Suuri valiokunta ei tehnyt muutoksia

Ensimmäiset tiedot suuresta valiokunnasta ovat ulkona. Hallituspuolueet runnoivat läpi täysin turhan ponnen ja eivät hyväksyneet opposition tekemiä oikeasti hyödyllisiä muutosesityksiä:

11 § : Eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä hyväksymän päätöksen ja edustaja Kankaanniemen (kd) ja edustaja Uotilan (vas) kannattaman muutosehdotuksen välillä äänin 18-6,

50 a §: Eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä hyväksymän päätöksen ja edustaja Vapaavuoren (kok) ja edustaja Nurmen (kok) muutosehdotuksen välillä äänin 15-10 sekä

Lisäksi äänestettiin taas jumalanpalvelusmusiikista:

21§ : Eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä hyväksymän päätöksen ja edustaja Uotilan (vas) tekemän ja edustaja Tiusasen (vas) kannattaman muutosehdotuksen välillä äänin 19-6

Kokoomuksen mukaan:

…Tekijänoikeuslain viime viikkojen vaiheet eduskunnassa ovat olleet valitettava osoitus opetusministeriön puutteellisesta lainvalmistelusta. Ei pitäisi olla mahdollista, että käytännössä sattumalta Suuren valiokunnan käsittelyyn saapuneen lakiesityksen sisällöstä löytyy paljon sisäisiä ristiriitaisuuksia, eriävää tulkintaa EU:n direktiivin velvoitteista sekä täysin uusia ongelmia. Nyt hyväksytty esitys tunnustaa nämä puutteet mutta siirtää niiden ratkaisun tulevaisuuteen. Kestävintä olisikin, että ministeri Karpela ilmoittaisi mahdollisimman pian uuden lain valmistelun käynnistymisestä.

Häviölle jääneen esityksen mukaan tekijänoikeuslaki olisi hyväksytty Lipposen II hallituksen vuoden 2002 esityksen mukaan siten, että kopiointia omaan käyttöön ei olisi kriminalisoitu.

Vilénin mukaan hävinneen esityksen keskeinen peruste oli se, että se turvaisi paremmin tasapainon tekijöiden ja kuluttajien oikeuksien kesken.

– Kuluttajien oikeudet olivat lainvalmistelussa selvästi jääneet huomioimatta, ja hallituksen ponsiesitys, jossa velvoitetaan yrityksiä muuttamaan kopiosuojauksiaan on suorastaan naiivi.

Oppositiopuolueet eivät tehneet vielä tässä vaiheessa kilpailevia ponsiesityksiä, mutta niitä voidaan odottaa varmuudella lain II käsittelyyn eduskunnan täysistunnossa (päivämäärä ei vielä tiedossa).