Helsinki 18.3.2004
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland - EFFI ry

EFFI: Uusin tekijänoikeuslakiehdotus entistä ongelmallisempi

Electronic Frontier Finland ry (EFFI) on pettynyt tänään annettuun hallituksen esitykseen tekijänoikeuslain uudistamiseksi. Edellinen lakiehdotus (HE 177/2002) tyrmättiin eduskunnassa alkuvodesta 2003 ja lähettiin jyrkin saatesanoin takaisin valmisteltavaksi opetusministeriöön. Nyt annettu uusi hallituksen esitys on pintapuolisesti paikkailtu versio kertaalleen kaatuneesta esityksestä, johon on lisätty entistä rankempia sanktioita kuluttajia kohtaan.

EFFI:n puheenjohtaja Ville Oksanen aloittaa. "Olisi ollut ensinnäkin parempi kirjoittaa täysin uusi laki puhtaalta pöydältä. Ainakaan nykyisillä pintapuolisilla paikkauksilla ei lakia saatu niin selkeäksi, että se olisi ymmärrettävä myös tavallisille kansalaisille, kuten sivistysvaliokunta edellytti saatesanoissaan lähettäessään lain uuteen valmisteluun vuosi sitten."

Oksasen mukaan esitykseen on tullut mukaan todella pelottavia ehdotuksia: "Kuluttajat eivät saa esityksen mukaan enää tehdä yksityisiä kopioita kuin alkuperäisistä teoksista. Eikö kuluttaja enää saa kopioida Internetistä mitään tietokoneilleen ilman että saa ensin oikeudenomistajan luvan - joka voi olla käytännössä mahdotonta?", Oksanen kysyy.

Vielä tästäkin radikaalimpi muutos on tekijänoikeusrikoksen määritelmän kiristäminen. Vastedes teksin, kuvien tai muiden teosten kopioiminen kahden tietokoneen tai kännykän välillä ilman taloudellista intressiä tai todellista vahinkoa on rikos, josta voi saada vankeutta. Niinpä esimerkiksi kamerakännyköillä tehtävä kuvien vaihto tai vaikkapa opiskelijasolun sisällä tapahtuva opiskelumateriaalin vaihto voi olla vankeudella rangaistava teko.

Ongelmat eivät valitettavasti lopu tähän. EFFI:n hallituksen jäsen Mikko Välimäki tilittää: "Esityksessä kriminalisoidaan täysin luvattomien teoskappaleiden maahantuonti. Aiemmassa ehdotuksessa sallitiin muutaman kopion tuominen. Ja edelleenkään ei oteta mitenkään kantaa siihen, miten tulli voi erottaa laittomat teokset laillisista. Jos Venäjälle matkalle lähtevä tekee levykokoelmastaan lailliset varmuuskopiot tai kopioi levynsä kannettavalle MP3-soittimelle, tästä tempusta saa lakiluonnoksen mukaan sakot paluumatkalla".

EFFI on ollut myös huolissaan teknisten suojakeinojen (esimerkiksi kopiosuojatut levyt) kasvavasta käytöstä. Luonnoksen mukaan teknisiä suojauksia ei saa avata edes yksityistä käyttöä varten, jos tuloksena syntyy uusi kopio tuotteesta. Näin musiikin siirtäminen esimerkiksi kannettaville MP3-soittimille tai kopiointi autostereoihin (jotka eivät voi soittaa kopiosuojattuja levyjä) muuttuu laittomaksi. Varmuuskopiointi ei olisi mitä ilmeisimmin hyväksyttävä syy suojauksen kiertämiseen.

EFFI olisi toivonut, että lakiluonnosta valmisteltaessa olisi opittu muista EU-maista. Esimerkiksi Saksassa teknisten suojauskeinojen tulee olla merkittyinä selvästi tuotteisiin tai muuten valmistajaa uhkaa huomattava sakko ja Espanjassa on laitonta myydä teknisesti suojattuja teoksia, joita vammaiset eivät kykene käyttämään.

Välimäki lisää lopuksi "Uudessa luonnoksessa on kaiken murheen keskellä onneksi muutamia selviä parannuksia. Yksityishenkilö ei enää tekisi rikosta myydessään laillisesti ETA-alueen ulkopuolelta hankkimansa teoskappaleen antikvariaattiin. Aluekoodien kiertäminen DVD-elokuvista on sallittu, kuten myös DVD-elokuvien katselu Linuxilla."

Lisätietoa

Opetusministeriön tiedote:
http://www.valtioneuvosto.fi/vn/liston/base.lsp?r=70818&k=fi&old=376

EFFIn Tekijänoikeus-FAQ alkuvuodesta eduskunnassa kaatuneesta tekijänoikeuslakiehdotuksesta (HE 177/2002):
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html

EFFIn tietosivut kopiosuojatuista äänitteistä:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/aanitteet/cd.html

Ville Oksanen
Puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
ville.oksanen@effi.org
040 536 8583

Mikko Välimäki
Hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland ry
mikko.valimaki@effi.org
050 598 0498

Electronic Frontier Finland - EFFI ry on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. EFFI on European Digital Rightsin perustajajäsen ja Global Internet Liberty Campaignin jäsen. Lisätietoja EFFIn kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/.