Effi: Puolueeton rikostutkinta poliisin rekisteririkoksista

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Julkaisuvapaa heti
Helsinki 18.4.2013

Electronic Frontier Finland ry (Effi) vaatii, että Suomessa käynnistetään ulkopuolisen tahon tekemä kattava selvitys poliisin rekisteririkoksista. Effi on tyrmistynyt poliisiylijohtaja Mikko Paateron vähättelevästä kommentoinnista liittyen ns. mustaan listaan, jonne tallennetaan epäilyjä ihmisten rikosyhteyksistä. Paatero tuntuu keskittyvän asiaan imago-ongelmana, jossa todelliset syylliset ovat asian paljastaneet syväkurkut.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen täsmentää: “Saatujen tietojen valossa poliisin rekisteriin on tallennettu tietoa henkilötietolain vastaisesti. Virkamiehen tekemänä tämä on aina rikos. Kaiken lisäksi kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun poliisi jää kiinni laajamittaisesta lainvastaisesta toiminnasta, vaan esimerkiksi Mika Myllylän tapauksessa poliisin sisällä käytettiin rekisterejä laajasti väärin.” Oksanen jatkaa: “Henkilötietolaki on olemassa juuri tällaisia tapauksia varten. Kansalaisten tulee voida ehdottomasti luottaa siihen, että viranomaiset eivät tallenna ja käytä vääriä tietoja.”

Effi myös kummeksuu poliisin korostunutta aggressiivisuutta lähteä metsästämään rekisteriongelmien vuotajaa. Aikaisemmissa poliisilta tulleissa tietovuodoissa tilanteeseen ei ole juuri puututtu, mutta nyt vuodon paljastaessa poliisin oman laittoman toiminnan vuotajan metsästämiseen kyllä löytyy laajat resurssit. Lähdesuojan murtaminen rikostutkinnalla kiusallisten tietovuotojen tukkimiseksi ei kuulu länsimaiseen demokratiaan.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen jyrähtää: “Effi ei jätä asiaa tähän. Jos rikostutkintaa ja laajaa puolueetonta selvitystä poliisin rekisterikäytännöistä ei muuten käynnistetä, tulemme vaatimaan itse sen käynnistämistä oikeuskanslerilta tai eduskunnan oikeusasiamieheltä.”

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
050 590 3763

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.