Volvo ja “Streisand”-efekti

Yliaktiiviset juristit ovat Interenet-ympäristössä yritykselle vakava PR-riski. Syynä tähän on, että varmin keino saada julkisuutta negatiiviseksi koetulle viestinnälle on vaatia sen poistamista verkosta ns. Cease & Desist – kirjeellä. Ilmiölle on jopa oma nimensä – “Streisand effect” (hyvä suomennos voisi olla “lehtovaaravaikutus”). Ilmiö korostuu entisestään, jos kohteeksi osuu verkkoaktivistien suosima blogi tai verkkolehti.

Volvoa edustava asianajotoimisto on nyt mennyt tekemään em. virheen vaatimalla Voima-lehdeltä yritykselle kriittisen parodiamainoksen poistamista ja että:

Volvo vaatii kirjallista lupausta, että Voima “pidättäytyy Volvon ja sen tavaramerkin mainetta halventavien ja totuudenvastaisten ilmoitusten julkaisemisesta jatkossa.”

En haluaisikaan olla sen juristin huoisuissa, joka joutuu selittämään Volvon johdolle, miten pienestä PR-ongelmasta kasvoi kunnon imago-katastrofi. Mitään kunnollista oikeudellista perustetta esitetyille vaateille ei ole olemassa. Tavaramerkki ei suojaa merkin käyttämistä parodiatarkoituksiin ja tapauksessa merkki ei ollut edes identtinen Volvon merkin kanssa – puhumattakaan nyt siitä, että sananvapaus on suojattu perusoikeutena, ei yritysimago.

Edit 13:45: Hanna Nikkasen blogikirjoitus, jonka liitteenä on Hannes Snellmanilta tullut uhkauskirje

Ocean Rage

Voima-lehdessä julkaistu Volvo – parodiamainos