Oikeus loukata

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Helmikuu 16, 2006 - 21:40.

Oikeus loukata

Sananvapaus sisältää oikeuden käsitellä yhteiskunnallisia asioita parodian keinoin. Sananvapaus sisältää oikeuden loukata. Sananvapaus sisältää oikeuden arvostella parodiaa, kuten egyptiläinen Al Fager -lehti teki jo lokakuussa - kauan ennen kohua - julkaistessaan kiistanalaisia kuvia asiaa käsittelevässä kriittisessä artikkelissaan. Sananvapaus antaa jokaiselle vastuun päättää itse siitä, minkä sanominen on viisasta. Sanojen käyttö on sallittua, mutta väkivalta ei.

Tausta

Muhammed-pilapiirrosjupakka alkoi, kun Tanskan suurin päivälehti Jyllands-Posten päätti tutkia, miksi lastenkirjan Muhammedista kirjoittaneella kirjailijalla oli vaikeuksia löytää kuvitusta kirjaansa. Jyllands-Posten julkaisi 30.9.2005 aihetta käsittelevän juttunsa yhteydessä kaksitoista pilapiirrosta profeetta Muhammedista.

Kuluvana vuonna jupakka on saanut valtavat mittasuhteet.

Tanskan lippuja ja lähetystöjä on poltettu. Rajuissa mielenosoituksissa on kuollut ihmisiä. Kuvia julkaisseita on uhattu väkivaltaisella kuolemalla.

Pilapiirrokset on sittemmin julkaistu useassa eurooppalaisessa lehdessä ja verkkosivuilla (kuvia on julkaistu yli sadassa sanomalehdessä, kartta). Myös egyptiläinen lehti julkaisi kuvia jo lokakuussa kriittisen artikkelin yhteydessä, ilman kohua.

On tärkeää, että ihmiset näkevät, millaisista kuvista on kyse. Jupakassa kun ei enää ole kyse pelkästään näistä kuvista.

Suomalainen reaktio

Suomalaiset painetut julkaisut eivät ole toistaiseksi julkaisseet piirroksia. Joillakin suomalaisilla verkkosivuilla, muun muassa Suomen Sisu -nimisen järjestön kotisivuilla, kuvat sen sijaan ovat nähtävillä.

Pääministeri Matti Vanhanen - palattuaan vienninedistämismatkalta Kuwaitista - on jo ehtinyt pyytää Suomen hallituksen puolesta anteeksi, että kuvat on julkaistu tällaisen "pienen suomalaisen äärijärjestön kotisivulla".

Aikaisemmin tsetseenisivujupakassa kunnostautunut suojelupoliisi kieltäytyi puuttumasta asiaan, mutta Vanhasen mukaan keskusrikospoliisi on nyt aloittanut esitutkinnan epäiltynä uskonrauhan rikkomisena.

KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaan mukaan "tuomioistuimen ratkaistavaksi aikanaan jää, kuuluuko kuvien julkaisu sallitun sananvapauden piiriin vai täyttyvätkö uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkit". Kurenmaa tuntuu jo ennen tutkimuksia olevan varma siitä, että asia etenee syyttäjälle ja että syyttäjä päättää nostaa syytteen. KRP uhkaa myös laajentaa tutkinnan kuvat mahdollisesti myöhemmin julkaiseviin lehtiin. Päätoimittajat, varokaa.

Esitutkintaa tuskin olisi aloitettu ilman kansainvälistä kohua ja poliittista painetta, pääministerin kannanottoineen. Käytettävissä olevien tietojen perusteella on hyvin epätodennäköistä, että suomalaiset pilakuvien julkaisijat olisivat rikkoneet mitään lakia. Kuinkakohan paljon veronmaksajien rahoja tähänkin suunniteltuun poliittiseen oikeudenkäyntiin on ajateltu tuhlata?

Kansanedustaja Jari Vilén taas vaatii viranomaisia puuttumaan "vastuuttomaan ja Suomen kansallisen turvallisuuden vaarantavaan toimintaan". Vilénin mukaan "viranomaisten onkin käytettävä kaikki lain suomat keinot, jotta nämä loukkaavat kuvat saataisiin poistetuksi ennen kuin ne tekevät korvaamatonta vahinkoa Suomelle ja suomalaisille". Vilén vaatii myös lainsäädännön muuttamista.

Kansanedustaja Vilén: jos joidenkin kuvien julkaiseminen suomalaisella verkkosivulla vaarantaa kansallisen turvallisuuden, niin voitaisiinko sanoa, että turvallisuus on jo vaarassa ilman kuvien julkaisemistakin? Vaikka sensuurissa tällä kerralla onnistuttaisiinkin, kuten toivot, niin muuttuisiko mikään? Huomenna joku toinen satunnaisen kansalaisen satunnainen lausunto voi sytyttää taas uuden roihun.

Sitä paitsi, kansanedustaja Vilén, eikö oma kantasi ole loukkaava? Vaikutat kohtelevan mieltään osoittaneita sokaistuneena massana, jonka kanssa on turha keskustella ja jonka suututtamista pitää välttää kaikin keinoin.

Sananvapaus

Miellyttävien asioiden julkaisua on helppo puolustaa. Sananvapaus kuitenkin sisältää keskeisen oikeuden sanoa myös mauttomia ja rumia asioita. Tämä on vaikeaa.

Kaikkea, mitä on oikeus sanoa, ei tietenkään ole järkevää sanoa. Ihmisten tarkoituksellinen loukkaaminen ei ole useinkaan viisasta. Joskus on fiksua pitää suunsa kiinni.

Yhteiskunnallisia ilmiöitä, myös uskontoihin liittyviä, on kuitenkin saatava arvostella myös parodian keinoin. Ja toisin päin, parodiaa - eli pilapiirroksia - saa arvostella ja kritisoida. Kuvien julkaisupäätöksen järkevyydestä saa olla eri mieltä.

Ihmisiä ei tule pakottaa poliittiseen korrektiuteen.

Voltairen sanoin: "En hyväksy sitä, mitä sanot, mutta puolustan kuolemaan saakka oikeuttasi sanoa se."

Sananvapaus on kansanvaltaisen oikeusvaltion ainoa ratkaisu siihen kysymykseen, miten yhteiskunnallisiin asioihin saa vaikuttaa. Mielipiteisiin saa vaikuttaa sanan voimalla, mutta ei miekalla.

Minäkin olen pahoillani, että kuvat ovat loukanneet monia ihmisiä. Olen myös pahoillani siitä, että valtiovaltamme yrittää estää kuvista keskustelun; informoitu keskustelu ei ole mahdollista, jos kuvia ei voi nähdä. Eikä kuvia voi nähdä, jos niitä ei saa julkaista.

Vielä enemmän pahoillani olen siitä väkivallasta, jota näillä piirroksilla on lietsottu.

Joitakin kirjoituksia: Ayaan Hirsi Ali, vuoden eurooppalainen ja Nobel-rauhanpalkintoehdokas, piti Berliinissä 11.2.2006 puheen otsikolla "oikeus loukata". Täällä Suomessa taasen ulkoministeri Erkki Tuomioja lähetti 13.2.2006 kirjeen muslimimaiden sanomalehdille.

(Linkkejä ja ingressi lisätty 17.2.2006. Maininta yli sadasta sanomalehdestä lisätty 18.2.2006. Greens Analyseinstitutin haastattelututkimuksen mukaan yli 80 % tanskalaisista hyväksyvät pääministerinsä toiminnan asiassa; ja Tanskan hallitus on tyytyväinen saamaansa tukeen muilta Euroopan mailta (Helsingin Sanomat 18.2.2006). Lisätty maininta kartasta 20.2.2006. Wikipedian sivulla on kattava ja lukuisin viittein ja linkein varustettu kooste tapahtuneesta.)


Tämä dokumentti on Public Domainia.