EFFI Email 4/2004

Uutta

  • EFFIn ja Imagen seminaari tallennusvelvollisuudesta
  • Tallennusvelvollisuus eduskunnassa
  • Positiivista kehitystä WIPO:ssa
  • Oikeudenkäynnit vertaisverkkojen käyttäjiä vastaan Euroopassa
  • T-paidat palaamassa myyntiin

// EFFIN JA IMAGEN SEMINAARI TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA

EFFI ja Image järjestävät ma 18.10 seminaarin teletietojen tallennusvelvollisuudesta. Tilaisuus on avoin myös muille kuin EFFIn jäsenille.

Paikka: Korjaamo (http://www.korjaamo.fi/, Töölönkatu 51 B)
Aika: 18.10. 17:30-21:00

Tilaisuuden juontaa Jussi Halli

17:30 Tilaisuuden avaus - Ville Oksanen (puheenjohtaja - EFFI ry)

17:40 Miksi tallennusvelvollisuutta tarvitaan teletiedoille - Sari Kajantie (KRP)

18:00 Teletietojen tallennusvelvollisuus ja EU:n esityksen nykytila - Jyrki Kasvi (kansanedustaja, Vihreä puolue)

18:25 Kansalaisten valvonta sähköisessä maailmassa - Reijo Aarnio (tietosuojavaltuutettu)

18:50 Kahvitauko

19:10 Mikä ratkaisuksi Internetin pimeään puoleen? - Seppo Innanen ja Jussi Honkanen (Pelastakaa Lapset ry)

19:35 Kansalaisten oikeudet ja sähköinen valvonta - Niklas Vainio (Tampereen Yliopisto / Maan Ystävät ry)

20:00 Paneeli ja yleisökeskustelu

20:45 Tilaisuuden päätös

Ilmoittautumiset toivottavia tarjoilun mitoittamiseksi:
ville.oksanen@effi.org.

// TALLENNUSVELVOLLISUUS EDUSKUNNASSA

Loppukesä ja alkusyksy ovat EFFIn toiminnassa painottuneet teletietojen tallennusvelvollisuuden vastaiseen kampanjointiin. Tosin tulossa olevaa tilannetta ennakoitiin jo keväällä, jolloin asiasta käytiin keskustelua Helsingin Sanomien yleisönosastossa:
http://www.effi.org/yksityisyys/mielipide-2004-05-07.html
ja
http://www.effi.org/yksityisyys/vastine-2004-05-10.html

Hallitus otti heinäkuussa positiivisen kannan tallennusvelvollisuuteen sisäministeriön toimesta. Kesälomista huolimatta EFFI reagoi välittömästi tuomitsemalla tehdyn päätöksen:

"Electronic Frontier Finland - EFFI ry tuomitsee jyrkästi hallituksen päätöksen (15.7) tukea Irlannin ja Englannin esitystä teletietojen tallentamista. Esityksen mukaan EU:ssa teleyritysten tulisi jatkossa tallentaa hyvin laajasti tietoja asiakkaidensa Internet- ja matkapuhelinliikenteestä tiedustelu- ja lainvalvontakäyttöä varten. Kerättyjä tietoja tulisi lisäksi säilyttää jopa useita vuosia. Asia siirtyy seuraavaksi eduskunnan kuultavaksi."
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-07-16.html

Eduskuntakäsittelyä varten EFFI halua antaa tavallisille verkonkäyttäjille kanavan tuoda kantansa esille kootusti. Tätä varten tehty verkkovetoomus sai arvaamattoman suuren suosion ja EFFIn verkkopalvelin meni jopa hetkeksi polvilleen vetoomuksen käynnistyessä. Lopputuloksena oli 8286 nimeä.
http://www.effi.org/yksityisyys/vetoomus-2004/index.html

Ennen eduskuntakäsittelyn alkua Sonera-tapaus sai uuden käänteen. Suojelupoliisi oli saanut Soneralta teletietoja hakematta ensin oikeuden päätöstä asiasta. Kaiken lisäksi tässä toiminnassa ei ollut nähty mitään rikollista tehdyssä sisäisessä selvityksessä. EFFI ei ollut yllättänyt:

"EFFI ry ei ole yllättynyt tänään julki tulleista tiedoista, joiden mukaan myös Suojelupoliisin työntekijä on hankkinut laittomasti teletietoja Sonerasta Supon johdon puuttumatta asiaan. Jo aikaisemmin oli käynyt ilmi, että KRP:n tutkija ja valtioneuvoston turvapäällikkö olivat ilmeisesti syyllistyneet vastaavaan toimintaan..."
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-08-25.html

Asia oli mennä eduskunnassa läpi hyvin pikaisen käsittelyn pohjalta. Tämä saatiin onneksi vältetyksi, missä EFFIn jäsenistön aktiiviset yhteydenotot näyttelivät hyvin merkittävää roolia. EFFI protestoi tilannetta myös julkisuudessa:

"Electronic Frontier Finland ry (EFFI) on hyvin huolissaan teletietojen tallennusvellisuutta koskevan puitepäätöksen käsittelystä eduskunnassa. Puitepäätöstä ollaan viemässä läpi ilman huolellista käsittelyä. Laajaa kuulemiskierrosta ei ilmeisesti järjestetä, vaikka useat tahot teleoperaattoreista kansalaisjärjestöihin ovat asettuneet vastustamaan ehdotusta."
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-09-14.html

EFFI pääsi lopulta antamaan lausunnon asiasta sekä hallintovaliokuntaan:
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/tallennusvelvollisuuslausunto04.rtf

kuin myös liikenne- ja viestintävaliokuntaan:
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/tallennusvelvollisuuslausuntoLiV.rtf

Tämän lisäksi EFFI järjesti eduskunnassa yhdessä Jyrki Kasvin kanssa tilaisuuden tallentamisvelvollisuudesta. Tilaisuus herätti kohtuullisesti kiinnostusta kansanedustajissa ja tapahtuman jälkeen mieliala oli positiivinen - kaikkien muiden puolueiden paitsi kokoomuksen edustajat olivat olleet skeptisiä tallennusvelvollisuutta vastaan. Tietokone kirjoitti tilaisuudesta seuraavaa:
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=21899&tyyppi=1

Tätä kirjoittaessa hallintovaliokunta on jo antanut lausuntonsa. Siinä kyllä huomioidaan esitetty kritiikki, mutta päädytään silti kannattamaan kaikkiin kansalaisiin kohdistuvaa tallennusvelvollisuutta. Perustuslakivaliokunta ja liikenne- ja viestintävaliokunta eivät ole vielä antaneet lausuntojaan ja niistä odotetaan kriittisempiä kannanottoja. Tämän jälkeen asia siirtyy vielä suuren valiokunnan päätettäväksi, jonka odotetaan äänestävän asiasta.

EU:ssa puitepäätöksestä on tullut jo uusi versio, jossa esitetty laajuus on säilytetty entisellään:
http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st13/st13353.en04.pdf

// POSITIIVISTA KEHITYSTÄ WIPO:SSA

Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO hyväksyi yleiskokouksessaan ns. kehitysmaa-agendan, jossa vihdoin luovutaan periaatteesta, jonka mukaan yksi malli sopii immateriaalioikeuksissa kaikille. EFFI oli aktiivisena asiassa, lähetimme asiasta kirjeen yhdessä muutaman muun kansalaisjärjestön kanssa Suomen delegaation jäsenille. Lisäksi EFFI allekirjoitti Geneve Declarationin, jolla tuettiin agendaa:
http://www.cptech.org/ip/wipo/genevadeclaration.html

EFFIn lehdistötiedote asiasta:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-10-08.html

// OIKEUDENKÄYNNIT VERTAISVERKKOJEN KÄYTTÄJIÄ VASTAAN ALKANEET EUROOPASSA

Äänilevyteollisuus aloitti aktiivisen kampanjan vertaisverkkojen käyttäjiä vastaan 7.10. haastamalla näitä oikeuteen useissa Euroopan maissa. Tämä oli jatkoa USAn vastaaville kanteille, joilla on tähän mennessä ollut hyvin vähän merkitystä tiedostonjakelun vähentämiseen. EFFI suositti toista strategiaa lehdistötiedotteessaan:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-10-08-2.html

// EFFIN T-PAIDAT PALAAMASSA MYYNTIIN

EFFIn T-paitoja ollaan tauon jälkeen tilaamassa taas lisää. Samalla paitamyynnistä vastaava henkilö on vaihtunut Teemu Välimäeksi. Asiasta tullaan tiedottamaan tilanteen kehittyessä tarkemmin verkossa:
http://www.effi.org/yhdistys/kannatustuotteet/


EFFI Email on säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org.

Syksyisin terveisin,

Ville Oksanen
Puheenjohtaja