Kopiosuojatut CD-levyt | EFFI.org

Varo kopiosuojattuja "CD-levyjä"

Päivitetty 20.12.2005

Yhteenveto

CD-levyjen kopiosuojaukset ovat ääniteteollisuuden 2000-luvulla yleistynyt tapa rajoittaa musiikin kuuntelua ja kopiointia. Useat kopiosuojatut levyt valmistetaan tietoisesti CD-standardeista poikkeaviksi, jotta levyt eivät toimisi tietokoneissa yleisesti käytetyissä CD-asemissa. Jotkut kopiosuojaukset käyttävät CD-asemien toiminnan sekoittamisen sijasta levylle lisättävää ohjelmaa, joka pyrkii hallitsemaan levyn kuuntelua ja kopiointia.

Erilaisten kopiosuojausmenetelmien käyttöönottoa on perusteltu välttämättömänä vastatoimena piratismille ja tietoverkkoja hyödyntävälle laittomalle kopionnille. Käytännössä kopiosuojaukset rajoittavat vain tavallisen levyn ostaneen kuluttajan mahdollisuutta lailliseen yksityiseen käyttöön. Suojaukset pyrkivät estämään laillisesti ostetun levyn kopiointia käyttäjän suosimaan formaattiin, tietokoneen kovalevylle, MP3-soittimelle ja varmuuskopioiksi. Lisäksi kopiosuojaukset rajoittavat suoraan kuuntelua ja kuluttajan oikeutta kuunnella ostamaansa musiikkia haluamassaan paikassa ja haluamallaan soittimella.

Jos kopiosuojaus rikkoo CD-standardeja, levy ei toimi useiden tietokoneiden CD-asemissa. Ongelmia saattaa esiintyä myös tietokoneiden CD-asemien lisäksi kannettavissa CD-soittimissa, DVD-soittimissa, autoissa, HIFI-soittimissa, pelikonsoleissa sekä periaatteessa missä tahansa muussa CD-standardia noudattavassa soittimessa. Uudemmat toisen sukupolven kopiosuojauksina markkinoidut kopiosuojaukset taas voivat asentaa tietokoneelle haittaohjelmia, jotka hidastavat tietokoneen toimintaa ja altistavat sen turvallisuusriskeille. CD-levyinä myytyjen ja markkinoitujen tuotteiden ostaminen on kopiosuojausten vuoksi arpapeliä. Pahimmassa tapauksessa ne aiheuttavat laitteisto-ongelmia ja muodostavat vakavan tietoturvariskin.

Suomessa kopiosuojauksia vastaan kampanjoivat ovat koonneet tälle sivulle tietopaketin kopiosuojauksista ja niiden ongelmista. Jos sinulla on ollut ongelmia kopiosuojattujen levyjen kanssa, kerro siitä meille lomakkeella tai lähettämällä viesti osoitteeseen cd-kopiosuojaus@effi.org. Päämäärämme on, että kopiosuojausten käytöstä luovuttaisiin kokonaan. Kopiosuojauksia ei tarvitse kukaan.

Sisällys

Lisätietoa ja linkkejä

Kopiosuojausta vastaan kampanjoivia webbisivuja ja järjestöjä Suomessa

Uutisia

Muuta


Tämän dokumentin ensimmäinen versio: Mikko Välimäki, EFFI ry, 15.12.2002.
Sivun ylläpitäjä: Janne Nikula