Eurooppalainen #digitalrightsnow -kampanjapäivä

Helsinki 15.5.2014
Vapaa julkaistavaksi heti
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland – Effi ry

Eurooppalainen #digitalrightsnow -kampanjapäivä

36 eurooppalaisen kansalaisoikeusjärjestön yhteenliittymä kutsuu tänään kaikki osallistumaan EU:n laajuiseen kampanjapäivään. Yhteenliittymän vaatimuksena on, että seuraava Euroopan parlamentti puolustaa sähköisiä kansalais- ja ihmisoikeuksia.

Euroopan Parlamentti tekee yhä enemmän päätöksiä, jotka suoraan vaikuttavat siihen, missä määrin tavalliset ihmiset ovat vapaita ja mitä oikeuksia heillä on. Kuluneena viitenä vuotena Effi ja monet muut eurooppalaiset kansalaisoikeusjärjestöt ovat kamppailleet parempien tietosuoja- ja yksityisyyssääntöjen puolesta, puolustaneet verkkoneutraliteettia, tietojen saatavuutta ja yrittäneet edistää tekijänoikeusuudistushankkeita.

“Meidän täytyy taistella oikeuksiemme ja vapauksiemme puolesta netissä! Voimme pitää huolen, että Euroopassa ei tehdä uusia ehdotuksia, jotka tähtäävät urkinnan lisäämiseen, Internetin sensuroimiseen tai sananvapauden tukahduttamiseen. Tässä on mahdollisuutemme luoda kestävällä pohjalla olevaa teknologiapolitiikkaa heti uuden parlamenttikauden alusta alkaen”, sanoo Joe McNamee European Digital Rightsista (EDRi), Effin eurooppalaisesta yhteistyöjärjestöstä.

Effi ry:n varapuheenjohtaja Ville Oksanen toteaa: “On totta, että viranomaisilla tulee olla riittävät valtuudet tietoturvan ja tietosuojan takaamiseen myös verkkoympäristössä. Tämä taso tulee kuitenkin määritellä rauhassa avoimessa demokraattisessa prosessissa, jossa ovat mukana kaikki osapuolet – myös kansalaiset.”

Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen lisää: “Kansalaisten valvonnan loputon lisääminen hyväätarkoittavien viranomaistenkaan toimesta ei voi olla heikentämättä turvallisuutta: mitä enemmän tietoa kerätään, sitä enemmän sitä vuotaa ja väärinkäytetään. Kohta ‘kansallinen turvallisuus’ alkaa olla synonyymi ‘kansalaisten turvattomuudelle’!”

WePromise.eu -kampanjapäivää vietetään tänään kautta Euroopan. Ehdokkaiden välisten julkisten keskustelujen ja sosiaalisessa mediassa järjestettävän toiminnan avulla lisätään tietoisuutta siitä, kuinka tärkeää on aktiivisesti kehottaa päättäjiä puolustamaan sähköisiä kansalaisoikeuksia, jotka kuuluvat päättäjiä äänestäville kansalaisille. Tavoitteena on varmistaa, että näitä oikeuksia puolustavat ehdokkaat tulevat valituiksi Euroopan parlamenttiin seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

WePromise.eu -kampanjan idea on yksinkertainen: ehdokkaat lupaavat tukea kymmenkohtaista digitaalisten oikeuksien julistusta ja äänestäjät lupaavat äänestää tämän julistuksen allekirjoittaneita ehdokkaita. Kampanjan käynnisti 36 kansalaisoikeusjärjestön yhteistyöverkosto EDRi yhdessä maailmanlaajuisen GoVeto -aktivistiryhmän kanssa. Julistuksella on jo viidentoista järjestön tuki, mukaanlukien Saksan Wikimedia, Toimittajat ilman rajoja ja saksalainen kuluttajasuojajärjestö VZBV. Yli 330 Euroopan parlamentin vaaleissa ehdokkaana olevaa henkilöä 24 jäsenmaasta on jo allekirjoittanut julistuksen.

Suomenkielinen WePromise-kampanjasivusto:
www.wepromise.eu/fi

Linkkejä (englanniksi):

videoita:

Joe McNamee esittelee WePromise.eu-kampanjan: www.youtube.com/watch?v=O8av7GNBBX4

Ehdokkaiden ja kansalaisjärjestöjen tukivideot: www.youtube.com/channel/UCuRTm-zJDj8mPzMbzo3MTiA

sosiaalinen media:
Facebook: www.facebook.com/events/578623375568280
Twitter: twitter.com/wepromiseEU #WePromiseEU
Google+: plus.google.com/+WepromiseEu/posts

bannereita:
WePromise.eu-kampanjapaketti: edri.org/promise-campaign-kit

WePromise.eu-kampanjapäivän bannereita:
edri.org/wp-content/uploads/2014/05/WePromise_banner_125x125.png
edri.org/wp-content/uploads/2014/05/WePromise_banner_250x250.png
edri.org/wp-content/uploads/2014/05/WePromise_banner_300x250.png
edri.org/wp-content/uploads/2014/05/WePromise_banner_728x90.png

Lisätietoja:
Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Tapani Tarvainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 729 3479

Electronic Frontier Finland ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.