Effin Isoveli-palkinnot Petteri Orpolle, S-ryhmälle ja markkinaoikeudelle – kannustuspalkinto Mikko Hyppöselle

Helsinki 2.9.2016
Vapaa julkaistavaksi 2.9.2016 klo 20
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland – Effi ry

Effin Isoveli-palkinnot Petteri Orpolle, S-ryhmälle ja markkinaoikeudelle – kannustuspalkinto Mikko Hyppöselle

Yksityisyyttä ja tietosuojaa puolustava Electronic Frontier Finland – Effi ry jakoi perjantaina 2.9. vuoden 2016 Isoveli-palkinnot. Palkinnot jaetaan tahoille, jotka ovat edeltävän vuoden aikana merkittävällä tavalla uhanneet yksityisyyttä ja tietosuojaa. Palkinnoilla Effi haluaa nostaa esiin yksityisyyteen kohdistuvia uhkia.

Yksilösarjan palkinnon sai entinen sisäministeri Petteri Orpo, joka on ahkerasti puhunut poliisin laajojen verkkovalvontaoikeuksien puolesta, muun muassa Pariisin terrori-iskujen yhteydessä hyväksikäyttäen iskujen jälkeistä pelkotilaa poliittisen agendan ajamiseen. Orpo ansaitsee palkinnon myös kliseisestä vakuuttelustaan: “Tavallisen kansalaisen ei tarvitse tästä olla kyllä yhtään huolissaan.”

Yrityssarjan palkinnon sai S-ryhmä heinäkuussa antamastaan yksipuolisesta ilmoituksesta, että kaikkien S-etukorttia käyttävien asiakkaiden ostokset rekisteröidään jatkossa tuotekohtaisesti.

Vaikka S-ryhmä antoikin painostuksen myötä asiakkaille mahdollisuuden päättää tietojen keräämisestä, katsoi Effi tarpeelliseksi kiinnittää asiaan erityistä huomiota. Erilaisiin etuasiakkuuksiin liittyy todennäköisesti paljon tietosuojaongelmia, joista vain osa on noussut esille.

Julkisyhteisösarjan palkinnon sai markkinaoikeus tuhansien yksityishenkilöiden yhteystietojen luovuttamisesta tekijänoikeusjärjestöjen ja oikeudenhaltijoiden käyttämille lakifirmoille. Markkinaoikeus on toiminut avuliaana kumileimasimena toiminnassa, jossa heikoin todistein ja syyllisyyttä osoittamatta lähetetään rahankiristyskirjeitä tekijänoikeusrikkomuksista epäillyille.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen toteaa: “Maailmassa vallitsevalla epävarmuudella on helppo perustella erilaisia yksityisyydenloukkauksia, jotka useimmiten eivät kuitenkaan edistä turvallisuutta vaan usein ovat suoria tietoturvan heikennyksiä. Meidän kansalaisten kannattaisi olla nyt rationaalisia ja vaatia yksityisyyden ja tietoturvan säilyttämistä niiden tuhoamisen sijaan.”

Lisäksi Effi jakoi positiivisen Winston Smith -kannustuspalkinnon F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppöselle kiitoksena pitkään jatkuneesta johdonmukaisesta tietosuojan puolustamisesta sekä verkkorikollisten että valtioiden urkinnalta.

“Rehellisenkin ihmisen näkökulmasta tietomurto on tietomurto, tekipä sen rosvo tai poliisi”, muistuttaa Karjalainen.

Palkinnot pohjautuvat englantilaisen Privacy Internationalin luomaan Big Brother Awards -konseptiin. Kansainvälinen perinne aloitettiin vuonna 1998 Lontoossa ja palkintoja on jaettu noin tusinassa maassa vuosittain. Tämän vuoden Suomen palkinnoista päätti Effin hallitus.

Vuoden 2016 Isoveli-palkinnot ja Winston Smith -palkintotaulun suunnitteli ja toteutti Noora Jantunen.

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
timo.karjalainen@effi.org
050 590 3763

Leena Romppainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
leena.romppainen@effi.org
040 590 3031

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1 500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.