Effi: Nollatoleranssi väkivaltauhkauksille

Effi: Nollatoleranssi väkivaltauhkauksille

Electronic Frontier Finland ry (Effi) tuomitsee jyrkästi toimittajiin kohdistetut tappouhkaukset. Suomessa on viimeisten päivien aikana lähetetty poikkeuksellisen vakavasti otettavia tappouhkauksia, joissa vaaditaan tietyn poliittisen tavoitteen markkinointia tiedotusvälineissä. Effin näkökulmasta kyse on mitä törkeimmästä vapaan tiedonvälityksen ja sananvapauden rajoitusyrityksestä, jonka tutkimisen tulisi olla poliisin tutkintaprioriteettien kärjessä.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen toteaa: “Suomessa vastaavia poliittisia terrorismiyrityksiä ei ole juuri nähty. Effi edellyttää, että poliisi ottaa nyt esille tulleet tapaukset tutkittavaksi vähintään samalla tarmolla, jolla aikaisemmin on lähdetty esimerkiksi poliisin henkilörekisteririkkomuksista tiedotusvälineille kertoneiden henkilöiden kimppuun.”

Erilaisia uhkauksia on lähetetty ainakin toimittaja-juontaja Bettina S:lle, toimittaja Päivi Storgårdille ja Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Paula Salovaaralle. Uhkaukset on tehty sähköpostilla ja puhelimitse.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen lisää: “Väkivallalla uhkaaminen ei kuulu sananvapauteen. Mikään poliittinen tai ideologinen agenda ei oikeuta väkivaltaan ryhtymistä eikä sillä uhkaamista. Vapaassa yhteiskunnassa jokaisella on loukkaamaton oikeus elämään ja fyysiseen turvallisuuteen. Ketään ei voi myöskään pakottaa sanomaan sivullisen määräämiä asioita. Jos joku kokee, että jostakin aiheesta ei yhteiskunnassa puhuta, on hänen oma ongelmansa yrittää saada asiansa yleisön tietoisuuteen. Nykyisin tähän on lukuisia ilmaisia tapoja, eikä ketään estetä ennakolta sanomasta aivan mitä haluaa.”

Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen jyrähtää lopuksi: “Uhkailukulttuuria ei pidä päästää Suomeen. Varmin tapa tämän torjumiseen on, että yhteiskuntamme nousee yhdessä rintamassa tällaista toimintaa vastaan. Paras keino vastustaa terrorismia on tunnetusti olla säikkymättä sen edessä.”

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 050 590 3763

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Tapani Tarvainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 729 3479

Paula Salovaaran saamista uhkauksista:
https://twitter.com/PaulaSalovaara/status/339371963699044352
https://twitter.com/PaulaSalovaara/status/339094564759539714

Bettina S:n saamasta uhkauksesta:
http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Suosikkijuontajan-perhe-uhataan-tappaa—Veri-lentaa-Ruotsiin-asti–28626.html
https://twitter.com/bettina_yle/status/339368346497736704

Iltalehti: Uhkauksia muillekin toimittajille – vastaiskuna mielenosoitus
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013052817078204_uu.shtml

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.