Effi: Perjantaina punnitaan, ketä kansanedustajat kuuntelevat tekijänoikeusasioissa

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti
Helsinki 22.10.2014

Effi: Perjantaina punnitaan, ketä kansanedustajat kuuntelevat tekijänoikeusasioissa

Electronic Frontier Finland – Effi ry on riemuissaan, että eduskunta pääsee äänestämään Järkeä Tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen pykälistä. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) teki tänään yhdessä kansanedustaja Jukka Kopran (kok) kanssa vastaehdotuksen sivistysvaliokunnan lausunnolle, jossa kansalaisaloite olisi hylätty kokonaisuudessaan. Lepomäen ja Kopran vastaehdotuksessa nostetaan aloitteesta kolme kohtaa. Näissä mahdollistetaan innovatiiviset verkkotallennuspalvelut, turvataan suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen siirtymä digiaikaan ja tasapainotetaan tekijänoikeusneuvoston kokoonpano. Vastaehdotuksesta keskustellaan torstaina ja äänestetään perjantain täysistunnossa klo 13:00.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen toteaa: “Eduskunnalla on nyt ihan konkreettinen päätöksen paikka sen suhteen, kuunteleeko se tekijänoikeusteollisuuden lobbareita vai tavallisia kansalaisia, jotka ovat ilmaisseet aloitteen kautta halunsa tehdä tekijänoikeuslaista tasapuolisempi ja oikeudenmukaisempi koko yhteiskunnan kannalta.” Oksanen jatkaa: “Tiesimme odottaa sivistysvaliokunnan täystyrmäystä, koska valiokunta on säännönmukaisesti asettunut tekijänoikeusteollisuuden kantojen taakse. Nyt pääsemme onneksi näkemään, mitä mieltä koko eduskunta on asiasta.”

Effi muistuttaa, että viimeksi ns. Lex Karpelan käsittelyn yhteydessä eduskunnan enemmistö käveli sivistysvaliokunnan kannan ylitse. Tällöin sivistysvaliokunta olisi halunnut, että Teostolle olisi pitänyt maksaa virsien laulamisesta kirkoissa.

Oksanen päättää: “Tulemme näkemään seuraavan kahden päivän aikana ennenäkemättömän lobbausaallon Lepomäkeä ja Kopraa vastaan teollisuuden ammattilobbareilta, Teoston kulttuurikummiverkostolta ja muilta vastaavilta nykytilanteesta hyötyviltä tahoilta. Toivomme kuitenkin Effissä, että tämän vastapainoksi myös ihan tavalliset kansalaiset aktivoituvat “masinoimaan” omia kansanedustajiaan – on vihdoin aika saada edes jotain järkeä tekijänoikeuslakiin!”

Elina Lepomäen blogikirjoitus:
http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178433-jarkea-tekijanoikeuslakiin-muutosehdotus

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen käsittelytiedot eduskunnassa:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?TUNNISTE=M+9/2013

Lisätietoja:

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 78583
ville.oksanen@effi.org

Electronic Frontier Finland ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.