Helsinki 22.3.2003
Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi heti
Electronic Frontier Finland - EFFI ry

EFFI ry:n kevätkokous: Suomi tarvitsee tietoyhteiskuntaministerin

Electronic Frontier Finland - EFFI ry onnittelee vasta valittuja uusia kansanedustajia. Tulevalle eduskunnalle on tulossa lukuisia sähköiseen maailmaan vaikuttavia lakeja ja järjestö toivookin, että näille kysymyksille annettaisiin niiden ansaitsema painoarvo. EFFIn kevätkokouksessa järjestö päätti esittää toivomuksen, että seuraavaan hallitukseen nimitettäisiin puhtaasti tietoyhteiskuntaan erikoistunut ministeri.

"Suomeen tarvitaan tietoyhteiskuntaministeri valmistelemaan tietoyhteiskunnan kannalta keskeisiä lakeja", esittää EFFIn puheenjohtaja Mikko Välimäki. Hänen mukaansa tekniset realiteetit ja todelliset seuraukset yksityisen kansalaisen oikeuksien toteutumiseen ovat tulleet usein esille vasta lakien eduskuntakäsittelyssä. "Viime vaalikaudella näin kävi sekä sananvapaus- että tekijänoikeuslakiuudistuksissa."

EFFIn varapuheenjohtaja Ville Oksanen jatkaa: "Tällä hetkellä tietoyhteiskuntaa koskevat lainsäädäntöhankkeet ovat hajautuneet ainakin neljän eri ministeriön alueelle ja näin kenelläkään ei ole järkevää kokonaiskuvaa tilanteesta." Oksasen mielestä tietoyhteiskuntaministerin kautta tilanne olisi nopeimmin korjattavissa. "Tietoyhteiskuntaministerin kautta varmistettaisiin myös riittävä asiantuntemus näiden haasteellisten lainsäädäntöhankkeiden valmistelemiseen", lisää Oksanen.

EFFIn puheenjohtaja Mikko Välimäki päättää: "Uusi hallitus joutuu melkein ensimmäisenä työnään antamaan esimerkiksi uusitun version tekijänoikeuslaista. Viime kaudelta saadut kokemukset osoittivat, että tämän tietoyhteiskunnan kannalta keskeisen lainsäädännön valmistelu ei onnistu opetusministeriössä, koska kokonaiskuva lain vaikutuksista puuttuu. Juuri tällaisia hankkeita varten tietoyhteiskuntaministeri on ainoa oikea vastaus."

Lisätietoja:

Mikko Välimäki
Puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
mikko.valimaki@effi.org
050 598 0498

Ville Oksanen
Varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
ville.oksanen@effi.org
040 536 8583


Electronic Frontier Finland - EFFI ry on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. EFFI on European Digital Rightsin perustajajäsen ja Global Internet Liberty Campaignin jäsen. Lisätietoja EFFIn kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/.