Tekijänoikeuslaki viittä vaille valmis

Edited to add: lehdistötiedote tästä aiheesta laitetaan ulos vasta kuin laki läpi on äänestyksestä.

Kuten mediassa on jo laajasti raportoitu, tekijänoikeuslaki oli käsittelyssä eduskunnassa eilen. Varsinainen äänestys asiasta käydään perjantaina. Muutosesitysten deadline on jo mennyt umpeen eilen ja valitetttavasti aivan viime hetkeen asti jatkunut taistelu pahimpien virheiden korjaamiseen ei johtanut kunnon tuloksiin. Neljässä vuodessa lakiin on sentään tehty pintapuolisia korjauksia EFFIn vaatimusten mukaisesti, mutta kaikki isot ongelmakohdat ovat edelleen jäljellä.

Huomisessa äänestyksessä on realistisesti arvioiden näin melko vähän enää saavutettaessa. Siitä huolimatta, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä kansanedustajiin ja kertomaan mielipiteenne tästä prosessista ja heidän pakkomielenomaisesta keskittymisestä täysin toisarvoisiin asioihin kuten virsien tekijänoikeusiin.

Eilisessä keskustelussa käytettiin sentään muutamia toivoa herättäviä puheenvuoroja. Jyrki Kasvin erinomaisen puheenvuoron lisäksi mm. Arja Alho ja Mikko Alatalo käyttivät puheenvuorot, joissa käsiteltiin asiaa hiukan laajemmasta perspektiivistä. Myös Seppo Särkiniemi käytti aiheesta. Illan oudoimman puheenvuoron titteli menee kirkkaasti Erkki Pulliaiselle, joka haukkui puoluetoveri Kasvin “mielenkiintoisilla” argumenteilla.”Parhaat” tekijänoikeus-fundamentalistiset kommentit tulivat puolestaan Minna Sirnolata ja Kirsi Ojansuulta.

Mitä tulee julkisuudessa olleisiin tietoihin siitä, että kopiosuojatuilta levyiltä ei saisi enää siirtää musiikkia kovelevyllä tai MP3-soittimille, väite on todennäköisesti väärä. Yksikään tällä hetkellä markkinoilla oleva CD-levyjen suojauksessa käytetty tekniikka ei voi mitenkään täyttää direktiivin edellyttämää tehokkuus-vaatimusta, koska musiikki on aina väkisinkin suojaamattomassa muodossa levyllä (koska normaalit CD-soittimet eivät sitä muuten kykene soittamaan!)

Stay tuned, more updates later.