtaa soittimen sellaiseen, mikä soittaa kaikkia levyjä, mutta taitaa olla loputon kilpajuoksu, joten pidimme tällä kertaa levyn, koska tyttäremme toinen soitin soittaa levyä.

Pitääkö jatkossa ostaa piraattituote, joka toimii takuulla yhtä hyvin kuin kopiosuojattu (ei siis tarvitse toimia lainkaan...) ja on lisäksi halvempi? Kyllähän asia on näin, että ostit sitten minkä CD-soittimen tahansa on sillä yksinkertaisesti pystyttävä soittamaan mitä CD:tä tahansa. Ostin juuri viimeisen kopiosuojatun CD:ni."

Jukka Niinikoski


"Tyttäreni sai joululahjaksi Sonyn kannettavan cd-soittimen ja hartaasti toivomansa Avril Lavignen (cd-)levyn Let Go.

Tyttären ensi-ilo vaihtui kuitenkin suureksi pettymykseksi, kun levy ei suostunut soimaan hänen uudessa soittimessaan. Siinä tilanteessa on aika vaikea selittää 12-vuotiaalle, miksei levykaupasta ostettu laillinen levy toimi toisesta kaupasta ostetussa laillisessa CD-soitimessa, kun ei tuota tahdo oikein itsekään ymmärtää.

Levyn merkinnöistä todettakoon, että takakannessa on kaksi (melko pientä) vihreäkehäistä ympyrää, joiden sisällä olevat symbolit kuvannevat stereoita ja PC:tä. Lisäksi niiden vieressä on jotain kirjoitettuna niin pienellä präntillä, etten saa siitä selvää (myönnän toki, että olen optikon tarpeessa). Toisin sanoen levyssä ei ole selkeästi kerrottu kopiosuojauksesta, koska nuo vihreät merkitkin - jos niitä edes huomaa, tai jos ovat edes näkyvissä varkaudenestolaitteiden alta - voi tulkita väärin kunnes kokemusta karttuu...

Lopullisesti tämä kopioinninestoasia kääntyy päälaelleen, kun huomataan, että nyt tästä levystä on pakko tehdä kopio, jotta sitä voisi soittaa. Sitä ennen käyn kuitenkin keskustelemassa levyn myyneessä liikkeessä, löytyisikö muita vaihtoehtoja."

J.K.


"Omistan Creative MuVo mp3-soittimen mitä käytän työmatkoilla piene nkokonsa ja kätevyytensä ansiosta. Kyseistä laitetta myy esimerkiksi Anttila ja monet muut suuret kauppaketjut. Samat kauppaketjut myyvät myös mm. Lordin levyä, jonka ostin. Kun kiikutin levyä kotiin mietin kuinka Anttila myy mp3-soitinta, ja levyjä, joita ei pitäisi pystyä käyttämään kyseisellä laitteella. Iloni olikin suuri kun tietokoneella kopioin levyn ilman mitään erikoisempia ongelmia mp3-muotoon. Mutta ongelmia tulikin kun yritin soittaa sitä olohuoneen DVD-soittimella, joka toimii myös stereoideni CD-soittimena. Ei toiminut. Eikä toiminut myöskään naisystäväni kannettavassa CD-soittimessa. Ainoa tapa saada homma toimimaan oli kopioida tietokoneella CD, ja nakata originaali pölyttymään kaappiin. En aio ostaa enää "kopiosuojattuja" tekeleitä. Näköjään ne pitää kopioida että toimivat minulla."

T.K.


"Olen ostanut kaksi levyä, joissa kummassakin on kopiosuojaus ja se aiheuttaa sen, etteivät ne soi uudessa auton Panasonic-soittimessa. Toinen on Gimmel ja toinen Henki kulkee 2. Tästä suivaannuin niin, etten autoilevana ja paljon levyjä ostavana naisena osta kyseisten levy-yhtiöiden levyjä enää. Syynä se, etteivät ne soi siellä missä pitäisi."

K.N.


"Koin suuren pettymyksen kun huomasin, että CoB:n uusi levy oli kopiosuojattua mallia, jouduin luopumaan pyhästä lupauksestani olla ostamatta näitä viallisia cd-levyn kaltaisia tuotteita.

No, ostin kuitenkin tuon levyn, ja kotiin päästyäni pettymys oli vielä suurempi: kyseinen levy ei soi laisinkaan edes normaalissa soittimessani (Sony DVP-S725D).

Ensimmäisellä kuuntelukerralla soiminen alkoi kohdasta 9 sekuntia, sitten 18sek, 27sek ja 35sek, tämän jälkeen ei sitten kone suostunutkaan soittamaan kuin viimeisen kappaleen kymmentä viimeistä sekuntia.

Ihan tuon kymmenen sekunnin takia en viitsi levyä omistaa, joten palautus oli ainoa mahdollisuus."

Hermanni Suominen


"Oma kokemus Foo Fightersin One by One (limited edition).

Ekaksi kiinnitti huomiota levy-yhtiön taitava taktiikka: missään CD-kotelossa tai levyssä ei väitetäkään kyseessä olevan CD. Takana pienellä tekstillä (englanniksi ja muistaakseni ranskaksi ja saksaksi) todetaan että toimii suurimmassa osassa normaaleista CD-soittimista, muttei esim. tietokoneissa.

Firman koneella uskaltaa testatakin. Levy asemaan. Levyltä pomppaa mitään kyselemättä esiin asennusohjelma "testing system integrity", jolloin petti pokka ja repäisin levyn CD-asemasta. Siis ei tuota uskalla tietokoneen CD:llä soittaa koska se mitään kyselemättä potentiaalisesti sekoittaa koneen. Kukapa korvaisi esim. firman hävinneen datan? Ei kukaan tietenkään.

No, toimii se koti-CD:ssä..."

K.


"Autossani oleva muutaman vuoden takainen soitin ei suostu toistamaan HIM-yhtyeen levyä ollenkaan. Soitin sylkee levyn ulos ilmoituksella "ERR 02". Kotisoittimessa levy kyllä toimii ja samainen levy toimii ystävälläni kotisoittimessa siten, että jos kappaletta vaihtaa kesken kuuntelun, tekee soitin samantapaisen virheilmoituksen. Eli levyä ei voi kuunnella kuin alusta loppuun, mutta kappaletta ei voi valita missään vaiheessa."

Toni Lehto


"Ostin viime viikolla Kentin ja Lordin uudet levyt. Molemmat ovat saman levy-yhtiön levyjä ja kopiointisuojattuja kansilehtien mukaan. No, tulin sitten kotiin ja laitoin ensin Kentin levyn soittimeeni (Philipsin dvd-soitin). Kappaleet kuuluvat parin sekunnin pätkissä: aina pari sekuntia musiikkia, sitten saman verran hiljaisuutta. Eli huonosti pelittää. Sitten pienessä tuskanhiessä otan levyn ulos ja laitan Lordin tilalle.. sama tulos: pari sekuntia musiikkia ja saman verran hiljaisuutta. Ajattelen että voihan kehveli. Sitten laitan Kentin tietokoneen asemaan ja katsos kummaa, rippaus onnistuu. No, poltan ensin Kentin ja laitan levyn dvd-asemaan, hyvin toimii! Ei pätki yhtään. Teen saman Lordille, hyvin toimii.

On tämä vaan aika helvetin kummallista. Uusi levy on kopiosuojattu, mutta ei soi dvd-soittimessa. Kopioinnin ei pitäisi onnistua, mutta onnistuu aivan ongelmitta ja kopioidut levyt toimivat. Ei tässä ole mitään järkeä! Ennen en polttanut ostamiani levyjä, mutta nyt en voi ostaa uusia levyjä polttamatta niitä ensin :)"

T.H.


"Tuossa pari päivää sitten lykkäsin ostamani Pahat pojat-soundtrackin tietokoneesen. En ensi katsomalla huomannut mitään varoituksia kopiosuojauksesta. No, RealPlayerOne soitti levyn ihan OK ja sitten alkoivatkin ongelmat. Kohta Realplayer lakkasi toimimasta, eikä siinä vielä kaikki, myös HP:n polttosofta kaatuili. Ikäänkuin tässä ei olisi vielä ollut tarpeeksi Nortonin System Doctor jämähti. Eikä tässäkään vielä kaikki, en päässyt winkun ohajuspaneelinkaan käsiksi.

Ensin yritin asentaa RealPlayer Onen uudelleen, ei mitään vaikutusta. No, poistin ko. softan ja asensin uudelleen, edelleen toimimaton.... taas RealPlayer One pois ja sitten etsimään vanhempaa versiota. Löytyi Realplayer 7, asennus ja kas kummaa, nin HP:n polttosofta, System Doctor kuin ohjauspaneelikin jatkoi toimintaansa.

Niin, löytyihän siitä levystä sitten maininta kopiosuojauksesta, osapuilleen fonttikoko kakkosella präntättynä. Sen lukemiseen olisi kyllä tarvittu mikroskooppia."

JP


"EMI:n nykyinen kopiosuojaus tuo mukanaan "hienon" Windowsissa (ainoastaan!) toimivan CD-soitinohjelmiston, joka levyä laitettaessa asemaan asentaa itsensä ilman minkäänlaisia kysymyksiä ja alkaa soittaa heikkolaatuisena levyn kappaleita. Järkyttävää! Jollakin kummallisella Windows mediasta käännetyllä purkualgoritmilla soiva levy. En voinut kuunnella sitä tietokoneellani puolta minuuttia kauempaa.

Lisäksi kyseinen SKIN.EXE ylikirjoitti joitain järjestelmätiedostoja. Ohessa lainaus ohjelman asennuslokista:
File Overwrite: C:\WINDOWS\system32\shlwapi.dll
File Overwrite: C:\WINDOWS\system32\urlmon.dll
File Overwrite: C:\WINDOWS\system32\wininet.dll

Enpä todellakaan tiedä kyseisten tiedostojen tominnasta, mutta epäilen, että asiasta voisi joku suutahtaa siinä määrin, että nostaisi syytteen."

Timo S.


"Luin lehdestä että Him:in silloinen uusi levy "Razorblade Romance" on ilmestynyt. Samaisessa levymainoksessa kerrottiin, että jos odotat (en enää muista monta päivää) niin tulee myyntiin pahvikantinen versio, jossa on kaksi extra-biisiä. Tietysti odotin, ja ostin pahvikantisen levyn. Vanha cd-soittimeni oli hajonnut jo jonkin aikaa sitten, joten ajattelin kuunnella tietokoneella, muutakaan vaihtoehtoa ei ollut. Mutta kas, levy soi noin puoli minuuttia ja toppasi siihen. Luulin tietysti ensin levyn olevan rikki, kunnes huomasin, että ainoastaan itse cd-levyssä luki seuraava teksti: "Achtung: Kopiergeschütze CD - Nicht am PC abspielbar!". Joo, kiva kun ei voinu kuunnella rehellisesti ostamaansa levyä lainkaan, ja erittäin törkeätä, että kopiointisuoja-ilmoitus oli vain levyssä ja ainoastaan saksan kielellä jottei sitä varmasti huomaa ostaessaan levyä ellei revi ennen ostoa muoveja pois levyn ympäriltä. Uskaltaako sitä enää ostaa ollenkaan "rehellisesti" kaupattavia cd-levyjä tietämättä missä ne toimivat ja missä ei?"

Marko


"Ostin tuossa Pet Shop Boys - Disco 3 ja siinä on kopiosuojaus. Ongelmakseni muodostuu se että kotona on cd-soitin mutta autossani on Minidisc. Nyt en sitten voikaan kuunnella ostamaani levyä autossa koska en voi ottaa kopiota cd:stä. Reilua?"

Vesa Salminen


"Ostin lomamatkalla Ranskassa 15.2.2002 sekä uuden Pet Shop Boys Disco3:n että tämän uuden Massive Attackin 100th Window:n. Kumpikaan ei suostunut soimaan uudessa Sony DVD soittimessani. Tosi ikävä juttu. Vaikea palauttaa levyjä Ranskaankaan saatika vaatia vaihtoa/rahojen palautusta! Kumpikin bändi kuuluu suosikkeihini. Olen ostanut lähes kaikki heidän aikaisemmat levynsä. Nykyään pidän hifi -laitteistossani pysyvästi vain yhden soittimen: DVD soittimen. Sillä on kätevä (tai oli) soittaa sekä CD:t ett DVD:t ja MP3 äänitteetkin. On mielestäni vastuutonta, että kuluttaja ei saa ostamalleen tuotteelle vastinetta: maksettu levy ei soi standardin mukaisessa soittimessa. Onko tämä good buy em. bändeille kokoelmissani? Tietäisi edes etukäteen, että levyt eivät tule soimaan tietyssä soittimessa. Tässä ei ole mitään järkeä!!!"

Carl-Erik Wikström


"Massive Attackin 100th Window-levyä soittaessa musiikin seassa kuului vaimeita rapsahdyksia, aivan kuin levyssä olisi naarmuja tai virheitä masterissa. Vasta tässä vaiheessa hoksasin tarkistaa kotelon ja sieltähän se kopiosuojatarra löytyi eikä "CD-compatible" logoa. Kiikutin tekeleen heti seuraavana päivänä takaisin liikkeeseen (Tre Stockmann) ja sain rahat takaisin. Harmittaa vaan koska olisin mielelläni hankkinut tämänkin levyn kokoelmaani.

Älkää tyytykö vaihtamaan levyä toiseen äänitteeseen tai lahjakorttiin vaan vaatikaa kylmästi rahat takaisin! Muuten ei sanoma etene levyliikkeiden kautta valmistajille."

Jyrki Yli-Paavola


[Kyseessä on Värttinän Iki-niminen levy] "Ensimmäisellä soittokerralla levytietojen luenta kesti huomattavasti normaalia kauemmin, n. 10-15 sekuntia. Levy näytti sen jälkeen toimivan normaalisti. Seuraavilla kerroilla - kun soitin oli välillä ollut pois päältä - levyn luenta ei enää toiminut, vaan soitin palautti levyn ulos n. 30 sekunnin pyörittelyn jälkeen "disc error" -viestin kera. Useita yrityksiä, sama tulos.

Levykotelossa on pienillä symboleilla annettu ymmärtää, ett "home audio - ok, others < 100%" ja "PC - ok, Mac & others - no". Myyntitilanteessa ei asiasta mainittu.

Aion palauttaa levyn myyjälle (Free Record Shop / Iso Omena) ja välttää vastaavia jatkossa.

Värttinä on hieno yhtye, sääli."

Juha Posti


"Tänään se sitten tapahtui. Sattumalta näin Stokkalla Kate Ryanin Different-levyn, kuuntelin ja katselin jopa koteloa 'sillä silmällä' että onko siinä kopiosuojausta. En huomannut, marssin kassalle ja kysyin JOPA että onko tämä levy suojattu. Ilmeisesti myyjä ei noteerannut kysymystä tai ei kuullut kun ei vastannut. Noh, kerran kannessa ei ollut merkkejä ostin levyn.

Töissä sitten kuuntelin levyä ja viimeisessä kappalessa jämähti Media Player solmuun. Ajattelin että mitä ihmettä ja totesin sen olevan niin solmussa että oli pakko tappaa se task managerilla. Uusi yritys, viimeinen kappale. Hyppäsin suoraan kappaleen keskelle, toimi ja sitten kappaleen alkuun. Hetken kesti ja taas soitin jämähti. Mietin epäuskoisena hetken mielessäni että ei kai ja kävin katsomaan koteloa TARKASTI.

Siellähän se, kotelon oikeassa alakulmassa oli printattuna pieni mustavalkoinen logo joka näytti play-nappulan logolta ja sen alla oli pikkutihrutekstillä englanniksi että 'This CD is copy control protected' tai jotain tuohon suuntaan.

http://www.ifpi.org/site-content/press/20020917.html

Tuo logo on siis vain vähän yli sentin korkea. Ja juuri siinä kohdassa mistä pidän levyn koteloa kädessäni.

Sanoisin että aivan ala-arvoista suoritusta tuolta levy-yhtiöltä sekä Stockmannilta. Levyn etukannessa ei ollut minkäänlaista ilmoitusta kopiosuojauksesta ja siellä levy oli uusien kuuntelupaikalla.

Kun vilkaisin levyä ja laitoin sen takaisin asemaan tuli ruutuun ilmoitus että 'checking system integrity' tms. Levyllä olevan playerin installeri päätti käynnistyä ja käydä installoinnin jälkeen soittamaan levyä. JA mitään kysymättä. Tekisi mieli avautua tuon systeemin hyväksyneille päättäjille.

Kotiin tultuani laitoin levyn koneeseeni (Windows ME) ja voin sitä meteliä DVD-asemasta. Kauan jaksoi yrittää mutta lopuksi luovutti ja tuli blue screen ilmoittaen että puhdista CD ja kokeile uudestaan. Se player oli installoimassa itseään myös tänne.

Sama juttu HP:n kirjoittavassa asemassa. No eipä siinä mitään, HP:n oma perus disc copy päälle. Jonkun kerran tuli herjoja erilaisilta DLL:ltä mutta loppujen lopuksi luki levyn ja koppasi sen. Huonona puolena mainittakoon että se pirun player tuli mukana.

Ja tämä siis PERUSohjelmilla. Siinä huippuosoitus kuinka tuollainen systeemi vain hankaloittaa tavallisten musiikinkuluttajien elämää.

Jatkona seuraa se että huomenna vien levyn takaisin Stokkalle ja pyydän rahat takaisin. Tuollaista EI voi hyväksyä. Saas nähdä kuinka helppoa tai vaikeaa tuo on."

Vesa Noponen


"En tiedä mitä sanoisin, mutta en osta enää yhtään kopiosuojattua levyä. En tajua että tavallisessa pöytäsoittimessa ei voi pyöriä kopiosuojatut levyt, mutta tietokoneen polttava kyllä polttaa sen puhtaasti, että sinänsä pystyn kyllä kuuntelemaan pöytäsoittimes kunhan ensin poltan sen. Mutta mikäs kopiosuojauksen alkuperäinen tarkoitus oli? Estää porukkaa kuuntelemasta cd:tä, mutta polttamista ei, vai?"

Mika Lehtonen


"Sain eräältä ystävältäni lahjaksi Gregorian: Masters of chant II-levyn.

Enpä tiedä onko hyvä vai huono kun ei soi. Joskus soitin suostuu näyttämään kappalekalenterin muttei koskaan aloita soittamista. Koneisto sahaa hetken, jonka jälkeen näyttöön tulee teksti 'error'."

Tuomas Pusa


"Kävin viime lauantaina Helsingin Asematunnelin Anttilan levyosastolla. Huomasin että Maj Karman Kauniiden Kuvien uusi levy oli julkaistu. Omistan yhtyeen kaikki (paria harvinaisuutta lukuun ottamatta) aikaisemmat levyt, joten uusi levy herätti heti kiinnostukseni.

Etsin käsiini levyn, ja huomasin ikäväkseni, että se ei ollut aito CD-levy vaan kopiosuojattu levy. Sekä periaatteellisista että käytännön syistä en sellaista osta (tästä lisää alla). Huomasin kuitenkin, että levy oli suljettu muoviseen hälyttimellä varustettuun ripaan, johon oli painettu CD-levyjen "Compact Disc Digital Audio"-tunnus.

Kopiosuojatut levyt eivät ole CD-standardin mukaisia ja näin ollen niitä ei saa virallisesti kutsua CD-levyiksi (vaikka ne muistuttavatkin CD-levyjä). CDDA-logon käyttö kopiosuojattujen levyjen yhteydessä on kielletty. Tämän vuoksi logoa ei itse levyn tai sen kotelon merkinnöistä löydy. Kuitenkin levy on Anttilassa suljettu ripaan, jossa tuo merkki on.

Tämä ei ehkä maallikolle tunnu merkittävältä, mutta kysymys on samanlaisesta kuluttajan harhaanjohtamisesta kuin jos pesuainekauppias liimaisi pesuainepaketteihinsa jonkin ympäristömerkin, jonka kriteerejä pesuaine ei oikeasti täytä, tai autokauppias myisi hyväuskoiselle ostajalle Ladan väittäen sitä Mersuksi. CDDA-merkki on tae siitä, että levy toimii CD-standardin mukaisissa soittimissa. Jos kriteerit eivät täyty, ei sitä tulisi käyttää.

Huomautin asiasta kassan myyjälle, mutta jouduin selittämään asian kolmeen kertaan ja loppujen lopuksi myyjästä irtosi vain 'Aha.'. En halunnut häiritä kaupantekoa enempää joten poistuin liikkeestä."

Osma Suominen


"Laitoin "Gregorian - Masters of chant III" CD-levyn soimaan työasemani CD-ROM-asemaan, enkä ollut huomannut, että kyseisellä levyllä oli kopiointisuojaus. Levy soi asemassa normaalisti kahden ensimmäisen raidan ajan, mutta yllättäen asema jäi "junnaamaan" eikä löytänyt levyn kolmatta raitaa. Vasta levyä kummasteltuani huomasin kotelon takakannessa olevan pienen kuvakkeen.

Vahinko oli jo tapahtunut: työkoneeni CD-asema särkyi! CD-ROM-levyjä ei voinut enää lukea (näytti ainoastaan levyn juurihakemiston sisällön), ja CD-ROM-asema ei enää löytänyt tavallisten audiolevyjen raitoja. ( Aluksi soivat vain kaksi ensimmäistä raitaa, mutta pian enää vain levyn ensimmäinen raita, CD-levystä riippumatta) CD-levyjä ei voinut soittaa CD-ROM-aseman audiopainikkeillakaan. Totesimme toisessa puhtaassa työasemakokoonpanossa, että tuo CD-ROM-asema todella särkyi.

On toki mahdollista, että työkoneeni CD-ROM-asema hajosi sattumalta samaan aikaan, kun soitin sillä tietämättäni kopiosuojattu äänitettä. Ikävä kyllä Tekniikan Maailma 3/2003 kirjoitti kopiosuojaustekniikasta näin:
"Lukupään mekanismi voi rikkoutua, kun se joutuu suorittamaan edestakaista sahausliikettä ulko- ja sisäkehän välillä".

Kun kirjoitin tapahtuneesta levy-yhtiölle, niin sain vastaukseksi, että heidän käyttämänsä kopiointisuojaus ei voi särkeä soitinta, ja että heidän lakimiehensä sanovat samaa."

M.N.


"Ostin Anttilasta Tom Jonesin levyn "Mr. Jones". Aloin kuunnella sitä tietokoneessani ja yllätyksekseni levy kopioi soitto-ohjelman koneelleni. Sen jälkeen alkoi heikkotasoinen katkeileva ääni kuulua, tosi surkeata! Vasta tässä vaiheessa huomasin, että kyseessä oli copy control-levy. Tietokone alkoi temppuilla, lasten peleistä hävisivät äänet. Lopulta jouduin tyhjentämään kovalevyn ja asentamaan kaiken uudelleen päästäkseni ongelmista eroon. Enpä sen jälkeen ole kopiosuojattuja levyjä ostanut.

Anttilassa näin Toton uusimman levyn. Siinä oli suojaus, joten jätin ostamatta. Tilasin saman levyn USA:sta netin kautta ja sain levyn ilman suojausta! Suosittelen..."

Pekka


"Ensinnäkin: Bomfunk Mc's yhtyeen viimeisin levy luultavasti rikkoi cd-rom-asemani tai ainakaan asema ei enää tunnistanut mitään levyjä sen kerran jälkeen, kun kyseinen levy oli jumittanut koneen.

Toiseksi: nykyisin kuuntelen musiikkia lähes pääasiassa kulkiessani pyörällä tai koiran kanssa kävellessä. Hankin tähän tarpeeseen melko kalliin (443 euroa) kannettavan 20 gigatavun kiintolevysoittimen, johon saan mahtumaan melko mukavasti levyjä kokoelmastani. Kuitenkin nyt uuden levyn kanssa on aina huoli, että saako sen sisältämää musiikkia koodattua mp3-muotoon ja miten paljon sen eteen joutuu käyttämään (melko rajallisia) atk-taitojaan. Kuitenkin tiedän, ettei suojauksien murtamiseen mitään käsittämättömiä kykyjä aina tarvita, mutta harmillista ja tarpeetonta ajanhukkaa se tavalliselle musiikinystävälle kyllä on."

Tarmo Karhu


"Ostin anttilasta tänään YÖn uusimman levyn Rakkaus on lumivalkoinen ja JeanS:n singlen Hän on lady. YÖ:n levyn takakannessa on se pienehkö maininta kopiosuojauksesta mutta JeanS:n sinkussa ei ollut mitään.

Kokeilin 90-luvun alussa ostamassani Tecnicsissäni (malli SL-PJ27) ja levy ei toimi. YÖ:n levyn mukana tuli softa jolla sen saisi 'toimimaan' tietokoneessa. Taidan jättää asentamatta ja palauttaa levyt kauppaan."

Minsku


"Ostin levyn vahingossa vaikka siinä on kopiosuojaus, koska suojauksesta ilmoitetaan todella pienellä symbolilla levyn takakannessa.

Itse asiassa huomasin suojauksen vasta kun aloin ihmettelemään mikä ihmeen ylimääräinen data track levyllä on, aluksi luulin että se olisi ollut ylimääräistä multimedia-sisältöä tjsp. Vasta tämän jälkeen huomasin takakannen pikkusymbolin.

Hyvä uutinen on se, että kopiosuojaus ei ole kovin toimiva - cdparanoia rippasi levyn valittamatta mistään (Linuxilla). En ole kokeillut Windows-puolella. En tosiaan edes tajunnut että levy on 'suojattu'."

Petri Wessman


Levy: Amorphis - Far From The Sun
Soittimet: PC Toshiban SD-M1212 dvd-asema ja pioneer DV-350 dvd/cd -soitin

"Levy toimi Pioneerin dvd-soittimessa ongelmitta, mutta tietokoneen asemat eivät sitä suostuneet toistamaan. Mukana tulleella soitto-ohjelmalla biisien äänenlaatu oli surkea.

Eivätkö levy-yhtiöt ymmärrä, että jotkut ihmiset kuuntelevat hifi-laitteilla musiikkia tietokoneeltaan.

Ongelma kuitenkin ratkesi suhtkoht kivutta kun onnistuin tekemään EAC:llä kaikista raidoista mp3-versiot. Näin pystyn kuuntelemaan levyä myös kannettavassa mp3-soittimessani.

En siis tajua mikä järki näissä kopiosuojauksissa on, vähänkään asiantuntevampi pystyy vaivatta kopioimaan/rippaamaan näitä levyjä kotikoneillaankin. Ja en myöskään usko, että kopiosuojaus hidastaa ammattimaisten piraattien kopiointia.

Pelkkää kuluttajien kiusaamista."

Atte Rajapuro


Levy: Radiohead: Hail to the Tief
Soittimet: Sony DVP-S715 ja Opel Vectra GTS:n vakiovarusteena oleva VDO CRD 2005

"Levy on, kuten kannessakin mainitaan, kopiosuojattu eikä suostu toimimaan edellä mainituissa soittimissa lainkaan. Jos ihmettelette, miksi käytän dvd-soitinta cd-levyjen pyöritykseen, niis syynä on se että en ole halunnut kahta soitinta (ainakaan toistaiseksi) talouteemme. Jotta äänen laatu olisi standardi dvd-soitinta parempi, käytän laitetta yhdessä Musical Fidelityn X-DACin kanssa.

Soitin Hail to the Tiefistä Suomen EMIin, jossa valittelivat asiaa, mutta totesivat että valituksia tulee noin 0,4 %:sta myytyjä levyjä eli vähän. Varmastikin näin, mutta en kyllä vaihda noin 800 euron arvoista laitetta vain kopiosuojauksen takia. Maksakoot levy-yhtiöt siitä, jos haluvat, että heidän kopiosuojattuja tuotteita vastaisuudessa ostan.

Kopiosuojattuja, EMIn tai jonkuin muun levy-yhtiön, tuotteita en enää osta, joten Radioheadin tuotteet jäävät valitettavasti kuulematta niin kauan kun ovat kopiosuojattuja. Jääkööt puolestani hyllyyn makaamaan.

Wigwamin uudelleenmasteroitu Being ja Tuomari Nurmion Lasten mehuhetki eivät nekään toimi dvd-soittimessani. Beingin sain soimaan mustattua tussilla levyn ulkoreunan, Mehuhetkeä en saanut silläkään toimimaan.

Muuten: kopiosuojatut levyt eivät ole cd-levyjä laisinkaan, vaan aivan jotain muuta."

Matti Saari


"Tapanani on kuunnella hyvää musiikkia pitkin päivää. Musiikkiin keskittyessäni kuuntelen mieluiten alkuperäistä levyä olohuoneen stereoista - onhan siinä laatu parhaimmillaan. Joskus kuuntelen olkkarissa myös tietokoneen soittamaa taustamusiikkia. Nukkumaan mennessäni kuuntelen tietokoneen soittamia tuutulauluja :) ja aamulla tietokone herättää minut musiikilla. Surffatessani ja koodaillessani työhuoneessa kuuntelen tietokoneella levykokoelmastani rippaamiani ogg:eja. Autossa työmatkalla soittelen kotipolttoisia kopioita.

Levyjen kopiosuojaus, oli se toimiva tai ei, tuntuu tässä ilkeästi:

- Jos kopiosuojaus toimii, en voi kuunnella levyä työhuoneessa. Suojatut levythän eivät toimi tietokoneella. Loputtomat taustamusiikkilistat ja herätyskellosta kuuluvat sulosävelet voin unohtaa tykkänään. Kallista levyä en vie autoon tuhoutumaan (tai varastettavaksi), joten en voi kuunnella levyä autossakaan. Tietysti voi olla, ettei levy edes toimi autosoittimessa...

- Jos kopiosuojaus toimii joidenkin levyjen kohdalla, saan jatkuvasti vahdata otinko omasta hyllystäni oikean levyn vai pommin. Joudun ehkä itse askartelemaan punaiset varoituslaput levyihini. Onhan harmillista, jos epähuomiossa laitan levyn väärään peliin ja rikon soittimeni. Levykin voi mennä moisesta rikki, eikä varmuuskopio auta kun kopiota ei saa.

- Jos kopiosuojaus ei toimi, voin ottaa vanhaan tapaan levyistäni kopiot ja elää onnellisena, mutta mitä ihmeen iloa kopiosuojauksesta sitten on kenellekään?

Ongelmien välttämiseksi olen päättänyt olla ostamatta kopiosuojattuja levyjä lainkaan. Tässä keväällä huomasin, ettei sekään ole niin helppoa kuin miltä tuntuu. Tilasin eräästä pohjoismaisesta nettilevykaupasta tuoreen CD-levyn (niin luulin). Levyn tiedoissa ei ollut merkkiä kopiosuojauksesta, mutta muutaman EFFIn listaltakin löytyvän levyn kohdalla oli, joten hankinta vaikutti turvalliselta. Ja pieleen meni... Paketti saapui, avasin laatikon ja kannessa komeili pyöreä Copy Controlled -tarra.

Onnistuin palauttamaan levyn, vaikka palautuksessa oli pieniä vaikeuksia. Tällä kaupalla ei ole Postin kanssa asiakaspalautussopimusta ja palautuskuorta eivät olisi millään halunneet lähettää, kun kyseessä oli vain katumisoikeuden käyttäminen eikä viallinen tuote. Onneksi olin etukäteen tiedustellut kopiosuojatun tuotteen palautusmahdollisuudesta. Monen sähköpostin jälkeen sain "tämän kerran" palauttaa levyn ilmaiseksi, kun oli mahdollista että "olin ymmärtänyt väärin" saamani vastauksen.

Tämän kokemuksen jälkeen en kuitenkaan uskalla enää tilata netistä kuin sellaisia levyjä, jotka erityisesti tiedän kopiosuojaamattomiksi. Käytännössä se kai tarkoittaa ennen vuotta 2002 julkaistuja levyjä. Ja se on huono juttu, koska tänä vuonnakin on julkaistu monta hyvää levyä jotka mielelläni omistaisin. Nyt en tohdi edes yrittää. :-("

Marko Vallius


"Paljon on syntynyt kohua kopiosuojatuista CD-äänilevyistä, ihmiset eivät mm. ole voineet toistaa levyjä kotitietokoneellaan tai ottaa kopiota ostamastaan levystään. Jotkut levyistä ei ole toimineet edes perinteisessä CD-soittimessa.

Testasin kahta kopiosuojatun levyn (Kent/Vapen&Ammunition, Gregorian/Masters Of Chant Chapter II) toimintaa sekä Windows 2000 että Linux Mandrake 9.0 käyttiksillä. Win2000-ympäristössä Kentin levy toistui vain levyn mukana tulleella soittimella. Gregorian ei suostunut tunnistautumaan lainkaan, vaan jäi junnaamaan paikoilleen. Osittain virheellisen kopion kyllä sai otettua Kentistä EasyCDcreatorilla. Clonecd-ohjelmalla onnistui molempien levyjen kopiointi, mutta erittäin hitaasti.

Linuxilla operoitaessa molemmat levyt toistuivat ilman ongelmia, tosin virtuaaliCD-soitin ilmoitti yhden raidan enemmän kuin oli listassa kappaleita. Tämä ylimääräinen on data-raita, ilmeisesti hoitamassa kopiointisuojaa Windows-ympäristössä. Kopion ottaminenkin onnistui nopeasti ja ongelmitta Mandraken mukana tulleella Gnometoaster -ohjelmalla. Ylimääräiset data-rainat jätin pois polttolistalta. Linuxilla poltetut levyt toistuivat tämän jälkeen ongelmitta myös Windowsilla."

Harri


"Ostin Scooterin Push The Beat For This Jam-levyn aikana, jolloin en omistanut edes DVD-soitinta joten ainoa mahdollisuus oli soittaa niitä tietokoneella, mutta kun levyn laittoi sisälle koko kone kaatui ja levy jäi kuuntelematta. Onneksi kyseisen kopiosuojauksen saa murrettua mustalla tussilla, joten pääsin kuitenki sitä pikapuolin kuuntelemaan!

Ja yleisesti ottaen jos olen kotona olen suurimman osan ajasta koneella ja en jaksa kokoaikaa pomppia huoneen toisessa laidassa siaitsevalle DVD-soittimella vaihtamaan musa-cdtä. Mielestäni olisi mukavuuden kannalta hyvä jos voisin kuunnella levyjä suoraan koneellani ilman jatkuvaa levynvaihtorallia. Ja toinen syy miksi kieltäydyn ostamasta kopiosuojattuja levyjä on se että omistan MP3-soittimen enkä kannettavaa cd-soitinta. Mutta mitenkäs nyt mahdan ottaa musiikkini mukaan muuten kuin hakemalla sen vertaisverkosta? Kertokaapas te ÄKT:n pojat minulle se :)"

Joni Salmi


"Tapahtui niin, että tuli korjattavaksi laitteisto, josta vahvistin ja kaiuttimet olivat rikkoutuneet.

Tutkimusteni perusteella tulin siihen tulokseen, että vaurion oli aiheuttanut cd-soittimesta lähtenyt signaali. Se oli saanut aikaan rajun yliohjautumisen, jonka seurauksena esivahvistinpuoli oli mennyt rikki. Signaali oli päässyt kuitenkin pääteasteille, jonka seurauksena nekin olivat menneet rikki. Tämän takia myös kaiuttimien diskantit oli hajonneet ja jakosuotimet vaurioituneet.

Varmuudella ei voi sanoa miksi näin oli tapahtunut. Varmaa on vain, että datasignaali on päässyt vahvistimelle. Todennäköisesti sen aiheutti virheellinen cd-levy.

Koska cd-soitin oli jumiutunut levyä ei oltu saatu pois. Sieltä löytyi Eros Ramazotti 9. Tämä on suojattu Cactus data shield 200:lla.

Philipsin koulutustilaisuudessa olen kuullut, että Cactus-salaus perustuu musiikin sekaan koodatun virheentunnistusdatan rikkomiseen. Tästä voi seurata Philipsin mukaan se, että datasignaali pääsee vahvistimeen. Silloin vahvistin ja kaiuttimet ovat vaarassa. Tämän vuoksi edellä kerrottu voisi olla seuraus siitä."

H S


"Olen ostanut kaksikin kopiosuojattua levyä, jotka eivät toimineet tietokoneeni DVD-rom asemassani. Kumpikin levy käynnisti jonkin pakatun musiikin soitto-ohjelman, mutta kuuntelen mieluummin alkuperäistä ääniraitaa.

Asiaan ei auttanut muu kuin kopioda k.o. levyt ilman sitä tietokoneille tarkoitettua dataosiota. Kopiolevyt toimivat ilman ongelmia kaikissa soittimissa ja niitä voi lainata rauhassa kavereillekin, kun ei tarvi pelätä naarmuja yms.

Minkäs takia ne levyt olivatkaan kopiosuojattuja?"

Tomi


"Tulin ostaneeksi Maija Vilkkumaan EI-levyn keväällä. Kesän aikana levyä tuli pääasiassa kuunneltua stereoilla, joissa levy toimi hyvin.

Kuuntelen kuitenkin töissä paljon musiikkia mp3-formaatissa, koska kuka niitä levyjä aina mukanaan jaksaa kantaa. Kaikki musiikki on kuitenkin omasta CD-kokoelmasta. Syksyllä tulikin sitten mieleen, että tuon Maija Vilkkumaankin levyn voisi mp3:ksi kääntää, että voisi sitä töissäkin kuunnella. Siitä alkoikin sitten ongelmat. Ensin en saanut levyä ollenkaan ripattua, mutta pienellä haulla netistä löytyi sopivia ohjelmia. Niillä kokeiltaessa biisit kääntyivät hyvin mp3-muotoon, mutta ääneen tuli säröjä tasaisin väliajoin. Netistä löytyi tietoa, että tämä voisi johtua levyn sotketusta virheenkorjauksesta ja joillakin CD-ROM-asemilla rippaus vain onnistuu ja toisilla ei. Ilmeisesti molemmat omat asemani eivät kuuluneet tähän 'onnistujien' joukkoon.

Noh, hätä ei ollut tämän näköinen. Pienen metsästyksen jälkeen sain lainaan sopivan valokaapelin, joilla sain stereoni ja tietokoneeni liitettyä toisiin ja kopioitua musiikin digitaalisena laitteesta toiseen. Ongelma ratkaistu!

Vaivaa ja vitutusta hommasta aiheutui kuitenkin niin paljon, että enää en kopiosuojattuja levyjä osta. Kyllä ne samat musiikit saa käsiinsä muitakin kautta ja itse asiassa tulee halvemmaksikin. Säälittää vain varsinkin suomalaiset pienet artistit. Mielelläni heitä tukisin, mutta kopiosuojauksen poikotoinnista en tingi. Ja voihan asian ajatella sitenkin, että artistit voivat kyllä itse vaikuttaa siihen, että kopiosuojataanko heidän levynsä. Omapahan on valintansa siinä mielessä!

CD-levyn omasta soitto-ohjelmasta voisi muuten todeta sen verran, että paha silläkään on musaa kuunnella, kun asema ei edes tunnista levyä oikein. Eli lopputulos on se, että koko soitto-ohjelmaa ei saa käyntiin. Ihme kyllä rippausohjelmat pystyvät silti levyä käsittelemään ja jonkinlainen rippaus onnistuu. Työkoneella en muuten moista soitto-ohjelmaa uskalla edes kokeilla, niin hassuja tarinoita on niistä saanut lukea. Ja olisipa se hienoa sitten selittää IT-tuelle ja pomolle, että miksi se kone on sekaisin ja hommat ei etene."

Jani


"Ostin kopiosuojatun Iron Maidenin Dance Of Deathin julkaisupäivänä. Se oli ensimmäinen ja viimeinen kopiosuojattu levy, minkä ostan. Ensinnäkin, kannettava soittimeni ei soittanut levyä kunnolla, joten jouduin tekemään kopion levystä voidakseni kuunnella sitä kannettavalla soittimellani. Kopion tekeminen onnistui ilman mitään ongelmia. Tähän asti luulin ettei kopiosuojaus muuta ääntä, mutta: Viime viikolla sain Dance Of Deathin UK-painoksen, joka ei ole kopiosuojattu. Hämmästyksekseni huomasin että se soi paljon paremmin, musiikissa huomaa sellaisia yksityiskohtia, joita en aiemmin ole huomannut. Kopiosuojaus siis todella huonontaa äänenlaatua ja siitä en todellakaan aio tulevaisuudessa maksaa. Pitää vain tilata levyt importtina Englannista tai Jenkeistä. Siellä CD:t vielä julkaistaan oikeassa muodossa."

Rami


"Ostin uusimman Kuustosen levyn ja kuvittelin voivani kuunnella sitä kuten aikaisempiakin, joissa oli jopa multimediaa mukana (ts. tavallaan suositus siitä, että CD olisi hyvä käyttää myös tietokoneessa).

Nyt tämä uusi levy sitten oli suojattu ja kaatoi koko koneen ja vei kaikki tallettamattomat työt vielä mennessään.

Mielenkiintoisinta asiassa onkin, että ko. levystä voin ottaa kopion ja kuunnella siten sitä, mutta en kuitenkaan voi kuunnella alkuperäistä. Kyse ei siis olekaan tässä (minun) tapauksessa kopiosuojauksesta vaan kuuntelun suojauksesta.

Omistan reilut 500 CD-levyä ja niistä ei yksikään ole piraatti tms. ja olen myös ylpeä siitä. Hyllyssäni ei tule myöskään olemaan yhtäkään suojattua levyä, sillä miksi rikkinäisestä pitäisi maksaa...

Kuuntelen levyjä lähinnä töissä, sillä kotona soi lähinnä lastenlaulut tms. Töissä puolestaan soitto tapahtuu koneella ja kun se vaihtoehto ei toimi, niin jäljelle ei jää mitään.

Kopiosuojauksien käyttäminenkään ei ole levy-yhtiölle ihan ilmaista, joten miksei tuotakin rahaa käytetä todellisen piratismin vastaiseen toimintaan, eikä suinkaan tavallisen kuluttajan kiusaamiseen, sen kuluttajan joka tunnollisesti ostaa levynsä kalliilla kaupasta. Kuluttajako se nyt onkin sitten se suurin rikollinen kun kehtaa kerran kaupasta levynsä ostaa?

Aivan kuin kuluttajaa ajettaisiin Viron kopiomarkkinoille, jossa kopiosuojat on jo ystävälliseti poistettu ja rahalleen saa siten parempaa vastinetta.

Toisaalta... olen laskenut itse säästäneesi ihan kivasti, sillä monet CD:t jäävät kaupan hyllylle toimimattomuuden takia. Ilman suojauksia kokoelmani olisi n.20 levyä isompi. Selvää säästöä siis..."

Marko H.


"Tietokoneessani on huonolaatuinen Creativen bulkkiasema. Se ei suostu pyörittämään kunnolla vähänkin naarmuuntuneita pelilevyjä, jotka toisen koneeni cd-asema lukee täysin ongelmitta.

Hyväkuntoiset levyt toimivat oikein ja naarmuuntuneenkin saa yleensä toimimaan yrittämällä uudelleen tarpeeksi monta kertaa. Creativen asema on siitä hauska laite, että ilmeisesti huonolaatuisuutensa tai rikkoutumisen vuoksi se lukee kopiosuojatut levyt usein aivan ongelmitta. Levy ei ehkä ensimmäisellä kerralla lähde toimimaan, mutta avaamalla luukun ja asettamalla levyn hieman eri asentoon joitakin kertoja sen saa toimimaan. Näin kävi esimerkiksi Kwanin uusimman levyn kanssa. Kannessa luki, että levy on kopiosuojattu ja se sisältää soitto-ohjelman pc-käyttöä varten. Alussa levy ei toiminut ollenkaan, asema vain kiihdytteli sitä toistuvasti. Edellämainittua metodia soveltaen sain levyn toimimaan ja se soi Winamp3:ssa tavallisen Audio CD:n tapaan - mitään merkkiä kopipsuojauksesta ei näkynyt. Rikkinäisellä asemalla voi siis lukea rikkinäisiä levyjä."

Matias Katajamäki


"Vastoin tapojani ostin uutuuslevyn (Alicia Keysin the diary of alicia keys) normaalihintaan. Yleensä ostelen vähän vanhempaa midprice-tavaraa, joten aiemmin en ole levyostoksieni kanssa kopiosuojausongelmaan törmännyt. Siispä levyä ostaessani ei käynyt mielessäkään tarkastaa, olisiko levy käyttökelvoton tietokoneella kuunteluun.

Kotona kuuntelin uutta levyäni sujuvasti CD-soittimella, mutta kun innoissani yritin jatkaa kuuntelua töissä tietokoneella, kone ei soittanut levyä. Hetken mietittyäni tajusin, että vika on levyssä. Jos en rippaa siitä erikseen kopiota tietokonetta varten, kuuntelumahdollisuuteni rajoittuvat huomattavasti.

Jos olisin huomannut jo kaupassa kannessa olevan pikkiriikkisen präntin "copy control" olisi levy todennäköisesti jäänyt ostamatta. Tekisi mieli palauttaa, mutta mielelläni kuuntelen levyä vielä ja pidän sen hyllyssäni. Siispä nyt firma sai rahansa mutta minä en täyttä vastinetta."

Marja Huovinen


"Tilasin CDON:ista Blind Guardianin Live-levyn. (Mainittakoon, että tilaus olisi jäänyt tekemättä, JOS sivuilla olisi kerrottu levyn olevan kopiosuojattu.)

Ylensä kuuntelen AudioCD:t Pegasos G3 600MHz koneellani, jossa on standardi CD-asema. Kyseisen tuplalevyn kanssa oli kuitenkin suuria ongelmia. Kummankin CD:n ensimmäistä raitaa on todella hankala saada soimaan (joskus kyllä onnistuu), mutta muut tuntuvat toimivan hyvin.

No, pakkohan ne ensimmäisetkin kappaleet on saada kuulumaan. Joten ei muuta kun kopioin Audio raidat kovalevylle kuten miltä tahansa standardilta (jollainen tämä siis EI ole) CD-levyltä, eikä kopioinnissa ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Sen jälkeen ajattelin, jos polttaisin levyistä "standardin mukaiset versiot" CDr-levyille, mutta tyydyin vain pakkaamaan ne mp3-muotoon.

Eli yhteenvetona, kopiointi onnistui ilman mitään ongelmia, mutta levyjen kuuntelun kanssa oli ongelmia.

(Levyllä on myös ala-arvoisella äänenlaadulla olevat versiot kappaleista, jotka tietenkin toimivat tietokoneella, mutta tietenkin vain Microsoft Windowsilla.)

Yksi ongelma kopiosuojatuissa levyissä on se, ettei kuluttaja tuotetta ostaessaan tiedä, millä tekniikalla suojaus on toteutettu. Toteutustavasta riippuen levy saattaa soida ongelmitta "vaihtoehtokäyttöjärjestelmillä" mutta huonoimmassa tapauksessa ei suostu toimimaan edes esim. DVD-soittimissa."

J-P Jokela


Levy: Paradise Lost: Symbol of Life
Soitin: DVD-asema

"Juuri Sony-BMG:n kopiosuojausjupakan jälkeen kaverini valitteli, että hänen eräistä levyistä tekemänsä MP3:t sisälsivät napsumista. Ensimmäinen reaktioni oli tentata julkaisija- ja levittäjäyrityksiä, minkä jälkeen pidin pitkähkön säikyttelymonologin nykyisten kopiosuojausten vaaroista.

Kaverini soittaa bändissä ja toisinaan jakelee ryhmän omia kappaleita MP3-muodossa. Niinpä hänelleolisi aiheutunut tarpeetonta haittaa, jos esimerkiksi Sony-BMG:n kyseenalaiset kopiosuojaustekniikat olisivat rikkoneet MP3-enkooderin.

Levyllä oli muinainen Cactus Data Shield, joka käsittääkseni perustuu ääniraidan rikkomiseen ja autorun-ominaisuuteen eikä asenna koneelle mitään. Poistimme autorunin vastaisen varalta. Netistä löytyvällä rippausohjelmalla musiikki saatiin hyvälaatuisiksi MP3:ksi.

Musiikin kuunteluni perustuu nykyisin tietokoneen soittolistoihin ja MP3-yhteensopivaanCD-soittimeen, koska en halua työnteon tai bussimatkan ohessa vaihdella levyjä. Vertaisverkkojen kanssa leikkimiseen ei ole ollut aikaa ja musa onkin peräisin lähinnä levyiltä.

Kopiosuojattujen levyjen lisäksi pyrin välttämään "neljän suuren" eli Sony-BMG:n, EMIn, Universalin ja Warnerin kautta kulkeneita äänitteitä. Syynä kyseisten yritysten epämääräinen moraali, faktojen vääristely ja raivostuttava asenne kuluttajiin."

Heikki Hyppänen