Effi: Snowden-päätös on poliittinen valinta

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Julkaisuvapaa heti
Helsinki 3.7.2013

Electronic Frontier Finland ry (Effi) on hämmentynyt presidentti Niinistön kommenteista, joiden mukaan varsinkaan ministerit eivät saisi keskustella Snowden-tapauksesta. Presidentti Niinistö perustelee kantaansa sillä, että kyse on hallinto-oikeudellisesta ratkaisusta, johon poliitikot eivät saisi sekaantua. Niinistön lausunto on vastaus ministeri Hautalan kommenttiin, jonka mukaan edellytykset Snowdenin turvapaikan myöntämiseen ovat olemassa.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen toteaa: “Presidentti Niinistön kommentit ovat kuin tuulahdus suoraan 70-luvulta. Snowdenin kohdalla kysymys ei ole todellakaan kapeasta hallinto-oikeudellisesta päätöksestä. Sen sijaan nyt tehdään poliittinen ja moraalinen valinta, onko Suomi valmis puolustamaan sananvapautta ja kansalaisten yksityisyyttä.” Oksanen jatkaa: “Jos Snowdenin kaltaisia väärinkäytösten paljastajia ei olla valmiita suojelemaan, paljastuksia ei jatkossa tule. Hautalan kommentit tuleekin nähdä tätä taustaa vasten – kyse on laajemmin suojan myöntämisestä, joka voidaan järjestää myös muuten kuin hallinnollisen turvapaikkaprosessin kautta. Tämä vaatisi tosin poliittista selkärankaa.”

Effi huomauttaa, että Snowdenin vuotojen seurauksena Suomen kansalaiset ovat saaneet ainutlaatuista tietoa, miten laajasti USA harrastaa verkkovakoilua ja kuinka tietoja käytetään myös muihin tarkoituksiin kuin väitettyyn taisteluun terrorismia vastaan. Näiden tietojen avulla kansalaiset ja myös suomalaiset yritykset pystyvät nyt paremmin suojaamaan oman viestintänsä. Snowdenin toiminta on ollut näin hyvin konkreettisesti Suomen etujen mukaista, mikä itsessään olisi jo riittävä syy suojan myöntämiselle.

Effi myös korostaa, että USA ei ole kyseenalaistanut Snowdenin vuotamien tietojen todenperäisyyttä. Sen sijaan maan poliittinen johto on lähinnä lakonisesti todennut, että heidän harrastamassaan vakoilussa ei ole mitään ainutlaatuista. Näin esimerkiksi presidentti Niinistön esittämät vaatimukset lisäselvityksistä ovat hyödyttömiä, koska vastaukset keskeisimpiin kysymyksiin on jo saatu.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen esittää haasteen presidentille: “Ilmoititte kampanjassanne olevanne arvopresidentti. Effi haluaa kuulla, kuuluuko arvoihinne kansalaisten perusoikeuksien kuten yksityisyyden puolustaminen, myös kun oikeuksien loukkaaja on suurvalta? Haluamme myös tietää, kuuluuko arvoihinne rikollisen toiminnan ilmiantajien, kuten tässä tapauksessa Edward Snowdenin, hylkääminen hädän hetkellä ja luovuttaminen heidän vainoajiensa käsiin?”

Lisätietoja:

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 050 590 3763

Oikeudellinen arvio USA:n toiminnan laittomuudesta:
http://www.nytimes.com/2013/06/28/opinion/the-criminal-nsa.html?pagewanted=all&_r=0

Der Spiegelin raportti EU:n vakoilusta.
http://www.spiegel.de/international/world/secret-documents-nsa-targeted-germany-and-eu-buildings-a-908609.html

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa loukata, spämmäys tulee pitää kiellettynä ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.