Julkilausuma vakoiluohjelmista maailman lehdistövapauden päivänä

Tänään on maailman lehdistövapauden päivä. Yksi merkittävimmistä uhista lehdistönvapaudelle ovat ns. vakoiluohjelmat, ja joukko kansalaisjärjestöjä, Effi mukaanlukien, on allekirjoittanut julkilausuman niistä:

www.accessnow.org/press-release/spyware-press-freedom-statement/

Julkilausuman alullepanijana toimineen Access Now’n lehdistötiedote löytyy täältä.

Alla nopea (tarkistamaton) suomennos:

Yhteinen julkilausuma: Valtioiden on ryhdyttävä välittömästi toimiin lopettaakseen vakoiluohjelmien aiheuttaman uhan lehdistönvapaudelle

Me allekirjoittaneet kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ja yksityishenkilöt tuomitsemme vakoiluohjelmien käytön toimittajiin ja mediatyöntekijöihin – hälyttävä trendi, joka vaikuttaa lehdistönvapauteen ja luo laajemman pelotevaikutuksen kansalaisyhteiskuntaan ja kansalaistilaan. Ottaen huomioon vakoiluohjelmien ja laittoman kohdistetun valvonnan muodostaman syvän ja kattavan uhan sananvapaudelle ja lisääntyvät todisteet siitä, kuinka haitallisten valvontatekniikoiden käyttö helpottaa ja mahdollistaa niihin liittyviä ihmisoikeusloukkauksia, kehotamme kaikkia hallituksia toteuttamaan välitöntä vientikieltoa, sekä kaikkien digitaalisten valvontatekniikoiden myynnin, siirron, ylläpidon ja käytön sekä väärinkäyttöön tarkoitetun kaupallisen vakoiluohjelmateknologian ja sen myyjien kieltämistä.

Yksityisyys, lähdesuoja ja digitaalinen turvallisuus ovat lehdistönvapauden olennaisia osia, joiden ansiosta toimittajat voivat suojata työnsä ja lähteidensä luottamuksellisuutta ja koskemattomuutta. Kuitenkin, kun hallitukset ja muut tahot pyrkivät tukahduttamaan lehdistön ja hiljentämään toisinajattelijat, näemme räjähdysmäisen kasvun digitaalisten valvontatekniikoiden, mukaan lukien vakoiluohjelmien, markkinoilla, jotka ohittavat nämä journalistiset periaatteet. Invasiiviset vakoiluohjelmat voivat tunkeutua kohteen puhelimeen ja antaa hyökkääjälle täyden pääsyn sähköposteihin, viesteihin, yhteystietoihin ja jopa laitteen mikrofoniin ja kameraan. Jopa turvallisimmat ja salatuimmat viestintäalustat tulevat hyödyttömiksi. Vakoiluohjelmien käyttö mahdollistaa toimittajien, heidän lähteidensä, työtovereidensa ja perheenjäseniensä valvonnan, mikä uhkaa heitä vahingonteolla, vainolla tai syytteeseenpanolla.

Kun toimittajat joutuvat vakoiluohjelmien kohteeksi, se vaikuttaa koko yhteiskuntaan rajoittamalla yksilöiden mahdollisuuksia puhua turvallisesti lehdistön kanssa ja saada riippumatonta tietoa sekä estää toimittajia paljastamasta korruptiota ja väärinkäyttöä tai vaatimasta viranomaisia tilille. Vapaa lehdistö on demokraattisen hallinnon kulmakivi, joka pitää ihmiset ajan tasalla ja kannustaa tiedon ja ajatusten välittämistä rajojen yli – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden keskeinen tavoite (ks. tavoite 16).

El Salvadorista Meksikoon, Intiasta Azerbaidžaniin, Unkarista Marokkoon ja Etiopiaan – luettelo jatkuu maista, joissa tutkivat toimittajat, jotka pyrkivät paljastamaan korruption, vallan väärinkäytökset tai ihmisoikeusloukkaukset, ovat joutuneet invasiivisten vakoiluohjelmien, kuten Pegasuksen, kohteeksi. Tähän mennessä tiedämme ainakin 180 mahdollisesti kohteena olevaa toimittajaa 21 maassa – alla on vain muutamia esimerkkejä siitä, missä vakoiluohjelmia on käytetty toimittajia vastaan heidän työn hiljentämiseen, pelotteluun, sensurointiin ja tukahduttamiseen.

  • Azerbaidžanissa jo vuonna 2015 korruptiota tutkiva toimittaja Khadija Ismayilova sai vakoiluohjelmien tartunnan, jonka avulla hänen hyökkääjät voivat salakuunnella hänen keskustelujaan ja seurata hänen liikkeitään.
  • El Salvadorissa vähintään 35 henkilön laitteet, monet mediaorganisaatioista, mukaan lukien El Faron henkilökunta, saivat Pegasus-tartunnan vuosina 2020–2021.
  • Unkarissa korruptiosta ja ihmisoikeusloukkauksista raportoineet Andras Szabo ja Szabolcs Panyi joutuivat Pegasuksen kohteeksi vuonna 2019.
  • Intiassa Siddharth Varadarajan, tutkiva toimittaja ja riippumattoman uutissivuston The Wire perustajatoimittaja, joutui vakoiluohjelmien kohteeksi vuonna 2017.
  • Meksikossa tutkija ja toimittaja Ricardo Raphaelin puhelin sai Pegasus-tartunnan useita kertoja vuosina 2019-2020, kun taas vuosina 2015-2016 tutkiva toimittaja Carmen Aristegui joutui kohteena Meksikon nykyiseen presidenttiin liittyvän korruptioskandaalin paljastamisen jälkeen.
  • Ugandassa tutkiva toimittaja Raymond Mujuni ja toimittaja Canary Mugume joutuivat Pegasus-vakoiluohjelmien kohteeksi vuonna 2021.

Vakoiluohjelmien käyttöön liittyy tai seuraa usein valtion määräämää fyysistä häirintää, pahoinpitelyä ja vangitsemista, ja sen ulottuvuus ulottuu maan rajojen ulkopuolelle. Marokkolainen tutkiva toimittaja Omar al-Radi joutui Pegasus-vakoiluohjelmien kohteena vuosina 2019–2021, ja hänet tuomittiin myöhemmin kuudeksi vuodeksi vankeuteen valeraiskauksesta ja vakoilusta. Samaan aikaan toimittaja Hicham Mansouri, joka pakeni Marokosta Ranskaan vuonna 2016 valtion häirinnän ja pidätyksen jälkeen, joutui Pegasuksen hakkeroimaksi vähintään 20 kertaa helmi-huhtikuussa 2021.

Ehkä surullisen kuuluisin esimerkki siitä, kuinka vakoiluohjelmat voivat helpottaa ja mahdollistaa kansainvälistä sortotoimia ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia, mukaan lukien pakkokatkaisu ja laiton tappaminen, on sauditoimittajan ja toisinajattelijan Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian kuningaskunnan konsulaatissa Istanbulissa 2. lokakuuta 2018. Sekä ennen hänen kuolemaansa että sen jälkeen Kashoggin perheenjäsenet ja tuttavat olivat Pegasus-vakoiluohjelmien kohteena.

On selvää, että vakoiluohjelmien käyttö ja laiton kohdennettu valvonta loukkaa perusoikeuksia sananvapauteen ja tiedonsaantiin, rauhanomaiseen kokoontumiseen ja yhdistymiseen, liikkumisvapauteen ja yksityisyyteen. Ottaen huomioon, kuinka laajaa niiden käyttö yksilöitä vastaan on ja kuinka heidän perusoikeuksiaan loukataan sen seurauksena, kehotamme kaikkia maita, joilla on velvollisuus kunnioittaa, suojella ja toteuttaa yksilön oikeuksia:

  1. Asettamaan välittömän moratorion kohdistettujen digitaalisten valvontatekniikoiden viennille, myynnille, siirtämiselle, huollolle ja käytölle, kunnes tällaisten käytäntöjen sääntelemiseksi on otettu käyttöön tiukat ihmisoikeussuojatoimenpiteet;
  2. Jos on näyttöä siitä, että kaupallinen vakoiluohjelmatekniikka helpottaa tai mahdollistaa ihmisoikeusloukkauksia, kielletään kyseinen tekniikka ja sen myyjät;
  3. Asettamaan näitä tekniikoita kehittävät ja levittävät yritykset ja niiden sijoittajat vastuuseen siitä, että he eivät kunnioita ihmisoikeuksia ja roolistaan väärinkäytösten mahdollistamisessa, ja kyseisiltä yrityksiltä on vaadittava avoimuutta niiden asiakkaista ja käytännöistä, erityisesti tiedonkeruu- ja käsittelykäytännöistä;
  4. Vahvistamaan kaikkien toimittajien ja mediatyöntekijöiden suojelua ja turvaamaan lehdistönvapautta vahvistamalla, että toimittajat ja mediatyöntekijät eivät ole laillisia valvontakohteita;
  5. Luomaan vastuumekanismit ja uhreille korvausmenettelyt dokumentoiduissa tiedotusvälineisiin kohdistuvissa väärinkäytöstapauksissa;
  6. Hyödyntämään olemassa olevia prosesseja, mukaan lukien yleinen määräaikaiskatsaus, YK:n toimittajien turvallisuutta koskeva toimintasuunnitelma, toimittajien turvallisuutta koskevat YK:n päätöslauselmat, Unescon kuolleiden toimittajien observatorio ja niihin liittyvät seurantaraportit sekä muut normien kehittämis- ja korjaavat prosessit sen varmistamiseksi, että sitoumukset, jotka rajoittavat valvontatekniikoiden, mukaan lukien vakoiluohjelmien, väärinkäyttöä, johtavat asianmukaisiin toimiin, lakeihin ja kohdennettua valvontaa koskeviin käytäntöihin kansainvälisten ihmisoikeusstandardien mukaisesti;
  7. Luomaan kansallisia sukupuoleen liittyviä suojelumekanismeja, joilla varmistetaan toimittajien turvallisuus verkossa, perustuen eri sidosryhmien osallistumiseen ja kansainvälisiin ihmisoikeuskehyksiin perustuviin standardeihin.

Allekirjoittajat

Kansalaisyhteiskuntajärjestöt

Access Now
Acción Constitucional
Advocacy for Principled Action in Government
Al-Haq
ALQST For Human Rights
ALTSEAN-Burma
ApTI
ARTICLE 19
Bulatlat
Citizen D
Committee to Protect Journalists
Conexo
Cooperativa Tierra Común
Cultivando Género AC- México
CyberPeace Institute
Daraj
Democracy for the Arab World Now (DAWN)
Digital Defenders Partnership
Digital Society, Switzerland
Electronic Frontier Finland
Epicenter.works
European Center for Not-for-Profit Law (ECNL)
European Digital Rights (EDRi)
European Sex Workers Rights Alliance (ESWA)
Freedom House
Gong
Heartland Initiative
Hiperderecho
Hivos
Hungarian Civil Liberties Union
INSM
IPANDETEC – Centroamérica
IT-Pol
KENYA HUMAN RIGHTS COMMISSION
Manushya Foundation
Masaar, Egypt
Media Foundation for West Africa
MENA Rights Group
Organization for Identity & Cultural Development (OICD.net)
Paradigm Initiative
Privacy International
Project on Organizing, Development, Education, and Research (PODER)
R3D: Red en Defensa de los Derechos Digitales
Red Line for Gulf
Reporters Without Borders (RSF)
Robert F. Kennedy Human Rights
SocialTIC
Statewatch
Sursiendo
Surveillance Technology Oversight Project
TEDIC – Paraguay
The Collaboration on International ICT Policy for East and Southern Africa (CIPESA)
The Syrian Center for Media and Freedom or Expression (SCM)
The Tahrir Institute for Middle East Policy (TIMEP)
Transparentem

Toimittajat ja riippumattomat asiantuntijat

Alexander Borodikhin, Reporter and Editor, Mediazona
Anisha Dutta, journalist
Anya Schiffrin, Director, Technology, Media and Communications (TMaC) specialization, School of International and Public Affairs, Columbia University
Carmen Aristegui
Chip Pitts, independent expert
David Kaye, UC Irvine School of Law, UN Special Rapporteur on Freedom of Expression (2014-2020)
Erika George, Samuel D. Thurman Professor of Law, University of Utah S.J.Q College of Law
Hinako Sugiyama, Digital Rights Fellow, International Justice Clinic at the University of California, Irvine School of Law
Jessica Peake, Promise Institute for Human Rights at UCLA School of Law
John Scott-Railton, Senior Researcher, The Citizen Lab
John-Allan Namu, Africa Uncensored
Joseph E. Stiglitz, Nobel laureate in economics, University Professor at Columbia University
Julia Gavarrete, journalist
Nelson Rauda Zablah, journalist
Ron Deibert, O.C., O.Ont., Director, The Citizen Lab and Professor of Political Science, the University of Toronto
Siena Anstis, Senior Legal Advisor, The Citizen Lab
Steven Feldstein, Senior Fellow, Carnegie Endowment for International Peace

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *