Parempaa tietosuojaa

Euroopan tietosuojavaltuutettu Peter Hustinx on vuoden vaihteessa antanut pari erittäin hyvää lausuntoa (liitteinä) tulevista koko EU:n kattavista VIS ja SIS II järjestelmistä. Hän toteaa kummankin järjestelmän olevan hyviä mutta alkuperäinen ajatus on pahasti luisumassa. Esimerkiksi VIS:stä halutaan yleinen apuväline rikoksien selvittelyyn vaikka se on vain tarkoitettu turvapaikkahakujen käsittelyä ja seurantaa varten. Kumpaankin järjestelmään halutaan mahdollisimman laaja pääsyoikeus (esim. poliisit ja ajokortteja myöntävät henkilöt). Kumpikin sisältää biometrisiä tunnisteita joten ei ihme, että tietosuojavaltuutettu antaa huomautuksia. Harmi vain että poliittisella pelikentällä sillä ei ole merkitystä.

Ei liene yllätys että alkuperäinen syy näille järjestelmille on ollut terrorismi. Nykään puhutaan järjestäytyneestä rikollisuudesta ja rikoksista yleensä.

VIS – Visa Information System

Euroopan Unionin kattava viisumijärjestelmä. Järjestelmä tulee sisältämään sormenjäljet ja muita biotunnisteita (kasvokuva ja iiris). Euroopan unionin neuvosto on todennut järjestelmän olevan kankea sisäturvallisuudesta vastaaville viranomaisille, lähinnä siis poliiseille.

SIS II
http://www.effi.org/yksityisyys/tarkemmin/SISII.html

Lähde
Statewatch

27.01.2006:lisätty puuttuva sana “..alkuperäinen syy näille..”, kiitos tarkkaavaisuudesta

Yhteystiedot

Teemu Välimäki, teemu.valimaki@effi.org