EFFI-Sähke 3/2007 | EFFI.org

EFFI-SÄHKE 3/2007

31.10.2007

Torstaina 25.10. oli kaksi suurta Effi-tapahtumaa: seminaari yksityisyyden suojasta ja perinteinen Isoveli-palkintojen jako.

 1. Pääministeristä Isoveli 2007
 2. Digitaalinen vallankumous -seminaari
 3. OOXML &ndash korruptoituneiden suosikki?
 4. Ilmaisunvapautta Kambodzassa
 5. EDRi-kokous Berliinissä
 6. Lähetyssuojasta ei sopua WIPOssa
 7. Sähköäänestys on yhä muodissa
 8. JYYn järjestömessut

1. PÄÄMINISTERISTÄ ISOVELI 2007

Effi palkitsi jälleen parhaiten orwellilaista valvontayhteiskuntaa Suomessa edistäneet tahot. Neljännessä Isoveli-gaalassa Hotelli Tornissa torstai-iltapäivällä 25.10. oli juhlimassa kolmisenkymmentä effiläistä. Aluksi hovimestari kertoi Hotelli Tornin historiasta Valvontakomission päämajana. Herkko Hietanen juonsi palkintojenjaon, minkä jälkeen nautimme mainion aterian ja katsoimme videon keväällä Montrealissa pidetystä kansainvälisestä BB-gaalasta.

Palkittavat valitsi asiantuntijaraati, jossa tällä kertaa olivat filosofian dosentti Tere Vadén, tietoliikenneasiantuntija Arto Karila, ihmisoikeustutkija Reetta Toivanen, RKP:n puheenjohtaja Nils Torvalds, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen ja IT-asiantuntija Harri Hursti. Tiukan kisan voittajat selvisivät vasta edellisenä iltana.

Yksilösarja

Finaaliin pääsivät

 • valtakunnansyyttäjä Mika Illman yrityksestä sälyttää oikeusistuimille ja poliisille kuuluvia valvontavaltuuksia yksityisten verkkokeskustelupalstojen ylläpitäjille
 • viestintäministeri Suvi Lindén nettiäänestyksen edistämisestä vaalisalaisuudesta ja tosiasioista murehtimatta
 • pääministeri Matti Vanhanen johdonmukaisesta isoveliasenteesta jo kahdella virkakaudella.

Yksilösarjan voittajaksi raati valitsi yksimielisesti Matti Vanhasen, joka on mm. päättäväisesti tukahduttanut kansalaiskeskustelun "keskeneräisistä asioista" ja vaatinut "vapauden ja turvallisuuden välisen tasapainon muuttamista turvallisuuden suuntaan" (Ks. Effi-Sähke 3/2005). Lisäksi hän uhrautuvaisesti pyysi alamaistensa puolesta anteeksi Muhammed-pilapiirrosten julkaisua. Vanhanen sai suorastaan raadin runosuonen pulppuamaan:

"Vanhasessa henkilöityy koko se asenne, jolla poliitikot ja virkamiehet nakertavat kansalaisyhteiskunnan perusjuurikkaita."
Pääministerin edustajan piti tulla paikalle noutamaan palkinto, mutta ison mustalasisen miehen mukaan lähti niskasta retuuttaen myös saapaspystiä ojentanut Effin puheenjohtaja Tarvainen.

Yrityssarja

Yksityisen sektorin sarjan finalistit:

 • Nokia työntekijöiden sähköpostien valvonnan sallivan "Lex Nokia" -urkintalain sinnikkäästä lobbaamisesta,
 • Ilta-Sanomat ja Iltalehti yksityisyydestä piittaamattomasta kirjoittelusta sekä
 • Sony BMG tekijänoikeuskaappauksen toteuttavien XCP ja MediaMax CD-3 -haitta- ja vakoiluohjelmien levittämisestä musiikkilevyjen "kopiosuojauksina".

Yrityssarjan voittajaksi selviytyi Nokia.

Yhteisösarja

Julkisen sektorin sarjan voitti Europarlamentti teleliikennetietojen pakkotallennusdirektiivin hyväksymisestä rohkeasti kansalaisten kritiikistä piittaamatta. Direktiivi velvoittaa operaattorit tallentamaan tiedot kaikkien asiakkaidensa puheluista, sähköposteista ja matkapuhelimen sijainneista viranomaisia ja mahdollista tulevaa rikostutkintaa varten &ndash kukapa tietää, kuka meistä osoittautuisi rikolliseksi?

Suojelupoliisi salamyhkäisine listoineen jäi tällä kertaa kisassa toiseksi.

Europarlamentin palkintopokaalin kävi pokkaamassa Stormtrooper.

Winston Smith

Positiivisen, Orwellin 1984-kirjan sankarin mukaan nimetyn tunnustuspalkinnon saajiksi oli paljon hyviä ehdokkaita, mm. kansanedustaja Jyrki Kasvi ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Hyvin tasaväkisen kisan finaaliin selviytyivät

 • Professori Martin Scheinin, joka sekä tutkijana että kansainvälisissä luottamustoimissaan on väsymättömästi nostanut esille valtiollisten valvontatoimien ja turvallisuustoimenpiteiden ristiriitaisuuksia suhteessa yleisiin ihmisoikeuksiin
 • Kaltion ex-päätoimittaja Jussi Vilkuna ja taiteilija Ville Ranta sananvapauden epäitsekkäästä puolustamisesta Muhammed-piirroskiistassa; Rannan piirtämän Muhammed-sarjakuvan julkaissut Vilkuna menetti työpaikkansa
 • Europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi sitkeästä kampanjoinnista EU-parlamentissa teletunnistetietojen tallentamis- ja ohjelmistopatenttidirektiivien ylilyöntejä vastaan

Kisan voittivat Vilkuna ja Ranta. Ville Ranta jopa pääsi itse tilaisuuteen onniteltavaksi, mikä oli ensimmäinen kerta Effin Isoveli-palkintojen historiassa. Puheenjohtaja Tarvainenkin ehti takaisin kuulusteluista ojentamaan kunniakirjat.

Effin lehdistötiedotteessa on lisätietoa myös palkintojen historiasta.

Valokuvia ja videoita

Verkkolehdet Tietokone ja IT-viikko noteerasivat tapahtuman aika näyttävästi. Keskisuomalainen 26.10. julkaisi yhden palstan uutisen otsikolla "Vanhanen palkittiin salailusta". Vihreän Langan 26.10. uutinen "Matti Vanhanen on vuoden Isoveli" on lyhyempi, mutta se on kuvitettu nahkatakkisella ja mustalasisella Vanhasella.

Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa oli pikku-uutiset vasta maanantaina 29.10., kun vasta sunnuntai-iltana herännyt STT teki jutun. Effin tiedote oli kyllä mennyt noihin kaikkiin jo keskiviikkoiltana.

2. SEMINAARI: DIGITAALINEN VALLANKUMOUS

Jyrki J. J. Kasvi isännöi Vihreän eduskuntaryhmän ja Effin yhdessä järjestämää seminaaria "Digitaalinen vallankumous -- miten turvata yksityisyyden suoja?" torstaina 25.10. ennen BB-gaalaa. Eduskunnan Pikkuparlamentin auditorioon oli kokoontunut viitisenkymmentä osallistujaa.

Kansalaisia valvotaan nykyään yhä enenevässä määrin monenlaisten uusien sähköisten tekniikoiden avulla. Digitaalisessa muodossa tietoa esimerkiksi ihmisten viestinnästä ja matkustamisesta on helppo säilöä ja käyttää ties millaisiin tarkoituksiin. Valvontajärjestelmiä perustellaan populistisesti lapsipornon ja terrorismin torjunnalla, mutta saman tien on vaadittu niiden käyttöä myös nettipokeria ja tekijänoikeusrikkomuksia vastaan. Kun suurin osa kansastakin on tuudittautunut uskoon viranomaisten hyvyyteen ja "eihän minulla ole mitään salattavaa" -asenteeseen, niin miten voidaan estää demokratioiden muuttuminen Isoveli-yhteiskunniksi?

Kasvin avausesitelmä on lähes kokonaisuudessaan hänen blogissaan
http://www.jyrkikasvi.fi/index.php?3545
(Klingoninkielinen versio tosin puuttuu vielä.)

Keskustelua oli kutsuttu alustamaan dosentti Mika Mannermaa, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sekä yksityisyysasiamies Pär Ström ja IT-yrittäjä Oscar Swartz Ruotsista. Kateederin puolella olivat lisäksi puhumassa Mikael Storsjö ja Tapani Tarvainen Effistä. Yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti.

Mika Mannermaa puhui tekniikan ja viestinnän kehityksestä ja ubiikkiyhteiskunnasta vetäen suuria linjoja ihmiskunnan esihistoriasta tulevaisuuteen. Mannermaan kalvoesitys

Pär Ström kertoi hiuksianostattavia esimerkkejä maailmalla suunnitteilla ja jo käytössä olevista valvontakeinoista. Joillakin vakuutusyhtiöillä on asiakkaan autoon asennettava, ajonopeutta, reittejä, äkkijarrutuksia ja -kiihdytyksiä ynnä muuta satelliittinavigaattorin avulla seuraava laite, joka lähettää matkapuhelinverkossa omin päin vakuutusyhtiölle tietoa asiakkaan ajokäyttäytymisestä vakuutusmaksujen laskentaperusteeksi. Tämän ns. "pay-as-you-drive" -järjestelmän kehittänyt yritys PTV Planung Transport Verkehr AG sai Saksan Isoveli-palkinnon toissaviikolla. On myös mm. lentokoneisiin asennettava laite, joka arvioi matkustajien todennäköisyyttä olla terroristi hikoilun ja levottoman pälyilyn ja huultenlipomisen perusteella.

Ström julkaisee Big Brother Bulletinia, ruotsinkielistä verkkojulkaisua isoveliasioista. Sen voi tilata omaan sähköpostiinsa tai käydä lukemassa täällä (på svenska):
http://www.atomer.se/nyhetsbbb.html

Oscar Swartz puhui viestintävalvontaa koskevista lakihankkeista. Ruotsissa pannaan paremmaksi teletallennusdirektiivistäkin: keväällä silloisen oikeusministeri Bodströmin ajaman lakiesityksen nojalla tiedustelupalvelu pääsisi lukemaan viestien sisältöäkin, vaikka kirjesalaisuus on kirjattu perustuslakiin. Effi kirjoiti asiasta keväällä tiedotteen.

Swartz havainnollisti tässäkin hankkeessa nähtävää suhteellisuudentajun puutetta vertaamalla Unabomberiin. Kirjepostia ei silloinkaan vaadittu syynättäväksi, vaikka kirje voi oikeasti räjähtää käsiin toisin kuin sähköposti. Lakiesitys tullee Ruotsin valtiopäivien käsiteltäväksi uudelleen ensi keväänä. Koska Suomen viestiliikenteestä suuri osa kulkee Ruotsin kautta, mm. Telia-Soneran toiminta tulisi Suomessakin laittomaksi.

Swartzin blogiraportti (på svenska)

Valvontayhteiskunta osoitti läsnäolonsa Pikkuparlamentin salissa, jonka vierailijoille tarkoitetun WLAN-verkon turvajärjestely oli jopa kireämmällä kuin Tunisian WSIS-konferenssissa. Sähköpostinkin lähetys verkon kautta oli harvinaisen vaikeaa.

Seminaariohjelma (pdf)
Puhujien esittelyt (pdf)
Valokuvia
Videoita

3. OOXML - KORRUPTOITUNEIDEN SUOSIKKI?

Microsoft yrittää hyväksyttää toimisto-ohjelmistopakettinsa "Office Open XML" tiedostomuodon kansainväliseksi ISO-standardiksi. OOXML on kuitenkin monin paikoin epäyhteensopiva olemassaolevien standardien kanssa ja siinä on ylipäänsä paljon epäjohdonmukaisuuksia. Se on esimerkiksi ristiriidassa gregoriaanisen kalenterin kanssa, jota käytetään yleisesti ajanlaskuun: vuosi 1900 on virheellisesti karkausvuosi eikä sitä vanhempia päivämääriä voi taulukko-ohjelmassa esittää. OOXML:ssa on myös omia nimiä maille ja kielille sekä omia matemaattisia merkintöjä.

Nimikin on harhaanjohtava, koska käyttäjät voivat helposti sekoittaa sen vapaaseen ohjelmistoon OpenOffice.org tai tämän noudattamaan ISO-standardiin OpenDocument Format. Microsoftin tuote ei edes ole oikeasti avointa softaa, koska yhtiön ulkopuolisilla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua sen kehitystyöhön.

Täällä perustellaan seikkaperäisesti, miksi OOXML ei käy standardiksi:
http://www.grokdoc.net/index.php/EOOXML_objections

Suomen valtion IT-johtaja Leena Honka panttasi viimeiseen asti valtiovarainministeriön kantaa asiaan ja sai Effiltä moitteet salailusta.

Ville Oksanen Effistä pääsi Suomen Standardoimisliiton (SFS) kokoukseen 20.8., jossa päätettiin Suomen kannasta tulevassa ISO:n kokouksessa. Tavoitteena oli saavuttaa konsensus vaihtoehdoista "hyväksytään nopealla käsittelyllä" ja "hylätään teknisin kommentein". Konsensukseen ei päästy, joten päätettiin että Suomi äänestää tyhjää ja esittää tekniset kommentit.

Oksasen raportti

ISO:n äänestyksessä 2.9. Microsoftin standardiehdotus ei saanut vaadittavaa 2/3 kannatusta eikä siis mennyt läpi. Helmikuussa on uusintakäsittely, johon mennessä siihen on tehtävä vaaditut parannukset.

Effin tiedote

Effissä huomattiin, että standardiehdotuksen ehdoitta hyväksymistä puolsivat erityisesti korruptoituneimmat maat. Kai Puolamäen tilastoanalyysi.

4. ILMAISUNVAPAUTTA KAMBODZASSA

Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen kutsuttiin Siem Reapiin Kambodzaan Aasian ja Euroopan valtioiden yhteistyöelimen ASEMin 8:nteen ns. epäviralliseen seminaariin 26.-28.9. Toisin kuin ASEMin virallisissa valtionpäämiesten huippukokouksissa (joista viimeisin oli Helsingissä 2006), seminaareissa ei ole tarkoitus tehdä mitään päätöksiä vaan vain keskustella rakentavasti ja antaa valtioille suosituksia. Tämänkertaista seminaaria rahoittivat mm. Ranskan ulkoministeriö ja ruotsalainen Raoul Wallenbergin säätiö.

Tällä kertaa teemana oli ilmaisunvapaus, YK:n 19.artiklan pohjalta. Freedom of Expression -seminaariin osallistui noin 140 henkilöä 38 maasta, sekä valtioiden että kansalaisjärjestöjen edustajia. Keskusteluista koottiin loppuraportti, jonka sisältöön Tarvainen ainona tietotekniikka-asiantuntijaksi ilmoittautuneena pääsi vaikuttamaan paljon.

Kaikki olivat yksimielisiä sananvapausartiklan käytäntöön soveltamisen tärkeydestä ja siitä että sähköisen viestinnän kehitys asettaa sille uusia haasteita. Suhtautumisesta Internetin väärinkäyttöön (lapsiporno, yllytys väkivaltaan ja terrorismiin jne) oli eri näkemyksiä, mutta lopulta kaikenlainen ennakkosensuuri tuomittiin jyrkästi ja korostettiin oikeuslaitoksen roolia näiden rikosten torjunnassa. Todettiin, että harkitsemattomat ylimitoitetut terrorisminvastaiseksi tarkoitetut toimenpiteet voivat olla demokratialle tuhoisia. Lisäksi suositeltiin valistusta medialukutaidossa etenkin kouluissa.

Suurin erimielisyys koski odotetusti uskontoa. Joidenkin osallistujien mielestä sananvapauden ei tulisi kattaa uskontoihin kohdistuvia loukkauksia ja satiiria, toisten mielestä taas päinvastoin uskonnot eivät saa olla kritiikin ulkopuolella kuten eivät hallitukset tai muutkaan yhteiskunnalliset vallankäyttäjät.

Seminaarin loppuraportti (PDF)
Hallituksille annetut suositukset (PDF)
Epävirallisten ASEM-seminaarien taustaa (PDF)
Lisätietoja ASEMista (pdf) ja ASEFista.

5. LIITTOKOKOUS BERLIINISSÄ

Eurooppalaisten sähköoikeusjärjestöjen liitto EDRi (European Digital Rights) piti vuosikokouksensa 1.-2.9. Berliinissä. Kokouksen yhteydessä oli teletietojen tallennusta käsittelevä keskustelutilaisuus 31.8.-1.9. Effin edustajana Berliinissä oli kummassakin tilaisuudessa Timo Karjalainen Oulusta.

Teletietojen tallennus kuriin

Paikalla olleet EDRin jäsenjärjestöjen edustajat kertoivat, miten teletietojen tallennusdirektiiviä on heidän maissaan sovellettu. Käytännöt ja tulkinnat ovat kirjavia. Ristiriidat perustuslakien kanssa ovat ilmeisiä, ja Saksassa ja Irlannissa ollaan ryhtymässä oikeustoimiin laittoman direktiivin kumoamiseksi.

Uusia siskoja Effille

EDRiin liittyi vuosikokouksessa kolme uutta jäsenjärjestöä. Sähköisiä kansalaisoikeuksia puolustavat portugalilainen ANSOL ja espanjalainen PANGEA hyväksyttiin yksimielisesti. Keskustelun ja äänestyksen jälkeen hyväksyttiin myös amerikanserkku EFF, koska sillä on toimintaa Euroopassakin ja toimisto Belgiassa. Ensi kokouksessa mukaan päässee norjalainen sisarjärjestö EFN, joka haki jäsenyyttä vasta kokouksen jälkeen.

Pangea on jäsenenä myös ACM:ssä, joka edistää ihmisoikeuksien lisäksi ympäristönsuojelua internetitse ja globaalisti. ACM:ään kuuluu myös britannialainen GreenNet, joka tarjoaa EDRille verkkopalvelut.

Kokouksessa keskusteltiin myös mm. nettisensuurista ja biometrisistä digitaalisista tunnistusjärjestelmistä.

Karjalaisen matkaraportti ja EDRi-gram: http://www.edri.org/

6. "LÄHETYSSUOJAUKSESTA" EI SOPUA WIPOSSA

Varapuheenjohtaja Ville Oksanen edusti EDRiä maailman immateriaalioikeusjärjestön WIPOn kokouksessa 18.-21.6. Genevessä. Siellä keskusteltiin mm. tv- ja radiolähetysten tekijänoikeuksista ja signaalien salauksesta epävirallisen suunnitelman, ns. "non-paperin" pohjalta. Lähetyssignaalin suojasta yritetään tehdä olemassaolevien tekijänoikeuksien lisäksi uusi immateriaalioikeus. Asiasta ei päästy yksimielisyyteen; Effikin antoi asiasta kriittisen lausunnon Suomen opetusministeriölle.

WIPO-kokouksesta lisätietoa Oksasen blogissa.

7. SÄHKÖÄÄNESTYS ON YHÄ MUODISSA

Sähköistä äänestystä, ja jopa nettiäänestystä, ollaan väenvängällä tuomassa Suomeen, vaikka siihen liittyviä monia tunnettuja ongelmia ei ole yritettykään ratkaista. Äänestyspaikalla sijaitsevaa sähköistä äänestyskonetta aiotaan kokeilla jo ensi vuonna kunnallisvaaleissa. Vielä ongelmallisemman nettiäänestyksen puolesta puhui elokuussa viestintäministeri Suvi Lindén.

Sähköäänestystä on erittäin vaikea toteuttaa niin, että kukin voi äänestää vain kerran mutta vaalisalaisuus kuitenkin säilyy. Ääntenlaskun luotettavuus on voitava varmistaa helposti. Nykyisessä lippuäänestyksessä ääntenlasku on hajautettu ja kilpailevat puolueet vahtivat toisiaan, kun taas äänestyskone on "musta laatikko", jonka toiminnan oikeellisuutta voi valvoa vain muutama asiantuntija.

Nettiäänestyksessä lisähaittana on, että äänten ostoa ja painostusta on lähes mahdoton estää. Lisäksi riskinä ovat virukset ja tavanomaiset tietoturvaongelmat.

Toisaalta sähkö- ja varsinkaan nettiäänestykseen ei edes ole mitään järkevää syytä siirtyä. Nykyinen järjestelmä on sekä luotettava että nopea, eikä äänestysaktiivisuuden paranemisestakaan ole mitään takeita. Riskit ovat kohtuuttomat hyötyihin nähden. Verkkopankissa tai metsänhoitoyhdistyksen vaaleissa tapahtuneet väärinkäytökset hoituvat rahalla tai poliisin avulla, mutta jos valtiollisissa vaaleissa valtaan pääsee äänestysjärjestelmän krakannut roistojoukko, asiaa ei niin vain korjata.

Effin tiedote
Kai Puolamäen blogi
Antti-Juhani Kaijanahon mielipidekirjoitus

8. EFFI JYY:N JÄRJESTÖMESSUILLA

Effi osallistui 4.9. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan järjestömessuille. Päärakennuksen aulassa esittäytyi uusille ja vanhoille opiskelijoille puolensataa erilaisia aatteita tai harrastuksia edustavaa yhdistystä Amnestysta Keskustanuoriin. Effin pöytää pitivät Tero Tilus ja Virpi Kauko. Esitteitä meni noin 70 kpl ja toistakymmentä ihmistä jäi juttelemaankin sähköisistä ihmisoikeuksista ja selailemaan kirjoja (Stallman, Lessing, Ingo, Vadén).

Parin pöydän päässä oli uusi yhdistys Hear ry, joka soittaa radiossa Teosto-vapaata musiikkia ja muutenkin pyrkii edistämään epäkaupallista kulttuuria. Hearilla tuntuu olevan paljonkin yhteistä Effin kanssa, ja suunnittelimme alustavasti yhteisen keskustelutilaisuuden tms. järjestämistä talvemmalla. Hearin nettisivut löytyvät Keostosta.


EFFI-Sähke on muutaman kerran vuodessa ilmestyvä uutistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toimintaan liittyvistä tapahtumista.

Mikäli haluat liittyä jäseneksi, täytä lomake verkkosivullamme http://www.effi.org. Sivuilta löydät tietoa Effin toiminnasta sekä vanhat Sähkeet. Siellä on myös lyhennesanasto, jossa selitetään Effin tiedotteissa esiintyviä kirjainlyhenteitä.

Syysterveisin

Virpi Kauko
EFFI-Sähkeen päätoimittaja