Effin tietoturva-asiantuntijaa, Mikko Kenttälää, haastateltiin Helsingin Sanomien artikkeliin, joka käsitteli internetin käytön estoa sorron välineenä. Muidenkin yhteyksien katkaisemista kansalaisilta harrastetaan, puhelut ja tekstiviestitkään eivät enää mene läpi.
Televisiosta tulee vielä viimeinen uutislähetys, joka kertoo, että keskusvalta peruu itsehallinnon ja ottaa alueen haltuunsa.
Access Now on jo useampana vuonna koonnut tilastoa maista, jotka estävät kansalaistensa internetiin pääsyä joko estämällä pääsyn kokonaan tai hidastamalla netin käyttökelvottomaksi. Jälkimmäinen tapa on yleistymässä luultavasti siksi, että se ei ole niin helposti todistettavissa eston uhrien toimesta.
Etenkin Intia on ottanut kommunikoinnin katkaisut osaksi työkalupakkiaan väestön kontrolloinnissa, huolimatta siitä, että YK pitää yhteyksien tahallista katkaisua ihmisoikeuksien vastaisena toimintana. Intiassa yhteyksien katkaiseminen voi kuitenkin olla laillista toimintaa, mitä se ei kyllä aina ole, edes oman lainsäädännön mukaan. Tänä vuonna Intia on rajoittanut yhteyksiä jo 75 kertaa, eniten Kashimirin alueella.
Kiinaa ei kuitenkaan ole otettu edes mukaan Access Now:n tilastoon – sensuuri ja yhteyksien kontrollointi on maassa jatkuvaa. Internetin katkoista tulee myös taloudellisia tappioita; on laskettu, että Intia menetti niiden takia vuosina 2012-2017 n. kolme miljardia dollaria.
Vallan väärinkäyttöön syyllistytään usein juuri nettipimentojen aikana, kuten esimerkiksi Sudanissa, jossa valtion turvallisuusjoukot ovet hyökänneet kansalaisten kimppuun.
Vaikka suurin osa estoista kohdistuukin nykyään vähemmän kehittyneisiin maihin, tulevaisuudessa saattaa olla toisin. Euroopan Unionissakin TERREG lainsäädäntö alkaa todennäköisesti estämään tietyn sisällön lataamista mihinkään sosiaaliseen mediaan. Väärin perustein estettyä sisältöä tulee siis olemaan jatkossa enemmän, myös Euroopassa.
Nyky-yhteiskunnat ovat hyvin riippuvaisia internetistä. Tämä koskee kaikkia maita mutta erityisesti kaikkein kehittyneimpiä valtioita, kuten Suomea. Kukin voi miettiä itsekseen, miten paljon elämä hankaloituisi ilman internetiä.
Seuraamalla hashtagia #KeepItOn, löydät seurantaprojektin uusimmat ajankohtaiset uutiset.