EFFI Email 3/2003

Uutta:

  • Vertaisverkot laillisia
  • EFFI arvostelee ÄKT:n harhaanjohtavaa tiedotuskampanjaa
  • Porttiskannauksesta kohtuuttomat seuraukset
  • EFFI ry:n kevätkokous: Suomi tarvitsee tietoyhteiskuntaministerin

Muuta:

  • Big Brother palkintoraati ja ajankohta varmistumassa
  • Uusi kirja myyntiin
  • Haalarimerkkejä saatavilla
  • Patenttien vastainen lobbaus Brysselissä 7.-8.5.

// VERTAISVERKOT LAILLISIA

Yhdysvalloissa vertaisverkko eli P2P oikeudenkäynnit jatkuvat. Tuoreen Kalifornialaisen tuomion mukaan Grokster- ja Morpheus-vertaisverkot ovat laillisia. Tuomion perusteluissa näitä palveluja verrataan videonauhureihin ja kopiokoneisiin. Vertaisverkkoja voidaan käyttää sekä laillisiin että laittomiin käyttötarkoituksiin eikä teknologian valmistaja ole vastuussa siitä mitä käyttäjät niillä tekevät. Lisätietoja EFFI:n lehdistötiedotteesta:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-04-26.html

// EFFI ARVOSTELEE ÄKT:N HARHAANJOHTAVAA TIEDOTUSKAMPANJAA

EFFI arvostelee ÄKT:n viimeisintä tiedotuskampanjaa. ÄKT yllyttää "Tekijänoikeudellinen tietoturvaopas" [pdf] -nimisessä tiedotteessaan yritysten ja koulujen johtoa valvomaan tarkemmin tietotekniikan käyttöä pelottelemalla näitä oikeustoimilla koko yhteisöä vastaan ja liioittelemalla vertaisverkko-ohjelmien turvallisuusriskejä muihin verkkosovelluksiin verrattuna. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-04-25.html

// PORTTISKANNAUKSESTA KOHTUUTTOMAT SEURAUKSET

Korkein Oikeus on tuominnut 17-vuotiaan tietokoneharrastajan tietomurron yrityksestä yhteensä 75000 markan (noin 12 000 euroa) vahingonkorvauksiin. EFFIn mielestä luvaton porttiskannaus on paheksuttava teko mutta tuomitut korvaukset ovat täysin suhteettomia teon vakavuuteen nähden. Porttiskannaukset ovat valitettavasti kiinteästi Internetiin kytketyn tietokoneen omistajalle nykyisin arkipäivää. Tapaus löytyy osoitteesta http://www.finlex.fi/ numerolla 2003:36.

// EFFI RY:N KEVÄTKOKOUS: SUOMI TARVITSEE UUDEN TIETOYHTEISKUNTAMINISTERIN

EFFI:n kevätkokous pidettiin 20.3.2003. Kokouksessa esiteltiin EFFI:n vuoden 2002 tuloslaskelmaa ja tasetta sekä keskusteltiin mm. EFFI:n tulevasta toiminnasta sekä taloussuunnitelmasta. Kokouksen jälkeen päätettiin laatia lehdistötiedote, jossa otetettiin kantaa tietoyhteiskunta-asioiden hoitoon uudessa hallituksessa:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-03-22.html

// BIG BROTHER PALKINTORAATI JA AJANKOHTA VARMISTUMASSA

Vuoden 2003 Isovelipalkintoraadin jäseniksi ovat lupautuneet Jyrki JJ Kasvi, Johan Helsingius, Teré Vaden, Tuomas Ojanen, Jukka Korpela ja Vuokko Lantz. Palkintojenjakotilaisuus on alustavasti 4.6.2003 valvontakomission jalanjälkiä seuraten Hotelli Tornissa Helsingissä ja sen juontanee Jussi Halli.

Tornin tilat eivät ole valitettavasti rajattoman suuret, joten osanotto joudutaan rajoittamaan EFFI:n jäseniin ja toimittajiin. Mukaan mahtuu parikymmentä EFFI:n jäsentä. Tilaisuuteen tullee pieni osallistumismaksu. Tiedotamme välittömästi kun ajankohta ja ohjelma on lyöty lukkoon, jonka jälkeen tilaisuuteen voi ilmoittautua. -- Palkintojen saajia voi alkaa ehdottaa yhdistyksen varapuheenjohtajalle Ville Oksaselle ville.oksanen@effi.org.

Vastaavia Isovelipalkintoja jaetaan myös muissa maissa. Palkintojenjaon ideasta ks. http://www.privacyinternational.org/bigbrother/ ja viime vuoden tilaisuutta: http://www.effi.org/yksityisyys/bb2002/

// UUSI KIRJA MYYNTIIN

Tampereen yliopiston hypermedialaboratorion professori Teré Vaden on kirjoittanut Richard Stallmanin käymänsä sähköpostikirjeenvaihdon pohjalta kirjan Koodi vapaaksi. EFFI alkaa myymään kirjaa hintaan 16 EUR + postikulut. Lisätietoja tulee EFFI:n kotisivulle.

// HAALARIMERKKEJÄ SAATAVILLA

EFFI:n haalarimerkkejä on saatavilla huomisesta tiistaista alkaen. Jos joku haluaa näitä noin 8x4cm kokoisia mustapohjaisia EFFI-kangasmerkkejä myytäväksi omalle yliopistopaikkakunnalleen, pyydetään ottamaan pikaisesti yhteyttä sillä vappu tulee pian. Merkkejä on tarkoitus myydä omakustannushintaan 2 EUR / kpl.

// PATENTTIEN VASTAINEN LOBBAUS BRYSSELISSÄ 7.-8.5.

Brysselissä järjestetään kaksipäiväinen konferenssi ja Euroopan parlamentin kuulemistilaisuus tietokoneohjelmistojen patentoinnista. EFFI:stä Mikko Välimäki ja Ville Oksanen ovat mukana tilaisuuden paneeleissa. Paikalla on myös mm. Richard Stallman, Alan Cox ja Lawrence Lessig. Jos joku EFFI:n jäsenistä on kiinnostunut osallistumaan tilaisuuteen tai sattuu olemaan muuten paikalla, häntä pyydetään ottamaan yhteyttä joko Välimäkeen tai Oksaseen. Tilaisuuden tiedot:
http://swpat.ffii.org/events/2003/europarl/05/index.en.html


EFFI Email on säännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org

Keväisin terveisin,

Mikko Välimäki
puheenjohtaja