EDRi-gram 9.21

EDRi-gram numero 9.21 ilmestyi 2.11.2011. Suomenkielisistä otsikoista on linkit englanninkielisiin (ja edelleen saksankielisiin) artikkeleihin.

* * *

Neljä iskua verkkosensuuria vastaan Brysselissä
Europarlamentti hylkäsi komission esityksen, joka olisi tehnyt nettiestot pakolliseksi. Uusi direktiivi määrää, että estojärjestelmä on läpinäkyvä ja että siinä on valitusosoite.

Venäjän hallitus etsii verkosta “ääriaineistoa”
Valtion viestinnänvalvontavirasto aikoo testata ohjelmistoa, joka etsii mm. “vihapuheeseen” ja huumekauppaan assosioituvia sanoja. Jos niitä löytyy, sivuston ylläpitäjää kehotetaan poistamaan “äärimmäinen” sisältö sivuston sulkemisen uhalla.

EU:n ja Australian sopimus matkustajatietojen siirrosta hyväksytty Europarlamentissa
Lentomatkustajien tiedot luottokorttinumeroista ateriatoivomuksiin talletetaan 5.5 vuodeksi Australian viranomaisia varten.

Suomalainenkin operaattori määrättiin estämään pääsy Pirate Bayhin
Helsingin käräjäoikeus asetti Elisalle 100 000 euron uhkasakon. Elisa valittaa päätöksestä, ja sen mielestä esto on tehoton keino suojella tekijänoikeuksia. Vastaava päätös tehtiin Belgiassa lokakuussa.

Ukrainan siveyslakiesitys uhkaa sananvapautta
Laki on suunnattu pornografiaa sekä “brutaaleja” sanoja ja kuvia vastaan, mutta on muotoiltu niin väljästi että mikä tahansa hallitukseen kohdistuva kritiikki voitaisiin tulkita esim. terrorismiksi.

Netin neutraalius menossa Europarlamentin äänestykseen
Parlamentin teollisuusvaliokunta hyväksyi päätöslauselman, jonka mukaan netin neutraalius on olennaista sananvapaudelle ja innovaatiolle. EDRin neuvosta tekstistä poistettiin epämääräisiä ilmauksia kuten “laillinen sisältö”.

Itävallan Isoveli-palkinnot 2011
Suuressa showssa palkittiin mm. juorulehtiveteraani ja pari ministeriä.

Hallituksilta satelee Googlelle sisällönpoistokehotuksia
Esim. USA kehotti poistamaan yli 700 videota, blogia, mainosta yms. Google noudatti 63 % kehotuksista.

EU-komissio kannustaa digitoimaan kulttuuria
Komissio kehottaa jäsenmaita tehostamaan teosten siirtoa digitaaliseen kirjastoon ja varmistamaan sähköisen aineiston säilyvyys mm. eliminoimalla digitointia haittaavat tekniset estot.

Toimintavinkkejä

Lukuvinkkejä

Tulevia tapahtumia

Tietoa EDRi-grammista

* * *

Effin ja EDRin tiedotteissa esiintyvien outojen termien ja kirjainlyhenteiden selityksiä on koottu kryptoakronyymisanastoon.