Effi Brysselissä

Effiltä oli delegaatio (Joonas Mäkinen, Maiju Perälä, Leena Romppainen) Brysselissä itsenäisyyspäivän liepeillä. Matkan pääsyynä oli europarlamentaarikko Marietje Schaaken ke 7.12. järjestämä tapahtuma “Self”-regulation: Should online companies police the internet?

Tapahtuma on noteerattu mm. Intellectual Property Watchissa. European Digital Rightsin Joe McNamee puhui tapahtumassa omavalvonnan kymmenestä myytistä (netissä Ten myths about privatized law enforcement online). Video tapahtumasta on myös katsottavissa.

Edellämainitun tapahtuman lisäksi yritimme järjestää tapaamisia Suomen meppien kanssa. Itsenäisyyspäivän seutu on kuitenkin kehno aika tavata suomalaisia meppejä, koska lähes kaikki olivat Suomessa juhlimassa itsenäisyyspäivää ja Satu Hassi oli Durbanissa osallistumassa ilmastokokoukseen. Onnistuimme kuitenkin sopimaan tapaamiset viiden suomalaisen europarlamentaarikon (Tarja Cronbergin, Liisa Jaakonsaaren, Anneli Jäätteenmäen, Riikka Mannerin sekä Sampo Terhon) avustajien kanssa.

Tapaamiset kestivät 30-60 minuuttia, ja ensitapaamisia kun olivat, käsittelimme aika laajoja aihealueita, kun halusimme haarukoida meppien täsmällisempiä kiinnostuksen kohteita ja kertoa laajalti myös Effin ja EDRin toiminnasta. Keskustelun aiheita mm.

  • ACTA
  • Miten parhaiten tuoda näkemyksiä esiin (vastaus: sekä meppien että kotimaan ministeriöiden kautta)
  • Onko suomenkielisestä materiaalista hyötyä (vastaus: on, nopeuttaa asioita ja helpottaa viestintää kotimaan suuntaan)
  • Meppien kiinnostuksen kohteiden haarukointia: avoin data, läpinäkyvyys, hankintapolitiikka, innovaatiot, tekijänoikeudet, patentit, EU:n digitaalinen agenda…
  • Europarlamenttiasioiden huono tunnettuus kotimaassa

Lupasimme lähettää lisätietoja pian kaikille kiinnostuneille ja yrittää muutenkin tehostaa Eurooppa-tason seurantaamme. ACTA-lehtisen käännös on parhaillaan työn alla.

Menossa europarlamenttiin

Europarlamentissa pyörimisen lisäksi ehdimme tavata European Digital Rightsin toimistohenkilökuntaa, ystävällisesti saimme myös vallata neuvotteluhuoneen itsenäisyyspäivän viettoon (soittolistalla mm. Maamme, Helsingin valituskuoro, Sydämeni laulu ja Päivänsäde ja menninkäinen ennen jatkamista Netzpolitik-oluille. Saksan taitoni on valitettavasti sen verran kehno, että nettipolitiikan kuumat aiheet menivät minulta paljolti ohi, mutta juttelimme illalla EDRin Joe McNameen kanssa EU-tilanteesta laajemmin. Puolalaisen Panoptykonin ihmiset saapuivat näppärästi juuri ennen lähtöäni, joten jäin vielä yhdelle, ja juttelimme mm. yhteistyömahdollisuuksista ensi vuoden EuroDIGin suhteen. Effi on tehnyt EuroDIGiin jo ohjelmaehdotuksen sähköisistä jokamiehenoikeuksista.