Helsinki 5.11.2013
Vapaa julkaistavaksi heti
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland – Effi ry
Effi: Aikalisä valvontavaltuuksien laajentamiseen
Electronic Frontier Finland ry (Effi) vaatii aikalisää hankkeeseen, jolla oltaisiin laajentamassa turvallisuusviranomaisten verkkovalvontaoikeuksia. Puolustusministeri Haglund on ilmoittanut tuovansa esityksen aiheesta vielä ennen vuodenvaidetta. Perusteena hankkeelle käytetään UM:n tietomurtoa, jonka esitutkinta on vielä kesken.
Effi ry:n varapuheenjohtaja Ville Oksanen toteaa: “On totta, että viranomaisilla tulee olla riittävät valtuudet tietoturvan takaamiseen myös verkkoympäristössä. Tämä taso tulee kuitenkin määritellä rauhassa avoimessa demokraattisessa prosessissa, jossa ovat mukana kaikki osapuolet – myös kansalaiset.”
Effin toinen varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen lisää: “Kansalaisten valvonnan loputon lisääminen hyväätarkoittavien viranomaistenkaan toimesta ei voi olla heikentämättä turvallisuutta: mitä enemmän tietoa kerätään, sitä enemmän sitä vuotaa ja väärinkäytetään. Kohta ‘kansallinen turvallisuus’ alkaa olla synonyymi ‘kansalaisten turvattomuudelle’!”
Effi on huolissaan, että UM-kohua käytetään nyt keppihevosena, jonka nojalla SUPO ja muut turvallisuusviranomaiset ajavat läpi aikaisemmat vaatimuksensa valtaoikeuksien merkittävästä laajentamisesta. Ideana näyttäisi olevan, että Suomi ottaisi Ruotsin FRA-lain kaltaisen järjestelmän käyttöön – ja pääsisi näin halutessaan mukaan NSA-sisäpiiriin jakamaan tiedustelutietoja.
Oksanen korostaa: “Ei tule yllätyksenä, että turvallisuusviranomaiset haluavat lisää valtaoikeuksia. Nyt punnitaan kuitenkin poliittisten päätöksentekijöiden kylmäpäisyys, sillä maamme tärkein kilpailutekijä globaaleilla nettimarkkinoilla voisi olla vakoilun puute ja tietosuoja, ei puolivillainen hyödytön urkinta!”
Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 536 8583
Tapani Tarvainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 729 3479
Electronic Frontier Finland ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.