Kopiosuojatut CD-levyt: Kopiosuojausten tekniikka | EFFI.org

Varo kopiosuojattuja "CD-levyjä"

Kopiosuojausten tekniikka

Teknisesti kopiosuojaukset on toteutettu kaikkia hyvän insinööritaidon periaatteita vastaan. Kopiosuojaukset rikkovat CD-levyjen standardin ja siksi soittimet ja levyt eivät ole enää yhteensopivia. Toisin sanoen CD-soittimet eivät välttämättä soita kopiosuojattuja levyjä. Kopiosuojausten toimivuus perustuu järjestelmällisten virheiden suunnitteluun laitteistoihin ja ohjelmistoihin. Virheet saattavat laskea äänenlaatua ja tuotteen käyttöikää - varsinkin jos levyille kertyy myös tavanomaisia naarmuja ja likaa.

Ehkä käytetyimmät kopiosuojaustekniikat ovat tällä hetkellä MidBarin Cactus Data Shield (Universal) ja Sony DADC:n Key2Audio (Columbia / Sony). Molemmat perustuvat levyjen indeksointitietojen sotkemiseen (table of contents, TOC). CD-lukija aloittaa levyn lukemisen näistä tiedoista, jotka on jokaisen levyn alussa. Ne sisältävät tietoja mm. raitojen määrästä, niiden aloituskohdista ja onko raidoilla ääntä vai dataa. Kopiosuojaukset sotkevat indeksointitiedot mm. antamalla vääriä tietoja raitojen tyypeistä ja kestoista siten, että tietokoneiden herkät ja virheenkorjaavat datalukijat menevät niistä sekaisin. Asemat eivät tunnista kopiosuojattuja levyjä CD-levyiksi, jos niitä yritetään lukea esimerkiksi READ TOC -komennolla.

Kopiosuojausten tekniikka on analysoitu tarkemmin Alex Halderman artikkelin "Uusien ääni-CD-levyjen kopiosuojaustekniikoiden arviointi" jaksossa 4. Tälle sivulle on listattu käytössä olevia suojaustekniikoita ja valmistajien väitteitä niiden toimivuudesta.