Varmista digitaalinen elämäsi | EFFI.org

Varmista digitaalinen elämäsi

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Huhtikuu 1, 2008 - 18:42.

Verkkopalveluihin on tallennettu arvokasta tietoa. Merkittävä osa monen sosiaalisesta kanssakäymisestä tapahtuu netin palvelujen kautta. On syytä varautua siihen, että tieto voi kadota tai muuttua käyttökelvottomaksi tai verkkopalvelun käyttö estyä yllättävänkin helposti.

Sähköpostit ilmaissähköpostissa, kaverit netin yhteisöpalvelussa, lasten valokuvat netin valokuvapalvelussa, blogi blogipalvelussa ja musiikki ostettu verkosta.

Yhtenä aamuna ehkä huomaat, että sähköposti ei toimi, yhteisöpalveluun ei voi kirjautua, valokuvia ei löydy, blogisi on suljettu eikä musiikkia voi enää kuunnella.

Jos lukee edellä mainitun kaltaisten palvelujen käyttöehtoja, paljastuu usein, että palveluntarjoaja voi hyvin vähäisin perustein estää palvelun käytön.

Syynä käytön estämiseen voi myös olla yksinkertaisesti kiusanteko: joku voi esimerkiksi lähettää nimissäsi roskapostia, mikä voi johtaa yhteisöpalvelun käyttöoikeuksiesi lakkauttamiseen. Sekin on mahdollista, että palvelun tuottaminen lopetetaan kokonaan, ilman varoitusta.

Kumpaakin on tapahtunut. Valitusoikeutta päätöksestä ei ole. Rahojakaan ei voi vaatia takaisin, ainakaan jos kyse on ilmaispalvelusta.

Useat palvelut perustuvat käyttäjien luomiin sisältöihin ja yhteisöihin. Joissakin palveluissa käyttäjä antaa palveluntarjoajalle täydet käyttöoikeudet tuottamaansa sisältöön senkin jälkeen, kun käyttäjä on lakannut käyttämästä palvelua.

Monella verkkopalveluihin on tallennettu arvokasta tietoa. Merkittävä osa sosiaalisesta toiminnasta voi tapahtua verkkopalvelujen kautta.

Siksi usein ei enää riitä, että otat kotikoneestasi säännölliset varmuuskopiot kovalevyrikon varalta.

Varmista myös digitaalinen elämäsi, etukäteen.

Oikeasti tärkeät tiedostot kannattaa polttaa hyvälaatuiselle CD-levylle ja pistää levy talteen. Tärkeistä valokuvista kannattaa teettää kopio valokuvapaperille ja laittaa kopiot albumiin. Paperikuvien säilyminen sukupolvelta toiselle ja haalistuminen ainakin ymmärretään, kun taas digitaalisen datan säilyminen tulee olemaan suuri haaste.

Digitaalinen media voi muuttua lukukelvottomaksi, lukulaitteita ei tulevaisuudessa enää ehkä saa tai käytetylle tiedostomuodolle ei löydy lukuohjelmaa. Jälkimmäinen on varsinkin suljettujen formaattien ongelma, erityisen ongelmallisia ovat muun muassa joidenkin musiikin verkkokauppojen käyttöestetyt tiedostomuodot.

Sähköposteja ei kannata säilyttää pelkästään ilmaissähköpostissa (jos postinsa haluaa arkistoida). Kannattaa ainakin ottaa posteista omat kopiot - tämä onnistuu, jos sähköpostit saa imettyä kotikoneen sähköpostiohjelmaan POP:lla tai IMAP:lla.

Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon resursseja haluaa käyttää sisältöön, joka voi hävitä tai muuttua käyttökelvottomaksi hetkessä; tai yhteisöön, josta voidaan potkia pois ilman varoitusta ja valitusoikeutta.

Vaaran merkkejä:

  • Palveluun tallennettuja tietoja on vaikea varmuuskopioida.
  • Palvelun tarjoaminen voidaan lopettaa hyvin mitättömästä syystä, eikä valitusoikeutta ole.
  • Palvelussa olevaa tietoaineistoa voi käyttää vain tietyn valmistajan laitteilla tai ohjelmilla.
  • Palveluntarjoaja saa rajoittamattoman käyttöoikeuden käyttäjän palveluun luomaan tai siirtämään sisältöön.
  • Palvelun käyttöehdoissa ei sanota, että henkilötietojen käyttö on rajoitettu vain palvelun toteuttamiseen.
  • Palvelun käyttöehdot ovat käsittämätöntä pykäläkieltä.

Kannattaa lukea palvelun käyttöehdot (ainakin edellä mainittuihin liittyvät kohdat) ja tutkia verkkohaun avulla, onko palvelua kritisoitu näistä asioista aikaisemmin.

Järjestä asiasi siten, että mitään katastrofia ei synny, vaikka verkkopalvelut pettäisivätkin.

Linkkejä

Alla on joitakin aihetta sivuavia linkkejä.


Tämä dokumentti on Public Domainia.