Muhammed-hysteria leviää

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Helmikuu 24, 2006 - 21:58.

Muhammed-hysteria leviää

Oululainen kulttuurilehti Kaltio julkaisi sarjakuvan, joka analysoi Muhammed-pilakuviin liittyvää Suomessa viime viikkoina syntynyttä hysteriaa. Tilanne on jo verrattavissa vuosikymmenien takaiseen Neuvostoliiton osin todelliseen ja osin kuviteltuun uhkaan, jonka perusteella tiettyjä asioita ei saanut sanoa.

Kaltion verkkosivut eivät enää tätä kirjoitettaessa toimi. Tehtaankadun roolissa olivat pörssiyhtiöt: Kaltio-lehden hallitus antoi päätoimittajalle potkut sen jälkeen, kun Sampo-pankki ja vakuutusyhtiöt Tapiola ja Pohjola olivat ilmoittaneet vetävänsä mainoksensa lehdestä.

Parnasson mukaan Kaltion hallituksen puheenjohtaja Harri Kynnös on kuitenkin kiistänyt, että suuryritysten painostuksella olisi ollut merkitystä. Kyse oli hänen mukaansa siitä, että Kaltio ei "halua horjuttaa suomalaista yhteiskuntaa", mitä se tarkoittaakaan. (Lieneekö yhteensattuma, mutta vakuutusyhtiö Tapiolan Oulun piirijohtajan nimi on myös Harri Kynnös.) Helsingin Sanomien tietojen mukaan potkujen takana voi olla myös Kaltion hallituksen jäsen, entinen kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaa (kesk).

Oulun kaupunki on jo päättänyt boikotoida kuvat tehnyttä sarjakuvapiirtäjää peruuttamalta Oulussa ylioppilaaksi valmistuneesta filosofista ja lehtimiehestä J. V. Snelmannista kertovaan kirjaseen tilatun kuvituksen. Kaupunki ei "halua kirjasen kuvittajaksi henkilöä, joka on julkaissut sarjakuvan, joka koetaan monella taholla loukkaavaksi".

Kaltion sarjakuvassa esiintyy naamioitu profeetta Muhammed. Presidentti Tarja Halonen (sd), pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) polttavat sarjakuvassa Tanskan lipun ja sanoutuvat irti tanskalaisten ongelmista (s. 4-5), mikä on sarjakuvan monia tahoja loukkaavin osuus. Sarjakuvassa arvostellaankin lähinnä suomalaispoliitikkojen sensuurihenkeä.

Toisaalla, Jyllands-Posten sai tanskalaisen kriittisen journalismin palkinnon.

Linkkejä ja jälkipeliä

Parnasso 24.2.2006: Kaltion päätoimittajalle potkut.

Helsingin Sanomat 24.2.2006: Sampo ja Tapiola pelästyivät Muhammed-kuvia.

Helsingin Sanomat 24.2.2006: Kaltion päätoimittajalle potkut Muhammed-sarjakuvan vuoksi.

Helsingin Sanomat 24.2.2006: He tekevät sen itse.

Miia Toivio 24.2.2006: Kaltiota täytyy tukea.

Effin blogi 16.2.2006: Oikeus loukata.

Jyväskylän Ylioppilaslehti Jylkkäri julkaisi numerossa 3/2006 (s. 4, sivun alalaita) kuvan, jossa esiintyy Jeesus ja Muhammed.

Sarjakuvaportaali Kvaak 24.2.2006: Kaltion Muhammed-sarjakuvasta potkut päätoimittajalle.

Parnasso 25.2.2006: Neljäs ajanjakso on alkanut? - Kaltio-lehden historiasta.

Sarjakuvat on julkaistu lukuisilla verkkosivuilla Kaltio-lehden sivujen sulkemisen jälkeen. Kasablogi julkaisi 25.2.2006 kiistaa herättäneen Ville Rannan piirtämän sarjakuvan. Finland for Thought julkaisi sarjakuvan englanninkielisen version.

Kaltiosta puhutaan Googlen blogihaun mukaan 26.2.2006 kymmenissä blogeissa ja uutishakukin löytää useita uutisia ympäri maailmaa.

Jyllands-Postenin pilakuvajupakasta, joka on Kaltion sarjakuvien taustalla (vaikka Jyllands-Postenin pilakuvat ovatkin eri asia kuin Kaltion sarjakuva), kannattaa lukea 19.2.2006 julkaistu artikkeli "Miksi julkaisin ne pilapiirrokset", jossa Jyllands-Postenin kulttuuritoimittaja Flemming Rose kertoo miksi lehti julkaisi pilakuvat.

Oululaiset taide- ja tiedemaailman edustajat julkaisivat 27.2.2006 avoimen kirjeen sanomalehti Kalevassa. Kirjeen 31 allekirjoittajaa kritisoivat kulttuurilehti Kaltion hallitusta, joka päätti viime perjantaina sulkea lehden Internet-sivut ja erottaa päätoimittaja Jussi Vilkunan.

Journalisti-lehti kirjoitti numerossaan 3/2006 aiheesta otsikolla "Rasismin pelko itää".

Esimerkkinä muiden uskontojen loukkaamisesta, joku saattoi loukkaantua Monty Pythonin Jeesuksen elämästä kertovasta palkitusta komediaelokuvasta Life of Brian. Saisiko muiden uskontojen pyhistä henkilöistä tehdä vastaavan elokuvan?

Yle uutisoi 9.3.2006, että Oulu pyysi anteeksi sarjakuvapiirtäjältä ja että kaupunki myös toivoo Rannan palaavan Snellman-kirjasen kuvittajaksi.


Tämä dokumentti on Public Domainia.