Effi: EU-tuomioistuin tuomitsi verkkosensuurin laittomaksi

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Vapaa julkaistavaksi heti
Helsinki 24.11.2011

Effi: EU-tuomioistuin tuomitsi verkkosensuurin laittomaksi

Electronic Frontier Finland – Effi ry riemuitsee EU-tuomioistuimen (ECJ) tänään julkaistusta päätöksestä, jossa Internet-operaattorille annettu sensurointimääräys todettiin EU-oikeuden vastaiseksi. Belgialainen SABAM-tekijänoikeusjärjestö oli vaatinut paikallisessa oikeudessa Internet-operaattori Scarletia estämään pääsyn tietyille Internet-sivustoille. EU-tuomioistuin päätti, että oikeuden päätös loukkasi perusoikeuksia.

Effin juristi Ville Oksanen selostaa: “Päätös oli todella merkittävä tietoyhteiskunnan toiminnan varmistamiseksi. Kuten Effi on tuonut jo pitkään esille, Internet-operaattoreille asetettu velvollisuus estää asiakkaidensa pääsy tietyille verkkosivustoille johtaisi käytännössä väkisin vakaviin perusoikeudellisiin ongelmiin. ECJ vahvisti tänään tämän näkemyksen.”

Oksanen jatkaa: “Päätös oli merkittävä kotimaisestakin näkökulmasta, koska Suomessa Helsingin käräjäoikeus on antanut Elisalle lähes vastaavan määräyksen liikenteen estämisestä kuin belgialainen oikeusistuin “SABAM v Scarlet” -tapauksessa. Asia on tällä hetkellä hovioikeuden käsittelyssä ja sen tulee nyt seurata EU-tuomioistuimen antamaa ennakkopäätöstä asiasta.”

Effi huomauttaa, että opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu asiasta uutta lainsäädäntöä, joka olisi virallistanut sensuurimääräykset. EU-tuomioistuimen antama päätös tekee tällaisen lainsäädännön nyt lähes mahdottomaksi. Ministeri Arhinmäki ehti jo tosin kesällä todeta idean huonoksi, mutta jostain syystä ministeriössä ei tätä havaittu, vaan valmistelua jatkettiin täydellä teholla syksyn aikana.

Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen päättää: “Toivomme, että kulttuuriministeri Arhinmäki määrää nyt virkamiehensä tekemään oikeasti hyödyllistä työtä – toisin sanoen korjaamaan tekijänoikeuslain nykyiset kohtuuttomuudet. Kansalaiset ovat kyllä valmiita tukemaan artisteja, mutta tämä edellyttää järjestelmän oikeudenmukaisuutta!”

Lisätietoja:

Ville Oksanen
Hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Tapani Tarvainen
Varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 729 3479

EU-tuomioistuin, lehdistötiedote 126/11
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2011-11/cp110126en.pdf

Helsingin käräjäoikeuden päätös Elisa-tapauksessa:
http://dl.dropbox.com/u/10772836/P%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s%20H%2011_20937.pdf

Helsingin Sanomat: Arhinmäki ei lämpene piraattisivujen käytön rajoittamiselle
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Arhinm%C3%A4ki+ei+l%C3%A4mpene+piraattisivujen+k%C3%A4yt%C3%B6n+rajoittamiselle/1135267771590

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.