Sisäministeriön tulkinta kampittaa yhdistystoimintaa verkossa

2.2.2006
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland – EFFI ry

EFFI: Sisäministeriön tulkinta kampittaa yhdistystoimintaa verkossa

Electronic Frontier Finland ry:n (EFFI) mielestä sisäministeriön valitsema linja rahankeräyslain tulkinnassa hankaloittaa laillista yhdistystoimintaa verkossa. Lain mukaan yhdistykset saavat vastaanottaa lahjoituksia toimintansa tukemiseksi, mutta ministeriön valiokuntalausunnon mukaan tilinumeron ilmoittaminen yhdistyksen kotisivuilla saattaa olla rangaistavaa. Helsingin poliisille on jätetty tutkintapyyntö, jossa EFFIä syytetään juuri tästä.

“Sisäministeriö haluaa tulkita rahankeräyslakia siten, että yhdistysten täytyisi anoa erillistä lupaa lahjoitustilin numeron laittamiseksi kotisivuille,” selittää EFFI ry:n puheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Lukuisat suomalaiset yhdistykset ilmoittavat tällä hetkellä kotisivuillaan ilman erillistä rahankeräyslupaa, miten yhdistykselle voi tehdä lahjoituksia. Esitutkinta on kuitenkin käynnistetty tiettävästi vain EFFIstä. Helsingin rikospoliisissa asiaa hoitava rikosylikonstaapeli Kalevi Kaskentaus ei tiedä, kuka kantelun on jättänyt.

“Kiusanteoltahan tämä tuntuu, mutta ei ole syytä olettaa, että tämä liittyisi mitenkään siihen, että meillä on ollut useasti napit vastakkain sisäministeriön kanssa,” toteaa EFFIn varapuheenjohtaja Vili Lehdonvirta.

EFFIn mukaan raja laillisen yhdistystoiminnan ja luvanvaraisen rahankeräyksen välillä on selkeä verkossakin.

“Rahankeräys on aktiivista yleisöön vetoamista, kuten lahjoitusten anelemista puhelimitse tai sähköpostitse. Laillista lahjoitusmahdollisuutta koskevan passiivisen ilmoituksen asettaminen yhdistyksen omalle kotisivulle ei mahdu tähän määritelmään,” selittää Tarvainen.

EFFIn vastaanottamat lahjoitukset ovat olleet summiltaan hyvin pieniä. Vapaaehtoisvoimin pyörivän yhdistyksen tulot muodostuvat pääasiassa jäsenmaksuista ja T-paitojen myynnistä. Poliisi ei epäile, että varojen käyttöön liittyisi epäselvyyksiä.

Lisätietoja:

Hallintovaliokunnan mietintö rahankeräyslaista:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/havm_25_2005_p.htm

Tapani Tarvainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
tapani.tarvainen@effi.org
040 729 3479

Vili Lehdonvirta
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
vili.lehdonvirta@effi.org
045 677 0779

Electronic Frontier Finland – EFFI ry on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. EFFI on European Digital Rightsin perustajajäsen. Lisätietoja EFFIn kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/.