RFIDn käyttö Japanissa yleistyy, USA harkitsee uudelleen RFIDn käyttöä passeissa

“The other bit of news is Japan Airlines’ rollout of the JAL IC Check-in Service, which lets travellers check-in for their flight using either an RFID-chipped FeliCa phone or an RFID card.”

Juttu ei sinänsä ole ihmeellinen mutta ajatellaan sama tilanne EU:n biopassien käytön jälkeen. Komission teettämässä tutkimuksessa todetaan että biopassien kaupallinen hyödyntäminen voi alkaa heti kun raja-asemilla on “totuttu” kyseiseen teknologiaan. Sen sijaan että käytetään kännykkää tai erillistä maksukorttia, biopassia voitaisiin käyttää maksuvälineenä. Tämä tietysti on melko puhdasta spekulointia mutta eipä tätä ole estettykkään ja EU:n raportit tukevat tätä kehitystä. Lisätietoja EFFIn artikkelista[1].

Yhdysvalloista kuuluu myös outoja. Siellä harkitaan uudestaan RFID-passien toiminnallisuutta. Passeihin on harkinnassa vaatimus salasanan syöttämisestä ennen kuin tietoja passista voidaan lukea ja että tietojen luku on salattu. Yksi syy miksi passeihin ei alun näitä kahta vaatimusta laitettu oli kantomatkan lyhyys (alle 10cm) mutta tehtyjen testien perusteella passeja voidaan lukea jopa yli 9 metrin päästä. American Civil Liberties Union (ACLU) demonstroi viime viikolla kuinka RFID:tä voidaan lukea noin metrin päästä. Toinen syy oli että RFID-passeihin suunniteltiin laitettavaksi lisää informaatiota. Lisätietoja Wiredin artikkelista[2].

Kaliforniassa on esittelyssä laki joka rajoittaisi sitä miten henkilökohtaisia RFID asiakirjoja saa lukea. Esityksen takana on laaja huoli väärinkäytöksistä ja siitä että RFID:tä suunnitellaan käytettäväksi kouluissa opiskelijoiden seurantaan. Mikäli laki hyväksytään kieltäisi käytännössä kaikki henkilöllisyysasiakirjat joissa olisi henkilökohtaisia tietoja.

Artikla 4, kohta 7
(c) “Personal information” includes any of the following: an individual’s name, address, telephone number, e‑mail address, date of birth, race, religion, ethnicity, nationality, photograph, fingerprint or other biometric image of the individual identification, social security number, or any other unique personal identifier or number.

Tässä ehdotuksessa on toivoa.

Lisätietoja

RFID secures prisoners and travellers in Japan
http://www.engadget.com/entry/1234000803041396

[2] Feds Rethinking RFID Passport
http://www.wired.com/news/privacy/0%2C1848%2C67333%2C00.html?tw=wn_tophead_1

Machine Readable Travel Documents [PDF] – teknistä tietoa kansainvälisesti hyväksytystä biopassista
http://www.icao.int/mrtd/download/documents/TR-PKI%20mrtds%20ICC%20read-only%20access%20v1_1.pdf

California bill would ban tracking chips in IDs
http://news.com.com/California%20bill%20would%20ban%20RFID%20chips%20in%20IDs/2100-1039_3-5689358.html

[1] Yhdysvallat ei hyväksy EU:n biopassien viivytystä
http://www.effi.org/blog/biopassi-8-4-2005

Lyhennesanasto
http://www.effi.org/sanasto/