EU uhkaa viestintäsalaisuutta taas – Suomen kanta horjuu

Belgia yrittää viimeisinä tekoinaan EU:n puheenjohtajamaana ajaa läpi keväällä Europarlamentissa kaatunutta lastensuojeluasetusta kosmeettisesti muutettuna – Belgian esityksessä on kaikki samat ongelmat kuin aikaisemmassakin. Suorastaan naurettava on näennäinen rajaus viestintävälineisiin, joiden kautta voi välittää kuvia, videoita tai linkkejä – eihän muunlaisia olekaan.

Ministerineuvosto aikoo äänestää asiasta torstaina, ja Suomen aikaisempi kielteinen kanta kuulemma horjuu. Tilanne neuvostossa on niin tiukka, että Suomen ääni saattaa ratkaista asian.

Esityksen tuominen tällä tavoin ministerineuvostoon on ikävä tapa yrittää kiertää parlamentin kanta: jos asiasta syntyy konsensus ministerineuvostossa nyt, uudella parlamentilla on korkea kynnys kaataa se syksyllä. Näin tärkeää asiaa ei pitäisi edistää suljettujen ovien takana antamatta parlamentin ensin muodostaa oma kantansa.

Belgian esitys löytyy täältä.

Effin lausunto keväisestä esityksestä suurelle valiokunnalle kertoo esityksen olennaiset ongelmat.

YLEn uutinen aiheesta kertoo myös esityksen ongelmista varsin selkeästi.

Suuren valiokunnan lausunto on myös aivan selvä – Suomen kannan muuttaminen nyt olisi eduskunnan yli kävelemistä. Toivottavasti sisäministeri pitää suoraselkäisesti kiinni eduskunnan tahdon puolesta.

Päivitys: äänestys ei tapahdu itse ministerineuvostossa vaan Coreper II -komiteassa. Tämäkin on ovela proseduraarinen temppu: neuvostossa Belgia ei voisi äänestää oman esityksensä puolesta mutta komiteassa voi.

3 thoughts on “EU uhkaa viestintäsalaisuutta taas – Suomen kanta horjuu”

  1. Onko suomessa jotain tahoa jolle tästä voisi laittaa mailia, että ei kiitos tällaiselle pelleilylle, äänestäkää vastaan?

    1. Tapani Tarvainen

      Hallitus, kansanedustajat etenkin hallituspuolueissa. Vastuuministeri on Mari Rantanen.
      Suuren valiokunnan kanta edelliseen versioonhan oli selvästi kielteinen, siitä olisi syytä pitää kiinni nytkin. (Jos homma saadaan nyt pysäytettyä se tullee syksyllä europarlamenttiin, siinä vaiheessa pitää lobata MEPpejä.)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *