Effi: Hallitus söi sanansa – Lex Nokiasta ei luovuta

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Julkaisuvapaa heti
Helsinki 19.6.2013

Electronic Frontier Finland ry (Effi) on raivoissaan tiedosta, että ns. Lex Nokiasta ei olla sittenkään luopumassa. Liikenne- ja viestintäministeriö oli aikaisemmin linjannut, että uuteen tietoyhteiskuntakaareen ei oltaisi ottamassa mukaan kyseistä lainsäädäntöä. Hallitus kuitenkin päätti tänään, että Lex Nokia siirretään lakiin tietosuojasta työelämässä.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen kummeksuu: “Lex Nokiaa ei ole käytetty kertaakaan, mutta silti laista ei olla valmiita luopumaan. On pakko kysyä, onko kyse arvovaltakysymyksestä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lle. Tunnetustihan EK kävi hyvin kuumana Lex Nokian puolesta ja nyt ilmeisesti hallitukseen on taas tullut muutama äkäinen puhelu Etelärannasta, jotka aiheuttivat tämän yllättävän takinkäännön?”

Effi muistuttaa, että Lex Nokian pykälät eivät koske ainoastaan työsuhteessa tapahtuvaa valvontaa, vaan se on sovellettavissa kaikissa niissä tapauksissa, joissa organisaatio tarjoaa verkkoyhteyden. Täten laki mahdollistaisi periaatteessa valvonnan oppilaitoksille tai jopa taloyhtiöille.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen ärjäisee lopuksi: “Viimeisten viikkojen verkkovalvontauutisten olisi luullut opettaneen hallitukselle jotain. Suomella olisi ainutlaatuinen mahdollisuus profiloitua maana, jossa kunnioitetaan kansalaisten yksityisyyttä. Lex Nokian herättäminen henkiin olisi tässä tilanteessa täysin väärä askel!”

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 050 590 3763

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote:
http://www.lvm.fi/tiedote/4152015/ministerityoryhma-sopi-tietoyhteiskuntakaaren-paalinjoista

Kampanjavideoita Lex Nokiasta:
http://urkintalaki.fi/media.html

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.