"Piraattivideot"

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Elokuu 8, 2007 - 17:14.

"Piraattivideot"

Innovatiiviset TV-ohjelmien ja videoiden levityskanavat halutaan tukkia "piraattijahdin" nimissä.

Tekijänoikeuslaki on vaikeaselkoinen ja vanhentunut. Tekijänoikeuslaki perustuu oletukseen, että tekijät ja oikeudenhaltijat (usein monikansalliset suuryritykset) tuottavat teoksia, joita yleisö katselee, kuuntelee tai ostaa.

Yleisö koostuu lain logiikassa loppukäyttäjä-kuluttajista, jotka eivät tee itse mitään luovaa, mikä ei ole kuitenkaan koskaan pitänyt paikkaansa. Vielä vähemmän se pitää paikkaansa netissä, jossa jokainen voi olla tekijä ja julkaisija.

Vielä nykyäänkin merillä toimivat piraatit ryöstävät laivoja ja murhaavat miehistöjä. Aikoinaan termi "piratismi" lanseerattiin tarkoittamaan myös ammattimaista ja ansiotarkoituksessa tapahtuvaa tekijänoikeuksien loukkausta, esimerkiksi laittomien äänilevykopioiden valmistamista ja myyntiä.

"Piratismiksi" alettiin kutsua myös sitä, kun nuoriso kopioi teoskappaleita toisilleen ("kotipiratismi"). Kuluvana vuosikymmenenä on kuultu erityisesti "nettipiratismista", jolla yleensä tarkoitetaan sitä, että ihmiset vaihtavat musiikkia keskenään netin välityksellä ilman ansiotarkoitusta. Tekniikan kehitys on aina aluksi nähty uhkana, eikä mahdollisuutena.

Nykyään netissä julkaistu kotivideo, jossa vauva tanssi 29 sekuntia levy-yhtiön kappaleen tahdissa, on "piratismia". Piratismijahti on mennyt älyttömyyksiin.

Alla on lueteltu joitakin viimeaikaisia videoihin liittyviä tekijänoikeustapauksia. Niitä lukiessa kannattaa miettiä, mikä olisi oikeasti järkevää ja pitäisikö lakeja muuttaa. Tekniikan tarjoamat mahdollisuudet pitäisi voida hyödyntää siten, että lopultakin sekä yleisön että tekijöiden oikeudet huomioitaisiin tasapuolisesti.

Kotivideo on "piratismia"

Äiti julkaisi YouTube-palvelussa 29 sekunnin pituisen kotivideon, jossa vauva tanssii taustalla kuuluvan Princen "Let's Go Crazy" -kappaleen tahdissa. Kappaleen oikeudet omistava monikansallinen levy-yhtiö Universal Music väitti kotivideon loukkaavan yhtiön tekijänoikeuksia, minkä seurauksena YouTube poisti videon.

Äiti ja Electronic Frontier Foundation (EFF) haastoivat Universal Musicin oikeuteen perättömistä tekijänoikeusloukkausväitteistä.

Sittemmin video on palautettu YouTubeen, josta sen voi katsoa.

Aikaisemmin toukokuussa Universal Music yritti poistaa YouTubesta yhtiön artistia kritisoineen videon perusteettoman tekijänoikeusloukkausväitteen avulla.

Tämä on nykytilanne: "piratismia" tuntuu olevan kaikki, mitä oikeudenhaltijayhtiöt eivät ole erikseen sallineet. Ilmapiiri on sellainen, että mikä tahansa materiaali poistetaan herkästi korvausvaatimusten pelossa, kun joku vihjaiseekin mahdollisesta tekijänoikeusloukkauksesta - oli tekijänoikeusloukkausväitteessä perää tai ei.

Universal Musicilla on myös suomalainen tytäryhtiö, jonka edunvalvontaa Suomessa hoitavat Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ry (ÄKT, IFPI) sekä ÄKT:n kautta Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK, Antipiracy.fi).

Jalkapallo-ottelupätkät ovat "piratismia"

Suomalainen jalkapalloliiga Veikkausliiga yhtyi joukkokanteeseen YouTubea vastaan. Syynä kanteeseen on, että ihmiset ovat ladanneet YouTubeen videopätkiä jalkapallo-otteluista.

Veikkausliigan kilpailupäällikkö perustelee: "Järkevästi ajateltuna on sitä parempi, mitä enemmän meitä näkyy maailmalla. Mutta kolikon toinen puoli on tasan se, että nekin otteet, mitä Veikkausliigan peleistä löytyy YouTubesta, rikkovat yksinoikeussääntöjämme ja -määräyksiämme." Kilpailupäällikön mukaan jalkapalloseurat eivät ole ilmaisseet haluavansa ryhtyä YouTuben vastaisiin toimiin.

Toisin sanoen, YouTubessa olevista videopätkistä ei ole Veikkausliigalle haittaa, päinvastoin, niiden avulla saa ilmaista mainosta. Myös jalkapalloharrastajat eli Veikkausliigan asiakkaat ovat tyytyväisiä, koska näin he voivat jälkikäteen katsella ottelutapahtumia, mikä ilman YouTubea voisi olla mahdotonta. Jalkapalloseuratkin ovat ilmeisen tyytyväisiä tilanteeseen.

Mutta tästä viis, Veikkausliiga lähtee oikeustaistoon, koska YouTube ehkä loukkaa liigan oikeuksia. (Tekijänoikeuksien loukkaaminen ei sitä paitsi ole ollenkaan varmaa muun muassa Yhdysvaltain tekijänoikeuslain fair use -säännösten vuoksi.)

Olisiko syytä muuttaa tekijänoikeuslakeja, jotta Veikkausliigan kaltaisten oikeudenhaltijoiden ei tarvitsisi ampua itseään jalkaan?

Veikkausliiga ei nimittäin ole ainoa samanlaisin perustein liikkeellä oleva oikeudenhaltija. Varsinkin YouTube on ollut viime aikoina suosittu kohde erilaisille rahastusyrityksille Googlen ostettua sen.

Nettidigiboksi on "piratismia"

Suomessa digitelevisiojärjestelmää on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa valtavin kustannuksin. Digi-TV:n peruspuute on, että se on rakenteeltaan sama vanha TV-järjestelmä, jossa TV-asema lähettää ohjelmaa tiettyinä aikoina tietyssä formaatissa. Siten TV-asema määrää, koska ja millä laitteilla ohjelmia voi katsoa ("push media").

Vuonna 2006 yksityinen yrittäjä perusti Tvkaista.fi-nimisen palvelun, jonka avulla palvelun rekisteröityneet käyttäjät olisivat voineet nauhoittaa suomalaisten TV-kanavien ohjelmia myöhempää katselua varten; samalla tavalla kuin jos kullakin käyttäjällä olisi palvelussa oma tallentava digiboksi.

Kyseessä oli siis lupausten mukaan netin kautta toimiva tulevaisuuden digi-TV, jonka avulla ihmiset olisivat voineet katsoa TV-ohjelmia netin kautta haluamanaan aikana ja haluamassaan paikassa.

Tämä oli luonnollisesti liian hyvää ollakseen totta. Muun muassa Yle painosti palvelun lopettamaan toimintansa tekijänoikeuksiin vedoten, ennen kuin nähtiin, olisiko Tvkaista.fi lunastanut lupauksensa.

Voi vain arvata, että Yle polttaa seuraavien vuosien aikana runsaasti varoja omien järjestelmien tekemiseen, jotta saavutettaisiin edes osa siitä toiminnallisuudesta, jonka Tvkaista.fi olisi tarjonnut Ylelle ilmaiseksi. Toivottavasti Yle tällä kertaa edes päätyy avointen videotiedostomuotojen käyttöön.


Tämä dokumentti on Public Domainia.