Oikeus voitti taas

Yli kolme vuotta kestänyt oikeusfarssi on vihdoin päättynyt terveen järjen voittoon, kun Helsingin hovioikeus totesi eilen 11.12.2008, että EFFI ei ole syyllistynyt laittomaan rahankeräykseen.

Kesällä 2005 joku teki poliisille nimettömän ilmiannon EFFIn nettisivusta, jolla kerrottiin että voimme ottaa vastaan rahalahjoituksia ja annettiin tätä varten tilinumero ja ohjeet.
Tällä perustella, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, yhdistyksen hallituksen jäseniä syytettiin luvattomasta rahankeräyksestä.

Asia käsiteltiin tammikuussa 2007 Helsingin käräjäoikeudessa, jonka mielestä kyse ei ollut rahankeräyslain tarkoittamasta yleisöön vetomisesta. Ihminenhän joutuu itse aktiivisesti klikkailemaan linkkejä löytääkseen tiedon, miten EFFIlle voi lahjoittaa rahaa.

Syyttäjä kuitenkin valitti vapauttavasta päätöksestä hovioikeuteen, joka siis vihdoin eilen päätyi samalle kannalle: rikosta ei ole tapahtunut. Tämä lienee hyvä uutinen monelle muullekin kansalaisjärjestölle.

EFFin asiamiehenä käräjillä toiminut Mikko Välimäki, EFFIn perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja, kommentoi myös asiaa blogissaan.

Hovioikeuden tuomio: http://www.effi.org/hovioikeus-2008-12-10.html