Effi Tor-verkossa

Electronic Frontier Finland ry tukee Tor-verkon toimintaa ylläpitämällä suuritehoisia exit-tyyppisiä Tor-reitittimiä. Effin verkkosivu on myös saavutettavissa Tor-verkossa onion-osoitteessa http://effiorg76zrzzsy5.onion/.

Tor-selain tarjoaa verkossa yksityisyyttä ja anonymiteettiä. Datan keruuta ja vakoilua vastaan suojaava Tor-selain on myös Suomen Viestintäviraston suosittelema työkalu ulkomailla:

“Esimerkiksi jossakin tiukkaa sensuuria harjoittavassa valtiossa ihminen voi joutua vaikeuksiin, jos hänen havaitaan viestivän ylipäänsä jotakin jonkun tunnetun ulkomaalaisen journalistin kanssa. Sellaisia tilanteita varten on kehitetty TOR:n (The Onion Router) kaltaisia palveluita, joissa viestinnän osapuolten identiteetti häivytetään vaihtamalla säännönmukaisesti viestien välitystietoja niiden kulkiessa välitysverkon läpi.”

Netin suuryritykset, kuten Facebook ja Google, tarjoavat näennäisen ilmaisia palveluitaan, jotta voisivat kerätä ja hyödyntää ihmisten yksityisiä tietoja. Kaikki eivät halua jakaa yksityisiä tietojaan suuryritysten hyödynnettäviksi.

Tor-verkon toiminta perustuu liikenteen kierrättämiseen salattuna Tor-verkon kautta niin, että alkuperäinen selailijan verkossa paikantava IP-osoite jää piiloon. Koska verkkoliikenne kulkee Tor-verkon kautta, niin sillä voidaan kiertää myös nettisensuuria. Effin kolme exit-reititintä siirtävät joka päivä yhteensä 2000 gigatavua Tor-verkkoliikennettä julkisen verkon ja Tor-verkon välillä.

Tor-verkossa käyttäjien liikenne kiertää noin seitsemäntuhannen vapaaehtoisesti ylläpidetyn reitittimen kautta satunnaista reittiä. Tor-verkolla on käyttäjiä joka hetki yli kaksi miljoonaa. Suomessa on joka hetki yli viisitoistatuhatta Tor-käyttäjää kytkeytyneenä Tor-verkkoon. Päivittäin käyttäjiä on huomattavasti tätä enemmän. Tor on Tor Project -säätiön ylläpitämä vapaa ohjelmisto. Ilmainen Tor-selain on kaikkien ladattavissa heidän sivuiltaan https://www.torproject.org.

Kiinnostavia ja tuttuja myös Tor-verkon suojassa toimivia verkkosivuja:

Juha Nurmi, Effin hallituksen jäsen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *