Effi kampanjaan riistomaksuja vastaan – HKL kielsi mainokset

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Vapaa julkaistavaksi heti
Helsinki 9.12.2011

Effi kampanjaan riistomaksuja vastaan – HKL kielsi mainokset

Electronic Frontier Finland ry (EffI) avasi tänään hyvitysmaksujen kohtuuttomuutta vastustavan kampanjan osoitteessa riisto.effi.org. Kampanjaa tehostetaan Helsingin katukuvassa näkyvillä mainoksilla, joista ensimmäinen tuli esille tänään Mannerheimintie 89:n seinälle.

Kampanja oli tosin kaatua alkumetreillä HKL:n kieltäydyttyä julkaisemasta mainoksia, koska “ne voivat herättää pahennusta”. Effi pitää outona HKL:n päätöstä. Sensuroitujen mainosten tekstit koostuvat lähinnä ministeri Arhinmäen kannasta hyvitysmaksuun. Effi ry:n hallituksen jäsen Ville Oksanen kommentoi: “Sananvapauden pitäisi Suomessa kyllä ulottua ministerin kantojen julkaisemiseen. Toivomme, että tämä onneton virkamiespäätös harkittaisiin uudestaan kaupungin poliittisten päättäjien toimesta. Muuten kyse on vaarallisesta ennakkotapauksesta, jolla rajataan kansalaisjärjestöjen mahdollisuuksia haastaa mediavaltaa käyttävät tahot.”

Tyhjän CD-levyn hinnasta menee nyt Teostolle 20 senttiä ja tallentavan digiboxin hinnasta tallennuskapasiteetista riippuen jopa 21 euroa. Arhinmäki haluaisi nostaa tämän jopa 36 euroon. Hyvitysmaksuja kertyy vuosittain kymmenisen miljoonaa euroa, jotka Teosto jakaa kulttuurin tukemiseen. 1980-luvulla käyttöönotettua “kasettimaksua” perustellaan niiden ansionmenetysten korvaamisella, joita esim. musiikintekijöille oletetaan aiheutuvan musiikin kopioimisesta kaverilta tai radiosta.

“Teosto-veron laajentaminen kovalevyihin ja älypuhelimiin merkitsisi, että ihmiset joutuisivat maksamaan artisteille siitäkin, että tallentavat itse tuottamiaan tekstejä, valokuvia ja muuta sisältöä omiin laitteisiinsa”, sanoo Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen. “Tämä ei mielestämme ole oikeudenmukaista. Lisäksi hyvitysmaksu olisi luonteeltaan tasavero, joka kohdistuisi erityisen epäreilusti pienituloisiin.”

Effin mielestä kulttuurintekijöiden on saatava työstään kohtuullinen korvaus, mutta kännykkävero on rahan keräämiseen huono tapa. Samaa mieltä olivat OKM:n kyselyssä tekijänoikeusjärjestöjä lukuunottamatta kaikki muut, mukaanlukien asiaa varta vasten OKM:lle selvittänyt Arne Wessberg. Ministeri Arhinmäki päätti kävellä omien asiantuntijoidensakin yli.

“Koko hyvitysmaksujärjestelmä on menneestä maailmasta”, toteaa Effin hallituksen jäsen Ville Oksanen. “Jo tällä hetkellä Spotifyn kaltaiset tilauspalvelut ovat kuluttajien pääasiallinen tapa saada musiikki mobiilisti. Googlen, Nokian ja Applen pilvipalveluiden myötä tarve tehdä yksityisiä kopioita poistuu lähes tyystin. Kokonaisremontin aika olisi siis nyt.”

Asiasta tehdyt puolueettomat tutkimukset eivät myöskään tue tekijänoikeusjärjestöjen maksun perustaksi esittämiä laskelmia.

“Ministeri Arhinmäen kannattaisi lukea tarkkaan Sveitsin äskettäisen yksityistä kopiointia puoltavan päätöksen perustelut”, huomauttaa Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen. “Tutkimuksessa havaittiin, ettei yksityinen kopiointi vähennä ihmisten viihteeseen käyttämää rahamäärää lainkaan.”

Opetus- ja kulttuuriministeriön esitys riistomaksun laajentamisesta musiikkisoittimiin, tietokoneisiin ja tallennustilaa sisältäviin kännyköihin tullee hallituksen käsiteltäväksi ensi torstaina tai viimeistään viikko tämän jälkeen, koska asetuksen pitää tulla voimaan jo vuodenvaihteessa.

“Suomen hyvitysmaksutuotto on jo nyt kaksinkertainen vaikkapa Tanskaan tai Norjaan verrattuna”, huomauttaa Timo Karjalainen lopuksi. “Mikä hirmuinen kiire sen korottamisella nyt on, ministeri Arhinmäki?”

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 050 590 3763

Ville Oksanen
hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Tapani Tarvainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 729 3479

Effin riistomaksunvastainen kampanjasivusto:
http://riisto.effi.org/

Effin tiedote 23.11.:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/ei-kasettiveroa-kannykoihin.html

Sveitsiläistutkimuksen mukaan yksityinen kopiointi ei vähennä myyntiä:
http://www.ejpd.admin.ch/content/ejpd/de/home/dokumentation/mi/2011/2011-11-30.html

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.