Tekijänoikeuslakialoite on suosittu, mutta poliittinen miinakenttä

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Julkaisuvapaa heti
Helsinki 11.3.2013

Tekijänoikeuslaki on käynnissä olevista aloitteista suosituin, mutta “poliittinen miinakenttä”

Jättimäinen mainos kyseenalaistaa lain kohtuullisuuden

“Kuuluisiko sinun lapsesi vankilaan? Todennäköisesti.” Näin provosoi Kampissa Lasipalatsin päätyyn maanantaina noussut mainoslakana. Kyse on Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen mainoksesta, jonka kustannukset on maksanut sähköisiä kansalaisoikeuksia vahtiva Effi ry.

Mainos viittaa Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen joulukuussa julkistamaan tutkimukseen, jonka mukaan 79 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista nuorista ilmoittaa syyllistyneensä laittoman sisällön lataamiseen verkosta. “Kyse on nykyisen tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeusrikoksesta, josta voi saada kaksi vuotta vankeutta”, kertoo lakimies Ville Oksanen Effi ry:stä, yksi aloitteen vireillepanijoista. “Se johtaa kohtuuttomiin korvauksiin ja rikosrekisterimerkintöihin ja mahdollistaa yliampuvat pakkokeinot, kuten kotietsinnät ja takavarikot, sekä nettiyhteyksien katkaisemiset”, Oksanen jatkaa.

Järkeä tekijänoikeuteen -kansalaisaloite on suosituin eli se saanut eniten kannatusta tällä hetkellä kerättävistä aloitteista. “Toivomme, että pääsemme 20 000 kannatusilmoituksen välitavoitteeseen mahdollisimman nopeasti. Kannatusilmoituksia voi jättää kätevästi kampanjasivujen jarkea.fi kautta. Tavoitamme mainoksen myötä myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole vielä sähköistä kannatusilmoitusta jättäneet”, kertoo Aleksi Rossi Avoimesta ministeriöstä. Kuten kansalaisaloitteiden suhteen yleisemminkin myös tämän aloitteen menestys riippuu siitä saavatko kannattajat vedettyä mukaan useita tuttaviaan. Kun aloitteella on yli 50 000 kannatusilmoitusta se etenee eduskuntaan.

“Aloitteen tarkoitus ei ole laillistaa piratismia vaan palauttaa ihmisten kunnioitus tekijänoikeusjärjestelmää kohtaan. Jos järjestelmä koetaan täysin kohtuuttomaksi se menettää legitimiteettinsä eivätkä ihmiset koe tarpeelliseksi noudattaa sitä”, sanoo aloitteen edustaja Avoin ministeriö -järjestön puheenjohtaja Joonas Pekkanen. “Nyt näin on käymässä nyt kokonaiselle sukupolvelle, ellemme vaadi muutosta lakiin. Kyse ei missään tapauksessa ole piratismin sallimisesta, vaan yksittäisten ihmisten rankaisemisesta sakoilla, kun kyse ei ole laajamittaisesta tai kaupallisesta toiminnasta,” Pekkanen jatkaa.

Aloitteen vireillepanijoina on nimekäs joukko suomalaisia tutkijoita ja vaikuttajia. Sen tueksi ovat myös lähteneet yhdessä kaikki poliittiset nuorisojärjestöt kokoomuksesta vasemmistoon. Useat kansanedustajat ovat myös tukeneet avoimesti aloitetta. “Mietin asiaa aikani, koska tekijänoikeudet ovat melkoinen poliittinen miinakenttä. Jokaisesta kohdasta en ole välttämättä samaa mieltä, mutta aihe on niin tärkeä, että toivon aloitteen pääsevän eduskunnan käsittelyyn. Siksi tuen aloitetta”, kommentoi Oras Tynkkynen (vihr).

Vaikka aloite on tähän mennessä saanut lähinnä positiivista palautetta, sen edetessä eduskuntaan aikaisintaan ensi syksynä, voi tiedossa olla kahtiajako riippuen siitä, ketkä ovat teollisuuden ja ketkä tekijöiden puolella. Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen pitää YLE:n mukaan selvänä, että teosten tekijät tukevat aloitetta, koska se parantaisi heidän neuvotteluasemaa, mutta ennakoi teollisuuden vastustavan sitä. “Toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni kansanedustaja kertoisi jo etukäteen kenen leirissä seisoo, jotta keskustelua voidaan käydä avoimella foorumilla eikä kulisseissa”, kommentoi aloitteen edustaja Pekkanen.

Aloite sisältää useita muutoksia tekijänoikeuslakiin rangaistusten ankaruuden kohtuullistamisen lisäksi. Se muun muassa sallisi teosten esittämisen opetustilanteissa, vahvistaisi oikeuden tehdä parodiaa ja satiiria ja sallisi verkkotallennuksen. Se edistää suoraan innovatiivisia käyttötapoja. Useat uutisvälineet ovatkin viime viikon aikana uutisoineet Salon Seudun Puhelimen ja Ålcomin nettitv-palveluista, jotka suljettiin TTVK ry:n uhkakirjeiden perusteella. Lauantaina Tekniikka & Talous uutisoi tapauksesta, jonka mukaan “TTVK:n uhkailu oikeustoimilla pysäytti 2008 perustetun opiskelijoille tarkoitetun kurssikirjavuokraamo Bookabookan toiminnan. Samalla idealla myöhemmin menestynyt amerikkalainen Chegg.com on kerännyt 200 miljoonaa euroa pääomaa ja tekee saman verran liikevaihtoa.”

Kymmenen vuotta startup-yrittäjänä toiminut aloitteen edustaja Pekkanen arvioi, että “Suomessa ei ole terveellinen ilmapiiri uusille AV-alan innovaatioille. Pelkään, että YouTube tai Spotify olisi täällä suljettu pian sen sijaan, että olisi mietitty miten uusien innovatiivisten palveluiden tieltä voidaan raivata esteitä.”

Yhteystiedot:

Joonas Pekkanen, aloitteen edustaja, joonas.pekkanen@avoinministerio.fi, 050-5846800
Ville Oksanen, Effi ry, ville.oksanen@effi.org, 040-5368583

Lisätietoa:

Kuvia jättimainoksesta 11.3.2013: https://www.dropbox.com/sh/y6rnbwgyjaivft2/A456ezAgSB/tekijanoikeuslaki_kuvat

Kampanjan kotisivu: http://jarkea.fi

Aloite oikeusministeriön palvelussa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Graafi kannatetuimmista aloitteista: http://kannatusilmoitukset.fi/lista/kannatetuimmat/50

Viittaukset / lähteet:

http://www.taloussanomat.fi/media/2013/03/09/riitaa-rahasta-loppuuko-tv-ohjelmien-nettitallennus/20133599/135

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/nain+tapetaan+innovaatio/a885423

http://yle.fi/uutiset/tekijanoikeuslaki_sukupolvikysymys_-_nuorisojarjestot_tyrmaavat_lex_karpelan/6481499

http://www.optula.om.fi/1347273618100