Lehdistötiedote: kansanedustajat rikkovat rahankeräyslakia

Lehdistötiedote – vapaa julkaistavaksi heti

Electronic Frontier Finland – Effi ry

Helsingissä 22.6.2023

Kansanedustajat rikkovat rahankeräyslakia

Peräti 33 istuvaa kansanedustajaa, mukaanlukien neljä uuden hallituksen ministeriä, rikkoo rahankeräyslakia, eikä poliisia kiinnosta tutkia asiaa.

Viime viikkoina on saatu lukea, että edes piispat eivät pysy vaikeatulkintaisen rahankeräyslakimme perässä, eivätkä näköjään kansanedustajammekaan. Kansanedustajaehdokkaathan saavat kerätä rahaa ilman lupaa enintään puoli vuotta ennen vaaleja ja kaksi viikkoa vaalien jälkeen. Vaaleista on jo yli kaksi kuukautta, mutta 33 kansanedustajaa kerää edelleen rahaa nettisivuillaan tai somessa.

Uuden hallituksen ministereistä ainakin Anders Adlercreutz, Sari Essayah ja Antti Häkkänen keräävät yhä rahaa nettisivuillaan, ja Riikka Purra Twitterissä.

Kansanedustajista rahankeräystä lain vastaisesti jatkavat tätä kirjoitettaessa istuvista kansanedustajista ministerien lisäksi ainakin Pekka Aittakumpu, Otto Andersson, Kim Berg, Sandra Bergqvist, Eva Biaudet, Timo Harakka, Veronika Honkasalo, Hanna Huttunen, Atte Kaleva, Vesa Kallio, Pia Kauma, Mai Kivelä, Hanna Kosonen, Antti Kurvinen, Riitta Mäkinen, Matias Mäkynen, Nasima Razmyar, Anne Rintamäki, Onni Rostila, Wille Rydman, Päivi Räsänen, Mikko Savola, Sara Seppänen, Jenna Simula, Markku Siponen, Ville Valkonen, Henrik Wickström, Timo Vornanen ja Ville Väyrynen.

Rahankeräyslakia sovelletaan muutenkin valikoivasti. “Syytteeseen näyttäisivät joutuvan varsinaisten huijareiden lisäksi vain poliisin silmätikuiksi joutuneet kansalaisjärjestöt kuten Effi ja Elonvaalijat”, ihmettelee Effin toiminnanjohtaja Tapani Tarvainen. Poliisi ei tutki kansanedustajien keräysten laillisuutta edes
vaalirahoitustilitysten tarkistuksen yhteydessä. Valtiontalouden tarkastusvirastokaan ei tarkista keräysten lopettamista. Ongelma ei ole uusi, vaan poliitikkojen osalta piittaamattomuus rahankeräyslain säädöksistä on muodostunut korruptoituneeksi käytännöksi. “Tällainen vallan huipulla tapahtuva lain rikkominen ja sen valvomatta jättäminen rapauttavat lain kunnioitusta”, Tarvainen jatkaa.

“Miten on mahdollista, että kansanedustajat eivät osaa noudattaa itse säätämäänsä rahankeräyslakia – vai eivätkö vain halua? Lakia rikkovien kansanedustajien joukossa on jopa poliiseja ja lakimiehiä. Vaalirahoituksen valvonnassa olisi syytä olla oikeasti tiukka – lain rikkomisesta voisi seurata jopa kansanedustajapaikan menetys”, ärähtää
Effin puheenjohtaja Leena Romppainen. “Sen sijaan kansalaisjärjestöjen osalta lupaprosessi pitäisi poistaa. Missään muussa Länsi-Euroopan maassahan mitään vastaavaa lupavaatimusta ei ole eikä ole ollutkaan ikiaikoihin. Rikoslaki mahdollistaa joka tapauksessa petoksiin puuttumisen.”

Lisätietoja:

Tapani Tarvainen
Toiminnanjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 729 3479

Leena Romppainen
Puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 590 3031

Electronic Frontier Finland ry on järjestö, joka puolustaa kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Yhdistyksellä on noin 1200 jäsentä.
Lisätietoja Effin kotisivulta https://www.effi.org/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *