Effi tyrmää hyvitysmaksujen laajentamisen – vastarinta nousee verkossa

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Vapaa julkaistavaksi heti
Helsinki 16.12.2010

Electronic Frontier Finland ry (Effi) vaatii, ettei ns. hyvitysmaksua laajenneta nykyisestä. Sen sijaan suomalaisen kulttuurin tukemiselle tulee hakea muita keinoja. Aiemmin joukko tekijänoikeusjärjestöjä jätti eduskunnalle adressin, jossa toivottiin hyvitysmaksujen laajentamista myös esimerkiksi USB-muisteihin ja matkapuhelimiin. Asia on tänään valtioneuvoston päätettävänä. Maksun laajentamista vastustavaan verkkoaddressiin on vuorokaudessa kertynyt yli 1500 allekirjoitusta.

Effin hallituksen jäsen Ville Oksanen aloittaa: “Aikaisemmin hyvitysmaksujärjestelmä kohdistui selvästi tallennusalustoihin, joita käytettiin yksityiseen kopiointiin. Tällöinkin kyse oli todennäköisesti perustuslain vastaisesta ‘yksityisestä’ verosta.” Oksanen jatkaa: “Jos nyt maksu uloitetaan selkeästi ‘monikäyttölaitteisiin’, se tulisi vähintään säätää lailla, ei hallituksen asetuksella.”

Effi korostaa, ettei se vastusta suomalaisen kulttuurin tukemista. Yleiskäyttöisiin tallennusalustoihin kohdistuva maksu ei kuitenkaan ole oikea tapa tämän rahoittamiselle. Suomi on jo valmiiksi jäänyt jälkeen pahimmista kilpailijamaistaan esimerkiksi langattomien verkkojen käytössä ja olisi hyvin lyhytnäköistä politiikkaa nostaa laitteiden hintoja ylimääräisillä uusilla maksuilla.

Effi huomauttaa, että tallennusvälineitä käytetään nykyisin hyvinkin monipuolisesti ja hyvistysmaksun perustana oleva kopiontikäyttö on pakostakin hyvin vähäistä. Kuluttajat ja yritykset luovat myös merkittävissä määrin omaa sisältöään, kuten lomakuvia ja -videoita, dokumentteja, sähköposteja sekä ohjelmistoja, joiden tallentamisesta ei ole perusteltua maksaa korvausta tekijänoikeusjärjestöille.

Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen kysyy: “Esimerkiksi kaupasta ostetun 1 teratavun kiintolevyn täyttäminen mp3:silla edellyttäisi 17 000 CD-levyn sisällön kopioimista. Mikä olisi järkevä hyvitysmaksu tällaiselle kovalevylle?” Tarvainen myös huomauttaa: “Dvd:llä olevien elokuvien, jotka ovat käytännössä aina kopiosuojattuja, kopioiminen on laitonta. Silti maksua perustellaan laillisen kopioinnin mahdollistamisella.”

Tarvainen päättää: “Keskustelussa on käytetty esimerkkeinä Nokia kännyköitä, koska niissä on väitetysti musiikkia, joista taiteilijat eivät saa mitään. Tämä on väärää tietoa. Nokia on sopinut musiikkikustantajien kanssa, että heidän puhelimiin ladatuista musiikista on maksettu korvaus. Miksi jo maksetusta musiikin lataamisesta pitäisi maksaa toiseen kertaan kännykässä hyvitysmaksun muodossa?”

Lisätietoja:

Ville Oksanen
Hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland ry
puh. 040 536 8583

Valtioneuvoston esityslista 16.12.:
http://www.vn.fi/toiminta/paatokset/asialista/fi.jsp

Verkkoaddressi:
http://www.adressit.com/seis_hyvitysmaksun_laajentamiselle

Kopiosto vertaa Effiä rikolliseen moottoripyöräjengiin:
http://www.kulttuuriuutiset.net/blogit/?a=viewItem&itemid=337559