EFFI Email 1/2003

Uutta:

  • DVD-elokuvien kopiosuojauksen purkaja vapaaksi Norjassa
  • Sähköisten kirjojen kopiosuojauksen purkaja vapaaksi Yhdysvalloissa
  • CD-levyjen kopiosuojaukset kuuma aihe

Tulevaa:

  • Jäsenmaksulomakkeet 2003 postitetaan piakkoin
  • Sananvapaus- ja tekijänoikeuslakiehdotuksien tulevaisuus hämärä
  • Vaalikone yhdessä Digitodayn kanssa
  • Kirjoituskilpailu lukiolaisille
  • Pääkaupunkiseudun matkakortti
  • Uusia paitaideoita?
  • Matka Computers, Freedom & Privacy tapahtumaan huhtikuussa

// DVD-ELOKUVIEN KOPIOSUOJAUKSEN PURKAJA VAPAAKSI NORJASSA

Oslolainen tuomioistuin vapautti 7.1.2003 Jon Johanssenin kaikista häntä vastaan nostetuista syytteistä. Johanssenia syytettiin DVD-elokuvien salausjärjestelmän purkamisesta, jonka tarkoitus on rajoittaa DVD-elokuvien katselu vain mediateollisuuden lisensoimiin laitteisiin. Kun tämä CSS-suojaus on ohitettu, DVD-elokuvia voi katsella nykyään mm. vapaasti Linuxilla, mikä ei olisi ilman suojauksen ohittamista mahdollista. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-01-07.html

// SÄHKÖISTEN KIRJOJEN KOPIOSUOJAUKSEN PURKAJA VAPAAKSI YHDYSVALLOISSA

San Josen paikallinen tuomioistuin päätti Yhdysvalloissa 17.12.2002, että Adoben sähköisiä kirjoja lukevan ohjelmiston kopiosuojauksen murtanut venäläinen ElcomSoft ei rikkonut maan uutta tekijänoikeuslakia. Yhdysvaltain vastine Suomen tekijänoikeuslain uudistukselle eli Digital Millennium Copyright Act (DMCA) sai nyt merkittävän vastaiskun. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-elcomsoft-2002-12-18.html

// CD-LEVYJEN KOPIOSUOJAUKSET KUUMA AIHE

EFFI on joutunut kärjekkääseen sanaharkkaan ÄKT:n kanssa. Kaikki alkoi joulukuussa laajasti uutisoidusta varoituksestamme kaikille, jotka aikoivat ostaa kopiosuojattuja levyjä joululahjoiksi. ÄKT vaati EFFIä perumaan tiedotteen ja poistamaan sen webbisivuilta. Vastasimme tähän julkaisemalla laajat tietosivut kopiosuojausten vaaroista. EFFI on esiintynyt aiheen tiimoilta useita kertoja radiossa ja televisiossa. Seuraava TV-haastattelu on ensi viikonloppuna YLE TV2 pe 17.1. klo 20.30 ja uusinta TV1 la 18.1. klo 11.30. EFFIn viimeisin lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2002-12-18.html
Tietopaketti kopiosuojatuista levyistä:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/aanitteet/cd.html


// SANANVAPAUS- JA TEKIJÄNOIKEUSLAKIEHDOTUSTEN TULEVAISUUS HÄMÄRÄ

EFFI seuraa tiiviisti vireillä olevien sananvapaus- ja tekijänoikeuslakiehdotusten etenemistä. Kumpikaan laki ei ole tullut vielä voimaan ja on mahdollista, että ne lykkääntyvät vaalien yli, jolloin ne joudutaan antamaan eduskunnalle uudestaan. Tekijänoikeuslain takaraja oli määrätty direktiivissä 21.12.2002 jolloin ainoastaan Tanska ja Kreikka olivat ehtineet säätää tekijänoikeuspykälät vastaamaan direktiiviä. Sananvapauslaki on Suomen kansallinen hanke, jolla ei ole takarajaa eikä lakia tunnukaan kiirehtivän onneksi kukaan.

Tekijänoikeuslaki on tällä hetkellä juuttunut sivistysvaliokuntaan, jossa arvotaan, pitäisikö laki lähettää perustusvaliokuntaan. Sananvapauslaki on edelleen perustuslakivaliokunnassa. EFFI on kritisoinut voimakkaasti molempia lakiehdotuksia ja tiedottaa heti kun tiedämme niiden käsittelyn joko etenevän tai vaihtoehtoisesti lykkääntyvän vaalien yli.

// VAALIKONE YHDESSÄ DIGITODAYN KANSSA

EFFI on sopinut vaalikoneen perustamisesta yhdessä Digitodayn kanssa. Hyviä kysymyksiä ehtii vielä ehdottamaan. Vaalikone tullaan avaamaan helmikuun aikana.

Lisätietoja: ville.oksanen@effi.org

// KIRJOITUSKILPAILU LUKIOLAISILLE

EFFI järjestää kevään aikana kirjoituskilpailun lukiolaisille. Aiheena on mitä ilmeisimmin ainakin tekijänoikeus.

Lisätietoja: ville.oksanen@effi.org

// PÄÄKAUPUNKISEUDUN MATKAKORTTI

Pääkaupunkiseudulla käyttöön otettu sähköinen matkakortti rikkoo matkustajien yksityisyyttä. EFFI valmistelee parhaillaan asiasta tiedottavaa webbisivua. Uutisointia:
http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030110KA1
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20030113PA1

// UUSIA PAITAIDEOITA

EFFI painaa mahdollisesti uusia T-paitoja, jos keksimme hyviä ideoita paitojen aiheiksi. Toistaiseksi on ehdotettu paitoja mm. cd-levyjen kopiosuojista ja DeCSS algoritmista. Uusia ehdotuksia otetaan vastaan ja niistä keskustellaan sekä aktivisti-listalla että uutisryhmssä. – Myös EFFIn logo on edelleen suunnittelematta. Ehdotuksia otetaan vastaan.

// MATKA COMPUTERS, FREEDOM & PRIVACY TAPAHTUMAAN HUHTIKUUSSA

Jos joku on kiinnostunut osallistumaan vuotuiseen CFP-tapahtumaan, joka järjestetään tänä vuonna New Yorkissa 1.-4.4., pyydetään ilmoittautumaan. Jos matkalle ilmoittautuu useita kiinnostuneita, voidaan kuluja saada pienemmksi. EFFIllä on luultavasti puheenvuoro yhdessä tai kahdessa paneelissa. Lisätietoja: http://www.cfp2003.org/ Lentoliput ovat tarjouksessa noin 400 EUR ja tämän päälle tulee vielä majoitus.


EFFI Email on säännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org

Alkuvuoden terveisin,

Mikko Välimäki
puheenjohtaja