Apulaisoikeusasiamiehen päätös Chisugatesta – lakimuutos tarvitaan

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa klo 12:12
12.12.2012

Apulaisoikeusasiamiehen päätös Chisugatesta – lakimuutos tarvitaan

Electronic Frontier Finland ry (Effi) on saanut päätöksen ns. Chisugatesta tekemästään valituksesta eduskunnan apulaisoikeusasiamieltä. Päätöksessä apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja toteaa, ettei tapauksen yhteydessä rikottu missään kohtaa lakia tai hyvää hallintotapaa. Päätös vahvistaa näin erittäin konkreettisesti Effin kannan, että tekijänoikeuslaki on kiireellisesti korjattava.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen täsmentää: “Nykyisen lainsäädännön mukaan alaikäisen lapsen tekemänä yhden CD-levyn lataaminen oikeuttaa siis viestinnän luottamuksellisuuden murtamiseen, kotietsintään ja tietokoneen takavarikkoon. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen juuri julkaistujen tilastojen mukaan 70% nuorista syyllistyy tähän aika ajoin, 30% joka viikko.” Oksanen lisää: “Tilanne on täysin kestämätön ja se on näköjään korjattavissa vain lainsäädäntöä muuttamalla.”

Effi myös muistuttaa, että apulaisoikeusasiamies toteaa päätöksessään poliisin suorittaman TTVK ry:n “sovintotarjouksen” markkinoinnin olleen täysin hyväksyttävää. Poliisi itse tosin pyysi tekoa anteeksi ja katsoi sen olleen arviointivirhe, mutta lainsäädännön valossa tilanteessa ei tehty mitään väärää.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen vääntää rautalangasta: “Poliisi tulee varhain aamulla kotiisi, ottaa tietokoneen mukaansa ja ovella sitten toteaa, että helpommalla olisit päässyt, jos olisit maksanut yhdistykselle tämän vaatimat korvaukset. Vaadittu summa oli n. 30-kertainen verrattuna CD-levyn kauppahintaan. Pikavippifirmatkin voivat vain uneksia tällaisista tuotoista.”

Effi vaatii, että ministeri Arhinmäki tulisi kerrankin paikalle, osoittaisi poliittista johtajuutta ja laittaisi vihdoin lainsäädännön kuntoon. Effi esittää myös tukensa 49999.org-projektille, joka tähtää tekijänoikeuslain korjaamiseen kansalaislakialoitteella.

Lisätietoja:
Effin tutkintapyyntö: https://www.effi.org/kirjeet/121127-effi-tutkintapyynto-chisugate.html
Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös: https://www.effi.org/e/4565-4-12.pdf
Kansalaislakialoite tekijänoikeuslain korjaamiseksi: http://49999.org/

Ville Oksanen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 040 536 8583

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
puh. 050 590 3763

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/.