Hyväksytkö musiikin, elokuvien tai tv-sarjojen ilmaisen lataamisen internetistä?

Onko otsikon kysymys mielestäsi liian epätarkka? Minusta on. Silti tätä kysytään niinkin isolla suomalaisella sivustolla kuin MTV3 Internet[1]. Vastauksista[2] tällä hetkellä noin 86% on vastannut kyllä, mihin he sitten vastasivat?

Kysely on epätarkka koska Internetistä voi laillisesti ja laittomasti ladata kysymyksen esittämiä aineistoja, tätä ei kuitenkaan tuoda esiin. Tästä siis muodostuu ongelma joka kyseenalaistaa kyselyn vastaukset. Mistä tiedetään, ettei vastaaja tarkoittanut laillista aineistoa? Tai laitonta. Kyselyn vastaustuloksia ei voi ottaa vakavasti puolesta tai vastaan argumentoinnissa missään vaiheessa epätarkkuuden takia.

Kysely kuitenkin luo uusia kysymyksia, yksi varmasti on mistä sitten laillista musiikkia, elokuvia tai tv-sarjoja saa? Alla lista allekirjoittaneen suosikeista. Etsivä löytää varmasti lisää ja niistä voi ilmoittaa sähköpostitse[3] suoraan minulle.

Musiikkia
http://www.mikseri.net/
http://www.jamendo.com/
http://www.dmusic.com/
http://www.opsound.com/
http://www.magnatune.com/

Elokuvia ja “elokuvia”
http://www.starwreck.com/
http://www.finfilms.net/

TV-sarjoja
http://www.airfarce.com/
http://www.channel4.com/entertainment/tv/microsites/I/itcrowd/

Yleisesti
http://www.legaltorrents.com/

Tämän lisäksi muunmuassa ABC, Disneyn muut verkot ja NBC pilotoivat sarjojen kuten Lost ja Täydelliset naiset ilmaista jakelua.

Niin ja ei ne “laittomat” torrent sivustotkaan täysin turhia ole, nimittäin useita yksityisesti tai pienellä budjetilla tuotettuja dokumentteja löytyy vain näiltä sivuilta. Tai Googlen Videosta.

Ehkä oikea kysymys olisikin ollut “Hyväksytkö laillisen musiikin, elokuvien tai tv-sarjojen ilmaisen lataamisen internetistä?”.

[1] http://www.mtv3.fi/uutiset/

[2] http://bonus.mtv3.fi/aanestys/aanesta.shtml/uutiset?436079=1

[3] teemu.valimaki@effi.org