EFFIä epäillään aiheettomasti luvattomasta rahankeräyksestä | EFFI.org

EFFIä epäillään aiheettomasti luvattomasta rahankeräyksestä

Kirjoittaja: Tapani Tarvainen, Helmikuu 2, 2006 - 18:45.
EFFIä siis epäillään luvattomasta rahankeräyksestä. Ei mistään lahjoitusvarojen väärinkäytöstä, sellaisesta ei ole edes vihjattu, vaan vain siitä, ettemme keksineet pyytää lupaa laittaa www-sivullemme tietoa, että meille saa lahjoittaa rahaa, kuten (PRH:n hyväksymissä) säännöissämme sanotaan.

Allaoleva, jäsenille sähköpostitse lähtenyt tiedote kertoo olennaiset tosiasiat. Lisättäköön vielä sen verran, että kyseinen sivu kehotti lahjoitushalukkaita ottamaan yhteyttä viitenumeron saamiseksi, ja sinä aikana kun minä olen asiaa voinut seurata (kahden vuoden ajan), sen ohjeiden mukaan toimi kaksi ihmistä, jotka lahjoittivat meille yhteensä peräti 72 euroa. Kuinkahan paljon tämä rikostutkinta tulee veronmaksajille maksamaan?


Tiedotus EFFIn jäsenille

EFFIn hallitus sai tietää heinäkuussa 2005, että yhdistystä epäillään laittomasta rahankeräyksestä. Asiasta tiedotettiin jäsenille syyskokouksessa.

Syynä epäilyyn oli EFFIn verkkosivuilla ollut dokumentti, jossa ilmoitettiin, että yhdistyksen PRH-mallin mukaiset säännöt sallivat lahjoitusten vastaanottamisen ja annettiin ohjeet lahjoituksen tekemistä varten. Tuntemattomalta henkilöltä tulleen tutkintapyynnön seurauksena poliisi aloitti esitutkinnan, joka jatkuu yhä. Sisäasiainministeriön tulkinnan mukaan tällainen sivu on rahankeräystä.

Mielestämme sisäasiainministeriön tulkinta on väärä, eikä kyseessä ole luvanvarainen rahankeräys. Yhdistyksillä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia. Joka tapauksessa, lahjoitukset ovat olleet EFFIlle marginaalinen tulonlähde: yhdistyksen toiminta on rahoitettu lähinnä jäsenmaksutuotoilla ja kannatustuotemyynnillä. Erillisiä lahjoituksia yhdistys on toimintansa aikana saanut joitakin satoja euroja vuodessa.

Olemme pyrkineet hoitamaan tutkimuksen yhteistyössä poliisin kanssa. Tutkinta on ollut, sen perusteella mitä tiedämme, käytännössä pysähdyksissä viimeisen vajaan puolen vuoden ajan - ilmeisesti tärkeämpien asioiden alle hautautuneena. Tänään saimme tietää, että tutkintaa hoitava ylikonstaapeli on soitellut yhdistyksen jäsenille ja kannatustuotteita ostaneille ja kysynyt syytä EFFIn tilille tehtyihin tilisiirtoihin. Poliisi on ilmeisesti pyytänyt ja saanut tiliotetiedot suoraan pankista.

Pahoittelemme jäsenillemme ja kannatustuotteita ostaneille soittelusta aiheutunutta vaivaa. Tilanne on turhauttava ja toivommekin, että asia saataisiin mahdollisimman pikaisesti päätökseen. Tämän vuoksi myös toivoisimme, että ne jäsenet ja kannatustuotteiden ostajat, joihin mahdollisesti otetaan asiassa yhteyttä, avustavat esitutkintaviranomaisia asian selvittämiseksi.

Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä allekirjoittaneelta.

--
Tapani Tarvainen
puheenjohtaja, EFFI ry