Demarinuoret: Tekijänoikeuslaki vedettävä pois käsittelystä

14.9.2005

Demarinuorten Oksa: Tekijänoikeuslaki vedettävä pois käsittelystä
======================================================================

Sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Petteri Oksa vaatii hallitusta vetämään pois esityksen uudesta tekijänoikeuslaista. Lakiesitys on poikkeuksellisesti siirretty uudelleen suuren valiokunnan käsittelyyn, jossa parhaillaan harkitaan, millaisia muutoksia esitys vaatii. Oksan mielestä lakiesitys on kuitenkin jo monilta lähtökohdiltaan niin ongelmallinen, että hallituksen olisi syytä vetää lakiesitys kokonaan pois ja siirtää se uuteen valmisteluun.

Kansanedustajien saama runsas palaute tekijänoikeuslain ongelmista osoittaa Oksan mielestä selvästi, että asiassa ei ole vielä päästy edes siedettävään lopputulokseen. “Vetämällä esityksen nyt pois hallitus saisi aikaa muuttaa lakiesitystä ilman, että siitä pitäisi yrittää eduskunnassa hyvin kiireisellä aikataululla löytää uusi sopu”, sanoo Oksa.

Lakiesitys on ristiriidassa erityisesti kuluttajan oikeuksien kanssa. Esityksessä kielletään kategorisesti esimerkiksi moniin tietokoneohjelmistoihin ja musiikkitallenteisiin sisältyvien kopiosuojausten kiertäminen. Tämä tarkoittaisi sitä, että kuluttajat eivät voisi enää kopioida ostamiaan tuotteita edes omaan käyttöön, mikä tekisi esimerkiksi varmuuskopioiden tekemisestä rikollista. Toisaalta myös esityksen taloudelliset vaikutukset saattavat olla tuhoisia. Koska CD-levyillä ostettava musiikki muunnetaan nykyään usein mp3-tiedostomuotoon, saattaisi levymyynti vähentyä huomattavasti, jos kappaleiden siirtäminen CD-levyltä mp3-soittimeen kriminalisoitaisiin. “Uusi tekijänoikeuslaki todennäköisesti vain lisäisi piratismia, kun musiikkia alettaisiin hankkia Internetistä entistä enemmän”, Oksa toteaakin.

Lähde: http://www.demarinuoret.fi/index.php?mid=22&a=show&id=192