Effi: Verkkosensuuri ei ole vastaus

Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland ry
Helsinki 10.1.2012

Effi: Verkkosensuuri ei ole vastaus

Electronic Frontier Finland (Effi) ry on pettynyt Helsingin ulosottoviraston eilen antamaan päätökseen, joka edellyttää Internet-operaattori Elisaa estämään käyttäjiensä pääsyn tiettyihin verkko-osoitteisiin. Helsingin käräjäoikeus päätti aikaisemmin, että Elisan tulee estää pääsy, mutta jätti täsmälliset keinot tämän toteuttamisesta auki. Elisa on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

“Olemme pettyneitä siihen, että Suomessa ollaan ottamassa käyttöön lähestymistapa, jossa yritetään estää pääsy sivustolle, sen sijaan että puututtaisiin itse sivustoon”, sanoo Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen. “Estot on aina helppo kiertää, niillä ei saavuteta mitään. Vanhan sanonnan mukaan Internet näkee sensuurin vauriona ja reitittää sen ohi. Jos jokin nettisivusto on lainvastainen, se pitää ottaa verkosta pois.”

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen kommentoi: “Olisi kannattanut odottaa, että asiasta tulee ensin lainvoimainen päätös. EU-tuomioistuin on antanut nettiliikenteen sensuurista tekijänoikeuksien nojalla tuoreen ennakkoratkaisun, jonka sisällöllä tulee olemaan varmasti keskeinen rooli asian käsittelyssä hovioikeudessa.” Oksanen täsmentää: “EU-oikeus totesi päätöksessään, että Internet-operaattorille ei voida asettaa ainakaan yleistä velvollisuutta liikenteen estämiseen tiettyyn palveluun, koska tämä loukkaisi liikaa kansalaisten perusoikeuksia.”

Effi korostaa, että nyt Suomessa saatu päätös on osa sisältöteollisuuden laajempaa kampanjointia Internet-liikenteen saamiseksi tiukan kontrollin alaiseksi. Esimerkiksi Espanjassa hyväksyttiin USA:n ankaran diplomaattisen painostuksen jälkeen ns. Sinde-laki, joka asettaa Internet-operaattoreille hyvin tiukat velvoitteet käyttäjien sensuroimiseksi.

Ironisena sivujuonteena yksi sensuroiduista sivustoista, piraattilahti.fi, osoittaa tällä hetkellä Effin kotisivulle. Piraattilahti.fi on yksityishenkilön omistama verkko-osoite, joka ei liity The Pirate Bayhyn.

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 050 590 3763

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Effin tiedote EU-tuomioistuimen päätöksestä
http://effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2011-11-24.html

EU-tuomioistuin, lehdistötiedote 126/11

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2011-11/cp110126en.pdf

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.