Kopiosuojaukset ja käyttöestojen hallinta

Sisältöteollisuus kokee teoskappaleiden, kuten musiikin, yksityisen kopioinnin suureksi uhaksi.

Uhan torjumiseksi sisältöteollisuus on yrittänyt kehittää erilaisia kopiosuojausmenetelmiä ja käyttöestojen hallintajärjestelmiä (Digital Restrictions Management, DRM). Sisältöteollisuus on myös ajanut voimakkaasti lakeja, jotka tekevät näiden hallintajärjestelmien kiertämisen rikokseksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun nettikaupasta ostaa musiikkia, ei musiikkia voi ehkä kuunnella kuin levy-yhtiön soitto-ohjelmalla. Kappaleesta voi ehkä tehdä rajoitetun määrän kopioita.

Tilanne on nurinkurinen. Suojaukset estävät teosten normaalia käyttöä. Monelle käyttöestojen hallinnan todellinen luonne valkenee, kun järjestelmä estää musiikkikappaleen kuuntelun tai kopioimisen kannettavalle soittimelle. Tai kun soitin lakkaa toimimasta käyttöjärjestelmän päivittämisen jälkeen tai kaupan lopettaessa toimintansa - kuten kävi Emma.fm:lle. Miksi ostaa netistä "suojattuja" musiikkikappaleita, kun samat kappaleet saa usein suunnilleen samaan hintaan parempilaatuisena ja kopiointikelpoisena tavallisena CD-levynä?

Musiikin verkkolevitykselle on selvästi kysyntää. Erilaiset käyttöestojen hallintajärjestelmät eivät tee sisältöteollisuuden myymästä musiikista ainakaan houkuttelevampaa. Musiikkia yritetään myydä vaikeakäyttöisissä verkkokaupoissa moneen käyttötarkoitukseen kelvottomassa muodossa samaan hintaan kuin CD-levyjä.

Käyttöestojen hallinta ja hankalat verkkokaupat tekevät netissä ilman oikeudenhaltijan lupaa levitettävästä musiikista houkuttelevan vaihtoehdon. Vielä ei ole keksitty kopiosuojausta, joka ei olisi kierrettävissä. Käyttöestojen hallinnasta tuntuukin vain olevan haittaa maksaville asiakkaille: musiikin kuuntelu vaikeutuu ja musiikin saa joka tapauksessa halutessaan suojaamattomana.

Ei ole mitään syytä sille, että suomalaisillekin mainotetut musiikin verkkokaupat eivät voisi olla yhtä helppokäyttöisiä kuin esimerkiksi vertaisverkko-ohjelmat. Jostain syystä hyvin moni verkkokauppa tuntuu kuitenkin sortuneen ylihinnoitteluun, hankalakäyttöisiin sivuihin ja yliampuviin suojauksiin.

Kokoamme näille sivuille tietoja käyttöestojen hallinnasta (DRM) ja kokemuksia DRM-tekniikoita käyttävistä verkkokaupoista.

Kokemuksia

Yritimme ostaa musiikkia kahdesta suomalaisesta verkkokaupasta. Ei onnistunut.

Suomalaisia verkkokauppoja

Suomen Biisi Oy (markkinanimi biisi.fi)
Musiikki toimitetaan käyttöestettynä. Vaatii Windows 2000/XP -käyttöjärjestelmän ja erillisen soittimen.
SecuryCast Oy (markkinanimet LATURI, PepsiMaxMusic, Download.NetAnttila)
Musiikki toimitetaan käyttöestettynä. Vaatii Windows 2000/XP -käyttöjärjestelmän ja erillisen soittimen.
InProdicon Ab (markkinanimiä mm. HS Musiikkilataamo, Ilta-Sanomat Musiikki, Welho Musiikki)
Musiikki toimitetaan pääsääntöisesti käyttöestettynä. Vaatii Windows SE/2000/XP -käyttöjärjestelmän ja Windows Media Player -soittimen. Joidenkin InProdicon-kauppojen käyttöehdot kieltävät musiikin kuuntelun (tarkastettu 26.10.2006).

Yllä on lueteltu seuraavanlaisia kauppoja:

  • Kauppa myy Internetin kautta sähköisessä muodossa tietokoneella, CD-soittimella tai vastaavalla soitettavaa musiikkia.
  • Kauppa tarjoaa merkittävän valikoiman genreja sekä myös suurten levy-yhtiöiden artisteja.
  • Yritys on rekisteröity Suomessa (paitsi InProdicon Ab).

Näiden lisäksi on olemassa suomalaisiakin verkkokauppoja, jotka myyvät musiikkia käyttöestottomassa MP3-muodossa. Nämä kaupat keskittyvät kuitenkin tiettyihin genreihin tai niistä ei saa laajalti suurten levy-yhtiöiden käyttöestettyihin kauppoihin panttaamaa musiikkia. Suomalaisetkin ostavat merkittävän osan musiikistaan ulkomailta käsin toimivista nettikaupoista, kaupasta riippuen käyttöestetyssä tai -estottomassa muodossa - ulkomaisiakaan kauppoja ei ole tällä sivulla lueteltu.

Esimerkkejä hinnoittelusta

Albumi CD-levy Käyttöestetty musiikki
Anttila LATURI biisi.fi
Vilkkumaa Maija: Se ei olekaan niin 16.95 - -
Il Divo: Il divo 16.95 14.00 9.90
Viikate: Unholan urut 15.95 - -
R.e.m.: Around the sun 14.95 14.00 13.90
Kari Tapio: Toiset on luotuja kulkemaan 16.95 14.00 11.90
Denver John: Very best of 11.95 27.80* -
Cmx: Cloaca Maxima 2 (3cd) 12.95 42.00 -
Neon 2: Hattu täynnä tähtiä 14.95 25.02* -
Stefani Gwen: Love angel music baby 16.95 - -
Heavydance 2: Heavydance 2 6.95 - -
Spears Britney: Greatest hits 14.95 - -
Yö: Kuolematon 16.95 14.00 -
Judas Priest: Angel of retribution 16.95 14.00 -
Lab: Where heaven ends 16.95 14.00 12.90
Zen Cafe: Laiska, tyhmä ja saamaton 16.95 14.00 -
Teräsbetoni: Metallitotuus 16.95 14.00 -
Anniina: Traces on me 16.95 - -
Garbage: Bleed like me 16.95 - -
Rajaton: Kevät 16.95 - -
Ots Georg: Suuri taiteilija (2cd) 17.95 - -
Käännetyt viisuhelmet (eri esittäjiä) 2cd 16.95 - -
Tulkki Janne: Parhaat (2cd) 19.95 - -
Keskihinta (per paketti) 15.95 18.80 12.15
Keskihinta (per CD) 13.00 15.91 12.15

Albumit ovat kaikki NetAnttilan musiikki-etusivulla 2.5.2005 näkyvät CD-albumit. Anttila-hinta on siis tavallisen fyysisen CD-levyn hinta, LATURI- ja biisi.fi-hinta vastaavat kappaleet (albumit) verkosta ladattuina käyttöestettyinä musiikkitiedostoina. Keskihinnat on laskettu sekä pakettikohtaisesti että CD-kohtaisesti (joihinkin paketteihin kuuluu useampi CD-levy, esimerkiksi Cloaca Maxima 2 -paketissa tulee niitä kolme).

Hinnat ja saatavuus on tarkastettu verkkokaupoista 2.5.2005.

LATURI-verkkokaupassa albumien hintaan pitää vielä lisätä "käsittelykulu".

* "Tekijänoikeudellisista syistä levy-yhtiö ei ole lisensioinut albumia kokonaisuutena sähköiseen myyntiin", hinta erillisinä kappaleina.