Tietotekniikan ammattilainen avautuu (Lex Karpelan pelossa nimimerkillä Vieraskynä) ensikosketuksestaan Bluray-elokuvien ja niihin kytkettyjen estojen ihmeelliseen maailmaan:
PC:ni edellinen DVD-asema alkoi muutama viikko sitten oikutella, joten kauppa kutsui. Tarjolle oli sitten viime näkemän tullut myös Bluray-DVD+/-R -hybridiasemia, joten teatterielokuvien ystävänä, HD-tarkkuisen monitorin ja vasta päivitetyn moniydin-PC:n omistajana houkutus kävi ylivoimaiseksi.
Kannoin LG GGC-H20L aseman kotiin, kytkin kiinni ja päätin olla kilttiä poikaa – boottasin Linuxista Windowsiin ja asensin aseman mukana tulleen PowerDVD 7 -softan. Sitten vain vuokraamosta HD-elokuvaa hakemaan ja äkkiä takaisin kotiin.
Pistin levyn koneeseen ja avasin soitto-ohjelman. Play-nappia painamalla asema hyrähti lupaavasti käyntiin ja ohjelman ruutuun avautui … virheilmoitus. Siinä kerrottiin, että ohjelmaa pitää päivittää säännöllisesti tai muuten elokuvat eivät välttämättä toimi. No, painoin “update now”-nappia.
Napista ei avautunutkaan mitään ohjelmaan integroitua päivitystoimintoa kuten olin odottanut, vaan web-sivu, josta sai ladata käsin “patchin”. Save As:n jälkeen osoittautui, että kyseinen “patch” olikin yli 70 megatavun täyskokoinen asennusohjelma, joka latautui asemavalmistajan hitaalta serveriltä yli 40 minuuttia. Hinku katsomaan elokuvaa oli niin suuri, että istuin n. kymmenen tuijottamassa latauspalkkia. Lopulta se alkoi kyllästyttää ja aloin aikani kuluksi surffata aseman valmistajan sivuja tarkemmin. Siellä olikin yllättäen tarjolla ostamani mallisen aseman omistajille aivan oma versio päivityksestä, mikä pani epäilemään mahtaisiko ohjelman tarjoama yleisluontoinen “patch” toimia lainkaan. Keskeytin vanhan latauksen ja pistin asemalle räätälöidyn version tulemaan.
40 minuuttia myöhemmin pääsin asentamaan pakettia ja käynnistin PowerDVD:n uudestaan. Edistystä: tällä kertaa ohjelma ilmoitti, että monitorini tai näytönohjaimeni ei tue suojattua HDCP-protokollaa. No eipä tietenkään, kun monitorissa on DVI-liitin eikä HDMI:tä, mutta eikös niitä elokuvia markkinapuheiden mukaan pitänyt silti päästä katsomaan edes vähän kehnommalla tarkkuudella? Ei näköjään.
Surffasin aihetta netistä ja löysin AnyDVD-nimisen ohjelman, joka poistaa estot lennossa ja antaa lisäksi ottaa kopion Bluraystä kiintolevylle. Latasin siitä kokeilumielessä demoversion, asensin sen tarjoamat häkätyt ajurit, käynnistin Windowsin uudelleen ja pistin suojauksenpoiston päälle.
Nyt elokuva lähti käyntiin! Ruudun päivitysnopeus vain oli noin 10 kuvaa sekunnissa ja krominanssi arviolta neljännessekunnin luminanssista myöhässä! Efekti oli melko psykedeelinen. Arvelin nykimisen johtuvan AnyDVD:n lennossa tapahtuvasta suojausten poistosta ja pistin sen kopioimaan elokuvaa kiintolevylle. Parinkymmenen minuutin odottelun jälkeen soitto-ohjelma vain uudestaan päälle ja lukemaan elokuvaa kiintolevyltä. Ei voittoa. Sama tulos kuin aiemmin suoraan Bluray-levyltä.
Aloin epäillä, että soitto-ohjelma nyt vain oli vielä päivityksen jälkeenkin toivottoman keskeneräinen, buginen ja hidas. Ulkomailta tilattujen DVD-elokuvien katselussa luotettavaksi osoittautunut VLC, sen paremmin kuin “Media Player Classic”-soitinkaan, eivät ikävä kyllä saaneet videotiedostoa auki vaan valittelivat puuttuvaa codekia. Ääni kuului mutta kuvaa ei näkynyt.
Latasin netistä virheilmoitusten perusteella useampiakin vaihtoehtoisia kodekkeja, asentelin ja starttailin aina välillä Windowsia uudestaan. Ei auttanut. Pienen surffailun jälkeen huomasin Corelin myyvän vaihtoehtoista soitto-ohjelmaa noin sadalla eurolla. Kiitos ei, pelkkä asemakin oli jo aivan riittävän kallis.
Boottasin väsyneenä koneen takaisin Linuxiin ja Oh Behave! Mplayer soitti kiintolevylle ripatun elokuvan ongelmitta täydellä 1080p-tarkkuudella. Vain tekstitykset puuttuivat.
Myöhemmin toisen elokuvan kohdalla prosessi ei valitettavasti onnistunut näinkään hyvin, koska siinä oli ilmeisesti käytetty eri videocodecia, mikä aiheutti mplayerille A/V-synkronointiongelmia ja ajoittaista kaatuilua.
Miten tällainen uskomattomalla volyymillä markkinoitu tekniikka voi olla vielä näin säälittävässä kunnossa? Vaikka yrittää kiltisti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan oikein Genuinesti Advantagella Windowsilla, aseman valmistajan CD:llä toimittamalla ja vielä netistä päivitetyllä ohjelmalla katsoa elokuvaa niin kylmää vettä vain lorisee niskaan. Miten on mahdollista, että pitää oikein ehdoin tahdoin dekryptata, ripata, käyttää Linuxin soitto-ohjelmia ja kiertää näitä “tehokkaita suojakeinoja” että saa yhden vuokraelokuvan katsottua?
Ehkä alunperiin odottamani mukava elokuvakokemus toteutuisi jos hankkisin vielä uuden monitorin ja jonkun eri merkkisen näytönohjaimen mutta hei… puhhhlease.