Tekijänoikeuslain radiohiljaisuus

Tekijänoikeusdirektiivin (DSM) muutokset tekijänoikeuslakiin -säädösvalmistelun osalta vaikuttaa vallitsevan täysi radiohiljaisuus. Marraskuussa Demokraatti uutisoi, että lakiluonnos on saanut murskakriitiikkiä ja että sitä valmistellaan uudelleen. Hankkeen toimeenpanosivulla ei kuitenkaan ole uutta tietoa. Aiempi valmistelu toimi kiitettävän avoimesti ja läpinäkyvästi, tärkeä osa valmistelusta tapahtui avoimissa, teemakohtaisissa työpajoissa. Nyt on nähtävästi menty toiseen äärilaitaan.

Kyselimme viime viikolla tietoja ministeriöstä: mikä on tilanne direktiivin toimeenpanon osalta, mikä on valmistelevan työryhmän kokoonpano ja onko uutta esitystä tarkoitus vielä päästä sitten kommentoimaan. Vastaus saatiin, mutta hieman ympäripyöreänä:

Kiitos viestistä! Tilanne on sikäli hyvä, että asiat etenevät. Valmistelua tehdään yhteisesti työryhmässä ja pyrimme viemään HE:n eduskuntaan nyt keväällä. Pyrimme myös varaamaan mahdollisuuden kuulemiselle mutta valmistelut on sen osalta vielä kesken.

Suoria vastauksia kysymyksiin työryhmän kokoonpanosta ei irronnut, joten laitoimme nyt aiheesta virallisen tietopyynnön. Päivitämme tilannetta jos ja kun saamme jotain tietoja irti.  Työryhmän ja valmistelun salailun vuoksi tässä herää nyt epäily seuraavasta toimintamallista:

  • uuden valmistelun hoitaa poissa julkisuudesta joku, joka edustaa vain yhtä eturyhmää;
  • mitään kuulemisia tai lausuntokierroksia ei enää järjestetä, saati mitään työpajoja;
  • DSM-direktiivin kansallinen toimeenpano viedään mahdollisimman hiljaa eduskuntaan, jotta kukaan ei ehdi sitä enää kritisoida.

Lex Karpelan ajoilta muistamme opetusministeriön saaneen huomautuksen tekijänoikeuslain muutosten valmistelusta. Apulaisoikeusasiamiehen mielestä silloin lain valmistelu olisi pitänyt siirtää virkamiehille, jotka eivät ole sellaisten organisaatioiden johtokunnissa, jotka liittyvät läheisesti tekijänoikeusjärjestöihin. (Ylen uutinen aiheesta). Toistuuko sama valmistelukuvio jälleen, onko valmistelijaksi otettu joku henkeen ja vereen tekijänoikeusjärjestöjyrä? Kuten aiempi huomautus totesi, tällainen “toiminta ei ole lainvastaista, mutta se ei silti ole omiaan pitämään yllä yleisön luottamusta virkatoiminnan puolueettomuuteen“.

2 thoughts on “Tekijänoikeuslain radiohiljaisuus”

  1. Politiikan seuraaja

    Teoston ja Kopioston lobbarit yksinoikeudella sanelemassa millainen uuden tekijänoikeuslain on tuleva. Ihmettelen suuresti miksi vasemmistopuolueet joiden pitäisi olla työläisten asialla niin tarmokkaasti kuitenkin tekijänoikeusasioissa puolustavat kansainvälisten levy-yhtiöiden etuja. Perussuomalaisten taas tavallisen kansan puolueena ajattelisi puolustavan kuluttajan oikeuksia, mutta puolueessa ei taideta edes tietää mitä tekijänoikeudet ovat.

  2. Tämä taas hyvä esimerkki miten hyvin tekijänoikeuskiihkoilijat rötösherroineen saavat aina tahtonsa läpi tekijänoikeusasioissa. Tekijänoikeusmafiat haluavat jatkuvasti uusia keinoja kuinka herrakerhoille voitaisiin kerätä lisää rahaa ja hölmöt sitten uskovat kun sanotaan taikasana: “mutta kun tekijän pitää saada korvaus” -tuolla fraasilla perustellaan mitä järjettömimpiä “korvauksia”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *