Klarna ei välitä tietoturvaongelmista

Klarna on jälleen uutisissa tietoturvaongelmistaan, Yle: Maksufirma Klarnan kautta pystyy tilaamaan tavaraa toisen nimiin – MOT:n testi osoittaa, kuinka pahasti ruotsalaisyhtiön tietoturva vuotaa.

Klarna on ollut tietoinen ongelmista vuosien ajan, ja nousee toistuvasti esiin uutisoinnissa maksuvälinepetoksista (esim.Yle 6.11.2020, 20.7.2019). Mitään ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan, koska Klarna ei selvästi välitä tiedossa olevista ongelmista riittävästi. Klarnasta kokonaisuudessaan on vaikea päästä eroon, jos haluaa käyttää suomalaisia tai ruotsalaisia verkkokauppoja, koska se on käytössä niin monessa paikassa. Jos haluat muutosta, on siis syytä toimia itse. Kun törmäät verkkokauppaan, jossa käytetään Klarnaa, lähetä kaupalle palautetta ja kerro, että haluaisit ostaa, mutta et halua käyttää Klarnan järjestelmää siinä olevien ongelmien vuoksi. Näin kauppojen suuntaan tulee enemmän painetta muiden järjestelmien käyttöön. On selvää, että vastuullisten yritysten ei pitäisi käyttää Klarnaa maksujärjestelmänä.

Yksityishenkilönä voit lisäksi asettaa Klarnalle ostoeston henkilötunnuksellesi. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilötunnuksellasi ei voi enää tehdä ostoksia Klarnan luotollisilla maksutavoilla. Klarnalla voit kuitenkin tehdä ostoksia käyttäen muita maksuvaihtoehtoja, kuten kortti- tai verkkopankkimaksua. Ostoesto on voimassa toistaiseksi. Ostoeston voit tehdä soittamalla Klarnan asiakaspalveluun 09 – 425 99 771, jolloin käynnistyy prosessi Klarnan turvallisuuspuolen kanssa. Ostoeston saat halutessasi pois vastaavasti, soitto asiakaspalveluun käynnistää prosessin (nähtävästi tässäkään ei vahvaa tunnistautumista missään kohti kuitenkaan vaadita, vaan operoidaan turvallisuuskysymyksillä). Jos haluat tarkistaa onko henkilötietoja Klarnan järjestelmissä, voit täyttää lomakkeen (sähköpostiosoite, jonkin Klarna-laskun viitenumero ja puhelinnumero tarvitaan) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen tietosuoja@klarna.fi.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *