Effi: Ei SOPAa eikä ACTAa Suomeen

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Vapaa julkaistavaksi heti
Helsinki 26.1.2012

Effi: Ei SOPAa eikä ACTAa Suomeen

Electronic Frontier Finland (Effi) ry vetoaa ministeri Arhinmäkeen kulttuuriministeriön tekijänoikeusyksikön toiminnan muuttamiseksi myös kansalaisten oikeuksia huomioivaksi. Tekijänoikeusyksikön yhteydessä toimiva tekijänoikeustoimikunta julkaisi keskiviikkona 25.1. mietintönsä, jossa kansalaisten oikeudet oli jälleen kerran jätetty kokonaan huomioimatta. Ehdotuksessa esitetään ns. SOPA-tyylisen, pohjoismaisessa sivistysvaltiossa käsittämättömän verkkosensuurin tuomista Suomeen. Nyt sensuurissa on The Pirate Bay, kuinka pian se kohdistuu YouTubeen, joka pursuaa yhtä lailla tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia? Sen sijaan verkko-TV:n toimintaedellytyksiä ei esityksen mukaan lähdetä korjaamaan.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen tylyttää: “Toimikunnan mietintö oli jälleen kerran sen kirjoittajien näköinen eli siinä ei huomioitu lainkaan kansalaisten oikeuksia.” Oksanen jatkaa: “Ministeri Arhinmäki on julkisissa kommenteissaan osoittanut ymmärtävänsä tekijänoikeusjärjestelmän kehityspaineet. Nyt olisi oikea aika muuttaa tämä puhe käytännöksi.”

Effi vaatiikin, että joka tapauksessa tänä vuonna tulossa olevan hyvitysmaksujärjestelmän uudistuksen yhteydessä valmisteltaisiin verkon tekijänoikeuksia koskeva kokonaisuudistus. Nyt esitetyn yksittäisen sensuuripykälän tuominen lainsäädäntöprosessiin on täysin turhaa resurssien tuhlaamista tilanteessa, jossa kattavalle uudistukselle on kiireellinen tarve.

Effi myös protestoi jälleen kerran Suomen intoa tukea ACTA-sopimuksen hyväksymistä. Tämän salassa neuvotellun sopimuksen tarkoituksena on betonoida nykyinen IPR-järjestelmä.

Effin varapuheenjohtaja Leena Romppainen täsmentää: “Vaikka ACTA-sopimus ei edellyttäisikään suoria muutoksia Suomen lainsäädäntöön, se samalla tekisi muutosten tekemisen jokseenkin mahdottomaksi. Lisäksi sopimusta on tarkoitus käyttää kehitysmaita vastaan, millä on suoria vaikutuksia esimerkiksi maiden koulutustason nostamiseen.” Romppainen päättää: “Ministeri Arhinmäki, haluaisinkin kysyä, miten tämä sopii yhteen Vasemmistoliiton globaaliin tasa-arvoon tähtäävän politiikan kanssa?”

Lisätietoja:

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Leena Romppainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 590 3031

Tekijänoikeustoimikunnan mietintö “Ratkaisuja digiajan haasteisiin”:
http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2012/Tekijanoikeustoimikunnan_mietinto.html?lang=fi

FICOMin tiedote miettinnöstä:
http://www.ficom.fi/ajankohtaista/index_1.html?Id=1327406672.html

The Register:
ACTA restricts developing economies, India tells WTO
http://www.theregister.co.uk/2010/06/15/acta_wto/

European Digital Rights (EDRi) -järjestön valitus ACTA-prosessin läpinäkymättömyydestä EU:n oikeusasiamiehelle 2.12.2011 (englanniksi)
http://www.edri.org/acta_complaint

EDRi: Miksi ACTAsta pitäisi välittää (englanniksi)
http://www.edri.org/ACTAbooklets

Jyrki Kasvi ACTAn salassapidosta 5.5.2010
http://www.kasvi.org/index.php?9680

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org.