Tekijänoikeuslain muutokselle ennätystuki

Helsinki 24.1.2013
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa
Electronic Frontier Finland – Effi ry

Tekijänoikeuslain muutokselle ennätystuki

Electronic Frontier Finland ry (Effi) riemuitsee, että 49999.org:in toteuttama kansalaisaloite tekijänoikeuslain järkeistämiseksi on saanut lentävän lähdön. Kansalaisaloite on kerännyt ensimmäisen vuorokauden aikana ennätykselliset 10% tarvittavista nimistä eli 5000 allekirjoitusta. Toteutuessaan aloite poistaisi tekijänoikeuslaista siihen Lex Karpelassa lisätyt ylilyönnit mm. verkkovalvonnan osalta.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen toteaa: “Tarve tekijänoikeuslain perusteelliselle remontille on ollut selvä jo pitkään. Koska ministeriössä asialle ei näköjään kyetä tekemään mitään, nyt oli kansalaisten aika ottaa kirjaimellisesti aloite omiin käsiinsä. Toivommekin, että aloite keräisi loput tarvittavat nimet kasaan samalla ennätysvauhdilla.”

Kansalaislakialoitteet tulivat mahdolliseksi vuonna 2012. Keräämällä 50 000 nimeä kuudessa kuukaudessa eduskunnalle voidaan lähettää lakialoite käsiteltäväksi halutusta aiheesta.

Nyt nimenkeräyksen aloittaneessa kansalaisaloitteessa ehdotetaan monipuolisia korjauksia tekijänoikeuslakiin. Laista mm. poistettaisiin pykälät, jotka mahdollistivat poliisin ja TTVK ry:n ylilyönnit ns. Chisugatessa. Laista poistettaisiin myös pykälät, joiden perusteella Internet-operaattorit on määrätty sensuroimaan TTVK ry:n nimeämiä verkkosivustoja.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen varoittaa lopuksi: “Vaikka aloite saadaan eduskuntaan, sen läpimeno ei ole tietysti varmaa. Tekijänoikeusjärjestöt ovat tunnetusti erinomaisia lobbareita vallan käytävillä. Tällä kertaa kuitenkin voisi kuvitella, että kansan ilmaisema selkeä ääni remontin puolesta otettaisiin kunnolla huomioon.”

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
050 590 3763

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 536 8583

Aloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70
Projektin verkkosivut: http://49999.org
Chisugate: http://www.effi.org/kirjeet/121127-effi-tutkintapyynto-chisugate.html

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.